петак, 1. јул 2016.

ТЈЕНТИШТЕ
И НАШЕ ДУШЕ ИШТЕ





















Дубравко Сувара и његова Феријална Гарда Републике Српске и ове године, На Тјентишту, организује ОК Фест.
Вечерас очињу програми а многи су дошли и јуче. 
На неколико позорница појавиће се 30 група, од Лајбаха па даље.
У запаљеном Дому културе, гдје је некад свирало Дугме и Куста приказивао Доли Бел, биће флауте и џез. на другим мјестима видео и пеформанси.
Запуштени и девастирани објекти, за које Национални Парк нема средстава, добили су живот за којим чезну. Чак је и језеро оживјело.
Тјентиште је пуно мирних душа ратника и партизана. оне знају да се стари живот социјализам не моће вратити али очекују нови, да никне како транвку међу камењем или борови из зидина клисурина.
Овај дрвени чича се нада и стоји, сав испуцао, на мртвој стражи новг живота.
И подсјећа да се овдје може и скулпторска колонија организовати. Јер камена и дрвета има свуда.
Сувара и Феријалци су организовали превоз из великих мјеста, организовали службу сигурности, јевтину исхрану, колективну хигијену а млади се одазвали.3.500 кревета у овом крају је пуно. очекује се више од 20.000 посјетилаца тродневног алтернативног арт чистилишта.

четвртак, 30. јун 2016.


РАЦИОНАЛНИ
НАЦИНАЛИЗАМ

У склопу моје Политичке Концепције, која обухвата
► Градњу Велике Политичке Странке, не обавезно и само једне, на трајном принципу Повратак Људима и на практичној технологији устаљене страначке процедурологије
► Уважавање Широких Сиромашних Слојева са паролом Средњи Прст Богаташима, Рука Сиромасима
► Повратак Држави, чврстом Етатизму, као једином гаранту опстанка Нације, ако се Економија подразумијева
► Моја Нога, Мој Језик, Моја Земља, на једномм мјесту и истовремено
► Стварање монолитне НДД Сфере. Нација Држава Друштво,
дошао је на ред и Национализам.
Јер, скоро ништа од набројаног, и још потребног, не може без Национализма. Мултиетничност нигдје није успјела, осим у Сједињеним Америчким Држава, али зато што безочна диктатура Морганизма не признаје ни једну нацију, ни једну етничност и све их сматра обичним потрошачима, робљем и кокалашима.
Стога се Мултиетничност не може практиковати у Великој Политичкој Странци, у Националној Култури, у организацији Државе, чак ни тако необавезујуће као што је Федерација или Конфедерација и Унија.
Данас, када одмиче 21. вијек и када је јасно да Цивилизација може опстати и успјешно регулисати своје односе, без дивљаштва Америчког Морганизма, само на темељима Националне Државе, дабоме не стерилне али већински националне и у потребној мјери затворене, није, дакле, питање Да ли Национализам, већ Какав Национализам.
Национализам данас мора да буде
► Рационалан
► Етатистички
► Економски
► Културолошки.
А то, у једној синтагми, значи Рационални Национализам.
Брига о својој Нацији, прије свега. Не штетећи друге Нације. Што се не може ни практиковати ако и оне почивају на Рационалном Национализму. Брину за себе.
Сваки други облик Национализма,
► Ратнички
► Територијалистички
► Шовинистички
► Фашистички
► Поробљивачки,
испрактикован и испробаван у Европи, нарочито, није прикладан за нови миленијум и концепт Национална Држава.
Јер не омогућује Коегзистенцију Држава као Националних Кућа а, онда, и Цивлизације цијеле.
Рационални Национализма је захтјевна Идеологија.
Јер тражи ангажман сваког појединца и цијеле заједнице, непрестани активизам и неопходну хуманистичку толеранцију.
Рационални Национализам је саставни дио Уређене Људске Заједнице у најширем смислу.
Али га она не може наметати никоме. Он мора да се изњедри из сваке Нације понаособ.
Која Нација то не буде умјела и могла, нестаће.

Претвориће се у мигранте, обесправљенике, апатриде, никоговиће и нигдјеговиће.

среда, 29. јун 2016.

ПО ИЗЕТБОГВИЋУ,
ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ ЕУ
ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА

Мада он тај Ерес, углавном, подводи под артикл  Додик.
Сматра да су сви таоци Додика. Да Иванић слуша Додика. Да је Савез За Промјене прднуо у чабар. Да Сазап треба да се ишчупа и да има једну заиста своју политику, онако како „су се договорили прије двије године“.
Добро. Да не питам, одмах, С ким су се договорили, ти Сазаповци. И шта конкретно.
Бакир Изетбеговић је дао велики интервју који је објављен на  порталу Вијести.ба.
Пола интервјуа је о Републици Српској а пола о Турској. Пред пут на ноге Директној Меркле.
У тој другој половини помињу се Новалић и Звиздић.
Бакир Изетбеговић, по старом отоманском обичају, а све више личећи ба рахметли бабу, замотава и релативизује. Попис вако, попис нако. Шта је проблем да наши фудбалери и наши студенти буду пописани.ба. Сада у Српској има 80% Срба а они хоће да буде 90%.
Та превртљива гладљивост и мекоћа, тако својествена Србима који су напустили Православље и прешли на Ислам, задржала се до данашњих дана у свим својим савршеним валерима, обогаћеним, тада, и отоманско-обреновићевским нијансама.
Није Изетбеговић само Попис Каприц пребацио на Републику Српск. Већ и адапатацију ССП. Лажући о томе да Ми хоћемо да развијемо наше пољопривреде.
Па је пребацио и војне локације. А Ерес је била пристала на Нато, па се нешто покварило задњих година. Не иде књижење локација у Српској.
То је отимачна територије Српске а не пут ка Нато пакту. За то не иде књижење кје је одрицање од Територије.
У свему томе је, што је класично отоманско љигаво поједностављење, њему главни проблем Милорад Додик.
Ствари стоје потуно другачије.
Република Српска је у посљедњој деценији успјела да стабилизује своју Политику Националног Интереса. Након периода страхопоштовалачког пасивизма Српске Демократске Странке и Социјалдемократско Европске Лагумџисане пролетаријативе Есенесдеа, наступило је Вријеме Референдума.
То је ова деценија која је иза нас.
То није Додик. То је политика Републике Српске.
То није само Есенесде. То је цијели спекатр политичких ставова, обједињен под синтагмом Република Српска.
Да је у питању само Додик, Сарајево и Странци Усранци не би формирали Савез За Промјене, чупајући га из Републике Српске и водећи га у Сарајево.
Да им поштује договоре.
Маден Босић би требао да јавно обзани о којим договорима је ријеч и са ким.
Оптужујући Републику Српску за поптуно кочење композиције Еуроатлантских интеграција, Изетбеговић са усхитом говори о односима БиХ са Турском. Никад бољи. Култура, политика, економија.
Док очекује Николића чија је посјета већ двапут отказивана.
Чиме је, Бакир, показао стварно стање и дао стварну дијагнозу. Проблем Сарајева није Ерес већ Турска. Циљ Сарајева није Брисел већ Турска.
Њему, и њима, Република Српска смета на Турском Друму а не на Еврпском Путу.
Цијели тај Изетбеговићев интервју, гдје он показује и своју сумњу у некакав мистицизам, неке тајне, које се кувају у Бањалуци, око најављеног референдума 2017е, не зна какав је прави план, сумња у Скривене Одлуке Бањалуке, показује да је Република Српска добро оријентисана.
Догађаји око изласка Велике Британије, нервоза Њемачке, Ердоганово пузање према Путину, останак Русије у Србији и послије Избора, изгледан опстанак Сирије...
Несумњиво иду на руку Самосталности Српске.
Коликогод то недогледљиво, неповезљиво и небитно изгледало.
Сада остаје да се Српска Демократска Странка ријеши Младена Босића, да се окрене Политичкој Алтернативи у Српској, да одбаци Сепетарски Компромисеријум са Бакиром и Сарајем, и да се спреми за 2018. коликотолико.
Јер за Пут Самосталости Српске, потребна је и здрава, демократска, конкурентна, Политичка Сцена.


уторак, 28. јун 2016.

ЈЕЗИК ОБЛАКА.
КАКО СЕ МИЈЕЊА ЉУБАВНИ ЗАГРЉАЈ.

















ШУКАЛО И НАЈЕЗДА
АМБРОЗИЈАНЕРА
КРИМИНАЛИЗАЦИЈЕ
СВЕГА И СВАКОГА

Синоћ сам, на Твитеру, објавио заједљиву зајебанцију о адвокату који је у Градишци добио батине од Полиције. И одмах звао Маму АТВ. Пожурите док још има крви, СТЈ. Из чега је јасно да се ради о некоме коме треба социјална пажња. И ко, вјеровато, не гледа своја посла, већ туђа. Или барем једнако као и своја.
Дотични је, када му је затражена лична карта у некој рацији, захтијевао да га полицајац персира, да се представи и да покаже легитимацију или значку са бројем, не знам.
А не знам ни правила поступања у Рацијама.
Ну. Јасно је да нико нема потребе да дискутује са полицијом. Полиција није Невладина Организација. То ни фудбалски судија не трпи. Покаже Жути. На финалу Копа Америке показао је и Црвени. Зашто је толики проблем да се извади Лична Карта и ћути.
Зашто је потребно онанисање са Органима Власти.
Адвокат, да није производ овог неолибералног свијета, знао би да се ради о Држави, да је он Поданик Државе, љепше речено Држављанин, да је у кафић ушао Апарат присиле и принуде а не његов пајташ са пива.
Углавном, написао сам сљедеће.
Адвокат. Полицај да га персира. Да му тетку прво назове и пита како тетак. Треба отићи у неку европску па да види шта је полицијска држава.
На тај мој Твит, који је био дијагноза анархолиберализације овдашњег друштва, и друштава, државица и државуљака, у односу на Швицарску, Њемачку или Француску гдје је Полиција неприкосновена, по правима и надлежностима, реаговао је Адам Шукало. Помињући ми „растјеривање копилади“ и након што сам му рекао да за њега имам блажи третман. Компензациона Рација.
Дотична Индивидуа је Народни Посланик. А, суштински је минорна политичка протува, оболешњели талог једног хаотичног изборног система у којем са 260 гласова можеш да будеш уврштен међу оне којима треба четири, пет или који добију тридесет хиљада гласова.
Јебо га Марко Павић који га је узео у компензацију. И од њега направио Политичара у Савезу За Промјене. Сунце Ти Јебем Жарено Калајисано.
Мала Протува је написала.
Kolika je tvoja kompenzacija @VasicRajko za pranje biografija i kriminala sa štamparijama? Svjedok saradnik, možda?
Шта је, дакле, спорно у изливу Смрада Мале Протуве.
То што ме оптужује за криминал. А не зна ништа о мени нити о чињеницама повезаним са мном.
Ни то да сам био сувласник мале штампарије која је одумрла док сам ја радио у Странци. Није постала Компанија.
Његова оптужба је за Суд. Али одавно знам да се говно на путу не дира ни клипом јер ће више да смрди.
Болест Малог Марковог Смрада, чијег Компензационог Очинства се Шукало одрекао, водећи велику политику, равну оној коју је муљажно водио у Градишци, знак је шире болести Савеза За Промјене.
Њихова тежња је да све и сваког криминализују. Да облате људе, по реду и по њиховој вољи. Па и других, изван Сазапа. Упишаних Сорођуља и Сорошеваца, разних сиса, Медија и плаћеника свакојаких врста.
Тако је и Чавић, у некој изјави, у име своје Странке, написао да се регулациони план мијењао због моје штампарије. У Дебељацима, гдје је трофазна струја и вода дошла прије коју годину. И због куће коју смо купили без врата и прозора и само је окречили.
Али то је та лаж Лажних Политичара. Лажних Промјеновођа, као што је Кривоусти Босић. Као што је Мали Наполеон Новог Града. Као што је Чавић Сребренички који мисли да ако може лагати о Сребреници, може и о Васићу. Као што је Шупкало, Мали Михаијилица Политичке Сцене Српске. Милосава Српског Силајџића.
Та болест, Политичка Амброзија Свеопште Криминализације, коју они свакодневно шире, трује народ и обичне људе. Хушка их на власт. Јер им подсвјесно усађује став да су сви криминалци, силеџије и лопови.
Из те подсвијести је јунак из Градишке тражио да га Полиција Персира.
Из те подсвијести је и догађај коме сам присуствовао, када је један виђенији лик са Потјернице Криминалитета коју лансирају Сазаповци и њихове телалџије, прошао са својом ћерком, још ни дјевојком, и када је један од посматрача рекао Види, има нову пичку. А остали се сложили, прокоментарисали или климали главом.
Кад сам рекао да му је то ћерка, нико се није ни зацрвенио нити било шта рекао.
Јер је нормално да, ако си у јавности или у власти, крадеш. А ако крадеш, нормално је да јебеш малољетнице које плаћаш.
Маму Вам Јебем.
Ви ћете да се бавите Политиком.
Тај исти Шупкало. Наводни Народни посланик, оптужује за Криминал.
Он се кандидује да води Промјене. Сутра Друштво. Државу.
Боље му је да моли бога да рата не буде.
Сваки дан у цркву иди и свијеће пали.
Болесно је нешто и у Србима.
Јер људи, који имају искривљену представу о свему, предозирани необавезом да са другима комуницирају на основу чињеница и сазнања о стварном, неспособни да ударају мишљењем и политичким ставом, ударају, кољу лажима о криминалу, постају и сами такви. Искривљени. И као такви улазе у Јавни Живот, у Политику, у Медије, у Економију, поистовјећујући све са собом и настојећи да они преузму све, прилагођавајући то свјим болесним искривљењима.


понедељак, 27. јун 2016.

ГОВОР НЕБА



ХАВАРИЈА БИБЛИОТЕКЕ У АТЕЉЕУ





КИША, СУНЦЕ, КИША
ЉУТЕ ПАПРИЧИЦЕ БУЈАЈУ КАО У КЕНИЈИ

БАЊАЛУЧКЕ ЛАСТАВИЦЕ