четвртак, 30. октобар 2014.

3323.
КАКО ПОПУЈЕ
ПРОТО
ИЗЕТБЕГОВИЋ

Бакир Изетбеговић, члан П, дика и нови и стари, одаслао је државничку посланицу Дуњалуку овдашњем.
Бошњаци треба да схвате да неће укинути Републику Српску, Срби да схвате да неће укинути Босну и Херцеговину а Хрвати да схвате да неће добити Трећи Ентитет.
Разумијем да је Бакирова главуша неполитичка.
Бакир разумије да су Бошњаци центар свијета у овом дијелу земаљске кугле.
Не видим да су Бошњаци и по чему позвани да укидају нешто у оваквој Босни и Херцеговини Великих Сила и Великог Дила. У Републици Српској нико се не плаши бошњачког укидања. Већ се плаши Унитаризације. У којој би све било пренијето у Сарајево, како је то радио Младен Иванић, са једним рачуном Педевеа, а Република Српска би остала празна трнка. Без пчела и меда. Ни међеди не би око ње ходили. Нешто као Светозар Пударић. Служила би да једном годишње обиљежи страдања српских цивила у праведном антиокупацијском, антиагресорском и антигеноцидном рату Цаца, Цуца и Насера.
Хрвати ће тешко да схвате. Кад нису схватили за дугих осам година добрих бошњачких намјера, оних који су гласали за Жељка Комшића у Предсједништву, неће никада.
Неполитичка главуша Бакирова не разумије да Хрвати желе добро Босни и Херцгеовини. А ја не размијем како толико глава боли Бошњаке од равноправности и тројства. Како то да су могли са Хратима у Пакт Војни, кад је требало ратовати против Срба а не могу у Пакт Тројни кад треба очувати БиХ и мрске усташе учинити једнакоправним.
Мало је, дабоме, рећи да су Хрвати неравноправни. Мало је рећи да су политички искључени. Њих се пљачка. И њих и њихову територију. То би исто било и са Србима. Када би се провеле све жељене фазе Унитаризације. Бошњацима, политичким, нису потребни Срби и Хрвати, нити њихови ентитети. Њима су потребне српске и хрватске територије. Унитаризам Политичких Бошњака је Мали Нато у БиХ.
Колико се катастарски бавим политичким идејама Срба, нисам забиљежио захтјев за укидањем БиХ од стране Срба. Забиљежио сам Отцјепљење, Сецесију, Мирно Раздруживање. Па чак и накнадно припајање Србији. Забиљежио сам Самосталност у оквиру БиХ или изван БиХ, Федерализацију, Конфедерализацију или Унију.
Дакле. Што се Срба тиче, ако се разиђемо, БиХ може да остане и под тим и под неким другим именом. Може и Босланд и Исланд. Далеко вам Врело.
Бакир Изетбеговић, да је политички мудар и да разумије ствари, да је искрен и да није политички турчин под чадором, могао је да каже
·         Бошњаци треба да схвате да нема ништа од Унитаризације,
·         Срби треба да схвате да се њихове дејтонске надлежности неће више дирати,
·         Хрвати треба да схвате да у Федерацији мора да буде ријешено политичко, бирачко, територијално и национално питање Хрвата.
То би било изгледно по БиХ.

А то што је Бакир рекао, ја преводим као Задржаћемо статус кво до неког бољег вакта. Док не дође куратији Валтер од Златковог.