субота, 18. фебруар 2017.

БАКИР
ОТВАРА
ФРОНТ,
БАКИР УСРА ФРОНТ

Бакирово свенародно весеље, опште окупљање, на манифестацији Бакиров Збор, поводом покретања Ревизије Пресуде против Србије за Геноцид, крајњи је знак Србима, Српској и Србији.
Да са себе збаце илузије о могућству нормалног живота са Босанским Муслиманима и о мирољубивој корегионализацији.
Те илузије, Српско Тројство, Срби, Српска и Србија, носе у различитим количинама.
Српска најмање. Мјестимични илузионисти су Савез За Промјене, односно његови челници, Српски Сећијалци, који Националност практикују углавном гузицом. И углавном својом.
Највеће илузије, приморане, носи Вођство Србије.
Срби Српске, овдашње муслимане, политику Бакир Чадор Сараја, односно Бошњачког Политичког Круга, виде као нови Јасеновац. Нову Олују Полумјесеца.
Срби Србије, не виде ништа. Они не знају шта су муслимани. И не занима их. Као што их није занимало ни Косово. Њихов крајњи политички домет је Јеси, бре, видео како га је Вучић отресо.
Бакир Изетбеговић дјелује ванинституционално. То форсирају увријеђене Снашке Промјенашке.
То није никакав аргумент.
Јер то Сарајево, и ОХР, раде од завршетка рата.
Све што је у БиХ, на нивоу Заједничких Органа и Сарајева,  урађено, урађено је ванинституционално.
Српској и Србима и не требају аргументи против Бакир Сарај Чадора. Јер их нико неће уважити. И јер ништа неће промијенити.
Потребан је, козаглаву, Национални Програм Самосталности.
Јер се само на тај начин може одупријети Фронту који отвара Бакир Изетбеговић.
Очито је да је Антисрпство уграђено у зелена крвна зрнаца свих актера Бошњачког Политичког Круга.
Нико валидан није смио у Сарајеву да каже да Ревизија није реална, да је то противинтегративно и у регијском и у бриселскм смислу, да је то корак ка будућем Рату.
Бакир очито обавља посао стварања Исламског Ратног Језгра у Сарајеву, окруженог непријатељима, како би ангажовао арапске и муслиманске факторе у Свијету и Блистоку, и покренуо сукоб, када то буде погодно, те на тај начин добио цијелу БиХ.
У том склопу је и апсолутно одбијање да се са Хрватима разговара о преустроју Федерације.
Значи, једнако се Сарајево односи према Србима које је квалификовало као Агресоре и Геноцидаше, као и према Хрватима, које досад није тако квалификовало.
Ту политику повезује само Територија коју Сарајевски Ислам жели.
Стога Српска мора да буде на опрезу. Сваког божијег дана.
А оне Авионџије из Србије, ако нас се сјете, сјете.
У њих се поуздати не можемо. Ни финансијски, ни национално, ни политички.

петак, 17. фебруар 2017.

ЗАШТО САРАЈЕВО
НИКАКО СА ЗАГРЕБОМ
НЕМА ЗАЈЕДНИЧКЕ ТВАРИ
А СА БЕОГРАДОМ
ОДНОСЕ КВАРИ

Сам Бакир, божемеопристи, никад не би примијетио да је у Сребреници стријељано толико Ратних Заробљеника, као ни бабо му Алија, да то вјешти јунаци балканске манипулације, нису организовали преко Србима убачених и српских лакомислених идиотида, и касније то искоростили као дуготрајни жељезни клин за балканске пукотине.
Па, кадгод прођеш Балканом, ти маљем мало куцнеш у Сребрени Клин.
Колика је употребљивост Игре Геноцида, види се и ових недјеља. На пројекту Ревизије Тужбе и Ревизије Пресуде. Тужбе БиХ према Србији. За Геноцид.
Не мислим да Бакир схвата све координате и звијезде оријентирке Геноцида и, посебно, Тужбе према Србији.
Јер. Бакир је изузетно глуп политичар. И краткорочно и дугорочно.
То већ спада у категорију Талентовано Глупог.
Крајње консеквенце оптужби Србије за Агресију и Геноцид, јесу у томе да се поништи Република Српска.
Јер је, кад се тужбе опресуде, онда постаје јасно да Република Српска није настала у Српском Народу који овдје живи од памтивијека, већ је настала Агресијом, с вана, и Геноцидом над онима којима, кобива, ова земља припада.
Ну.
Постоји и шира димензија свега.
Сарајево, након четврт вијека, није изградило никакве односе са Хратском и Србијом. Ове, унутрашње, да, сада, не узимамо у обзир.
Иако је БиХ у једној конфузној муљавој Конфедерацији, настраној Конфедерацији, у Дисконфедерацији, на помене Федерације из Хрватске, у Сарајеву се, у Бошњачком Политичком Кругу, диже кука и мотика. Сукобљава се са Европом Цијелом.
Кад Хрвати причају о свом Скадру на Пељешцу, ствара се међународни проблем. Иако, морем, у БиХ, неће доћи ни Господ Бог а камо ли неки велики брод који не може да се првуче испод моста.
Кад она Политичка Пичка из Србије, дође у Сребреницу, СБК на њега сручи тону крупног туцаника, умјесто да га ингноришу и на тај начин јавно класификују његов непотребан и антисрпски потез.
Сада су се сјетили Ревизије. Ко гладан Срат.
Па, онда Николић. Предсједник Србије.
Сарајево никако да уприличи ту протоколарну, непотребну и бескорисну посјету.
Гдје је у свему томе ширина.
Очито је да је Бакир Изетбеговић под диригентском палицом Америчке Амбасаде у Сарајеву. Али композитора, у току, има више.
Као што је онај Лисабонски Композитор дао ноте Алији Изетбеговићу, због чега је Сто Хиљада Живота отишло низ Дејтон.
Цијелом овом босанском, сарајевском, бошњачком, малоумном, Политиком, прекограничном и туземном, Бошњаци и Сарајево, муслимани, па и какватаква БиХ, држе се мимо свијета, држе се излованом, држе се у гету, држе се као колективитет и територијалитет без перспективе. А ефикасно су средство за манипулацију цијелим Балканом. Доклегод је оваквих будала у Сарајеву, у Србији ће увијек бити будала као што је Вучић. А то је само један примјерчић.
На овај начин се муслимани, и БиХ, држе даље од Брисела, лажно се гурају арапском и турском свијету, ближе се сунитском пустињском обзору. А, у ствари, држи их се ни на небу ни на земљи. Бакир, Сарајево, и та њихова Босна је Аладин без ћилима. С времена на вријеме их Америчка Амбасада, или неки други МОзарт Балкана, подсјети, само, да су на ћилиму.
Није могуће очекиваи да то СБК, Бакир, поготову, схвати.
Јер треба схватити да ће, када се без Срба и Српске, избије на Дрину, тад и муслимани, и Сарај, постати сувишни. И сама БиХ.
Није могуће, јер је на Балкану превише оних који превише треба да схвате. О НДД Сфери, Путевима, Координатама и Путоказима.
Толики Оптимизам не постоји. Реалности још мање.

четвртак, 16. фебруар 2017.

ЗАШТО ЈЕ
КАТОЛИЧКА ЦРКВА У БиХ
ПРОТИВ ТРЕЋЕГ ЕНТИТЕТА
А ЗА РЕГИОНАЛНУ
УНИТАРИЗАЦИЈУ

Бискупска Конференција БиХ, укључила се у цртање географских карата у БиХ.
То је само финале једне дјелатности која одавно иде мимо Хрватске Политичке Артикулације у БиХ. Односно Хрватске Демократске Заједнице и Хрватског Народног Сабора.
Та дјеладба почела је и прије него што је Папа дошао у Бањалуку, код Петрићевачке Цркве, нешто мало испод стравичног устачко-црквеног католичког мјеста злочина над 2.300 Срба у, само мало даљим насељима Дракулић, Шарговац и Мотике, у Другом Свјетском Рату.
Папин долазак био је знаковит у том босанскохерцеговачком католичком земљоцрту.
Као што је знакобојан латентни сукоб Присарајских Даиџа, Ахднамаша, са Херцеговачким сепаратистима Хадезеа.
Ту свакако треба убројати и вишегодишње вапајно атаковање бискупа Фрање Комарице, али и кардинала Пуљића, на Републику Српску, на уништење Хрвата у Српској и слично.
У најновијем Глобусу, Дарко Худелист је разговарао у Бањалуци са Миљенком Аничићем и Ивом Томашевићем, који је генерални тајник и гласноговорник Бискупске Конференције БиХ.
Тог опсежног текста још нема на сајту Глобуса па сам карте које доноси, овдје предочио ретроградним фоторијеком.

Босанскохерцеговачки Бискупи заговарају Четири Регије у БиХ. Око четири највећа града. Које би се требале уредити помоћу Логаритамских Таблица и Мендељејевог Система Елемената. Тако да у свакој Регији сви буду мјешовити на цијелој територији, да ни у једној не буде већинског народа више од 40% а било којег мање од 30%.
Те Регије су старе идеје, варке, Сарајских Муслиманских Унитариста. Силајџића, Лагумџије, Тихића. А сада је то и званична програмска картографија СДА. У којој стоји да је циљ те Странке укидање ентитета и постављање БиХ на регионални мозаик.
Бискупска Конференција БиХ, дакле, ради поптуно супротно ономе што је политички артиклисано у Хадезеу и Хаенесу. Који желе територијализацију Хрвата како би се заштитио национални колективитет, не територијално, јер нико неће окупирати хрватска подручја, већ у правима за бирање и представљање у Заједничким Органима. И који, ХДЗ, што је много пута јавно поновљено и представљено картом, не жели да прелази Границу Републике Српске.

Бискупска Конференција, пак, нема аргумената за своју инфинитезималну регионализацију, осим што, како наводе, Трећи Ентитет оставља 200 тисућа Хрвата ????? изван и предаје их истребљењу.
А кључни аргумент им је Зар би Црква могла да ради против Хрвата.
Шта са крије иза ове радикализације регионализације.
● Напад на Републику Срску и Србе. Јер, бискупи и даиџе нигдје не помињу муслимане када су у питању истребљења, прогони, нестанак и егзодус Хрвата. Као што то Комарица најдрастичније опетује за Републику Српску.
● Одузимање снаге Политичкој Артикуацији Хрвата. И еутаназија једног великог противника Сарајевског Унитаризма.
● Ахднамска Унитаризација. Јер, Регионализација између 40 и 30 посто, на дужи временски период изгледа посве друкчије. Срби и Хрвати нестају а мислимани се тиће. Овдје, дакле није само битна Нација већ је битна и њена Територија.
● Излазак Католичанства на Дрину. Ратна загребачко-усташка реторика је изњедрила синтагму и поклич Шаховница На Дрини. Што су многи заборавили.
● Ширење Уцрквљене Хрватске. Јер Католичка Црква је политички преобликовала Хрватску. Сада, уз помоћ планера из Ватикана, покушавају да премреже и БиХ.
● А најважније од тога што се крије иза Бискупске Географизације БиХ, јесте Укидање Републике Српске и сукладно тому, елиминација Срба из БиХ. Цртица Православља.
*
У том обзорју и озрачју, битна је сурадња СНСД и ХДЗ БиХ.
Као и дјеладба парламнтараца Хрватске у Стразбуру. Гледе Федерализације БиХ.

среда, 15. фебруар 2017.

КАНДИДАТУРА
КОЈА ЈЕ
УЗБУДИЛА СВИЈЕТ

Да ли је Кандидатура Вучића политички чин који ће на тунелу отворити сва врата и прозоре, како би тама и мрак преплавили Србију, или је то, први пут у Историји, за Србију, скок из Бунара у Небо.
У наредних десет година, сазнаваће се одговор на то питање. Чак и да је најгори, било би боље да га Србија сазна у много краћем року.
Узимајући у обзир политички, референтни, психолошки и карактерни профил Вучића, ја одговор знам. Србија постаје Тунел.
Вучић нема чак ни оно што Додик имаде. Да не падне, као пичка плачкава, на сраније Олбрајтове о Дашку Вјетра на Балкану. И да одјебе Амерички и Нато загрљај, за рачун Српске Националне Државе.
Ако је Додик одмах схватио да Мадлен Олбрајт није пјесник, Вучић никад неће схватити да Амерички Амбасадор у Београду није написао Горски Вијенац.
У првом дану послије Кандидатуре, мене занимају посљедице по Републику Српску. За шта треба пописати неколико чињеница.
● Вучић је наставак предратног пројектовања Срба и Србије као криваца за Распад Југославије. Он је из гарнитуре Вук Драшковић, Шешељ, Аркан, Милошевић... која је у јавности требала да основу и потку за ратно и поратно проглашење Срба, и Србије, дивљацима, унитаристима, окупаторима, агресорима и, коначно, геноцидашима.
Да ли су они сви знали да им је то задатак или нису, то уопште, за посљедице, није битно.
Вучић је један од тих Идиотида који је рекао да ће се за једног Србина, убити сто муслимана.
То није ни политичка ни национална изјава. То је изјава једне обичне прилуде. Чији мозак не може да схвати да је за Србе важније сачувати тог једног него убијати оних других сто. И хиљаде.
● Вучић је, након тога, Пичка која се враћа на Мјесто Злочина. Која је спремна да учини све за своје покајање. Зато је онај Ји, Америчанин, из Обамине Адмнистрације, недавно, на једној европској сесији, рекао Али он испуњава све што ми од њега затражимо.
И поред тога што није увео санкције Русији, мада он то не може ни да уради, то мора да уради Србија, од њега се ништа не може очекивати осим даљег голог подаништва Западу.
Он ће остати вјечно кученце које ужива кад га неки трули усрани западни Бил помилује и помази.
● У својим српским обавезама и пословима, Вучићу Република Српска није на првом мјесту. Када се ради о БиХ. Што би било логично. Јер, и када је Сарајево, односно БиХ, на другом мјесту, ништа се не ради против ње.
Њему је, пак, Сарајево на првом мјесту. И он све ради да Србију и Српску раздвоји. Његов приједлог Аутопута Београд Сарајево, један је од тих чинова. Његове изјаве о муслиманима у Србији и БиХ, повезују Санџак и Сарајево. Преко Сребренице. У коју је ишао грлом у камење. Без потребе.
● Стога је логично да ће његове везе са Републиком Српском слабити. Све док се овдје не изроди неки Вучић, макар у варијанти Иванића или Говедарице, који би сутра били једнако кооперативни као и Вучић, само да им се пружи прилика.
● Република Српска више нема ни Николића, као какво такво алтернативно рјешење у Србији. Барем да има гдје отићи, као сиромашни рођак са села.
● Чак и ако би неко од ових Натуршчика Кандидата побиједио Вучића, ништа се не би промијенило. Било би само горе. Кад НДД, Нација Држава Друштво, крене низбрдо, сваки Мурта је гори од Курте.
● Вучић ће у наредних десет година, или он, или његове посљедице, своје Српственије показивати кроз подаништво распадајућој Европској Унији и распадајућем и маргинализованом НАТО Пакту.
Вучић нема снаге да искористи епохалну побједу Трампа. Која ни Србији, неће донијети ништа практично. Међутоа, то је један од међународних Плацебо Ефеката које не лијечи ништа али освјежава политичку главу и даје нове могућности.
*
Република Српска треба да, од данас, све ово и друго, узме у обзир. Знајући какви су пројекти у току, могу да будем оптимист.
Још већи ми је оптимизам у чињеници о томе докле смо дошли на путу Самосталности.
Република Српска мора очувати свој међународно признати идентитет, национални идентитет, политички идентитет.
И мора, што се све мање узима у обзир, очувати и свој Политички Мозаик. Своје двије Велике Политичке Странке и њихове Организације. Које су веза са Народом. Гдје нема те везе, онда су веза Таблоиди и Вучићеви Медији. Мислим на СНСД и СДС. У каквомгод је ова друга, стању.
Када се униште Националне Политичке Странке, од њих се начини колијевка су којој ће се родити Вучић.
*
Тешких Десет Година чека Републику Српску.



уторак, 14. фебруар 2017.

ЏОНАТАН ОСЦЕ МУР
ЗА СВЕ ИМА
САРАЈСКИ МУХУР

Окупатор ОСЦЕ у БиХ, Џонатан Мур, који се у све разумије као и сваки Америчанин, све најбоље зна, свему попује и посједује ту урођену Америчку Изврсност, изјаснио се о двије важне ствари.
Против Трећег Ентитета и Против Ревизије Тужбе рстлова БиХ против Србије. За Геноцид.
Да жели добро Босни и Херцеговини, погурао би и једно и друго.
Али, пошто то он не може да схвати, немам жељу да то објашњавам.
Мур о Трећем Ентитету каже да не долази у обзир. Јер то није прошло у Вашингтонском Споразуму муслимана и Хрвата, нити је прошло у Дејтону и Општем Оквирном Споразуму.
Логично је да није прошло.
Сви зликовци су видјели да Република Српска има Државу, да има народ, да има територију, да има институције, да има војску. Да би се то уништило, Рат је морао да се продужи, Хрвати су већ били добили велике фашистичко-територијалне апетите а онда би се Србија завратила у Рат. У који би, потом, на неки начин, ушла Русија и нестало би прилике да се отме Косово.
То је прави разлог Клинтонове, и оних којима је он био Моника, журбе да се заврши Рат. А не његови Избори.
Да би се таква Српска, коју није било могуће избјећи, коликотолико упротивтежила, на силу је створена Муслиманско Хрватска Федерација. И поред чињенице да се муслимани и Хрвати воле на пуно мањој тачки топљења него Срби и муслимани.
Јер се рачунало да, ако и Хрватима легализују Државу, коју су такође имали, не устројену као Српска али много бољу него што је Алија Филџан имао, Српска и Срби остају најјачи у БиХ.
Неће имати ко да их депресира и уништава, што је од самог потписа Дејтона и био план једног моћног дијела Међународне Заједнице. Што се и данас покушава проводити и што је одмах у Дејтону речено муслиманима.
И данас, дакле, треба Хрвате држати са муслиманима.
Зато сам ја, као први и водећи Српси Идеолог Трећег Ентитета, већ двадесет година, на тој стратешкој подршци Хрватима.
А зато Мур изјављује да то не долази у обзир.
Јер раде на дуги рок.
Срби, нажалост, не знају да раде на дуги рок.
Хрвати ће добити Трећи Ентитет, као Други, кад се уништи Српска и када се Србе претјера преко Дрине.
Што се тиче другог Муровог противљења, Ревизији Тужбе наводне БиХ против Србије, за Геноцид, јасно је да Мур, као и други, виде да је то Бакир Чадор Импровизација. Да ту може само да се осрамоти Међународна Заједница која подржава Унитаризам, и да Бакир, као њихово љубимче, изађе ослабљен сртица Будала.
Други Муров разлог, много важнији и много већи, јесте непрестана игра Странаца Усранаца, још од доба Калаја, да Срби и Хрвати не ојачају. И да се не повежу.
Како би се, тихо и константно, градила Босна и Босанство. Један Глас који ће их слушати а Бошњачко Политичко и Вјерско Вођство се, кроз историју, показало у томе.
Ревизијом Тужбе, која би пропала, ојачали би Срби уопште. Српска као и Србија. Ојачали би и Трећи Хрвати. Бакир Сарај би прднуо у чабар. Као што је прднуо са Деветим Јануаром.
То, дакле, као и други, има на уму Гуру Мур.

понедељак, 13. фебруар 2017.

НИКАКВЕ КОРИСТИ
РЕПУБЛИКА СРПСКА
НЕМА ОД
САВЈЕТА МИНИСТАРА
И ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ

Јер су најефикаснији Заједнички Органи Сарајево и Америчка Амбасада.
А све је посљедица тога што СДС, након рата није наступио као Политичка Странка са профилисаним Политичким Националним Програмом, што је пристао да му се, СДС-у, натовари на леђа и онолико за колико није заслужан, бреме злочина и криминала.
За Политички Национални Посао, потребно је много више од грла за јагоде и курца за глогиње.
Сјећам се оне Крајишникове Представе на тему Гдје ће бити Предсједништво. Да ли у Позоришту или у Пизди Матерној.
То је права слика Есдеесове борбе за Републику Српску. И током цијелог Рата, и током тих разних разговора и преговора, и послије рата. И данас.
Увијек се на великом ренесансном платну бавио неким малим прстом небитног лика у маси. Никад не схвати слику, атмосферу, координате, ток.
То се, касније наставило код свих чланова Предсједнитва. Преко Леденог Живка до данашњих дана.
Једина добит од свега јесте неколико Вета које је подметнуо Радмановић.
У Савјету Министара, пак, који је са три ротирајућа члана, нарастао на монструма у којем чак и Црнадак и Мектић могу бити Министри, Државни Министри како им тепа Нана Зумра, стање је још горе.
У почетку су и Есдеес и Есенесде имали добрих намјера. Да се живот нормализује, да може да се путује, да може да, се послује, да се неко и помири...
Али је све то коштало Србе и Српску.
Јер. Штогод Срби и Српска, и представници Српске у Заједничким Органима, учине за нормално заједништво или ради свог интереса, биће искориштено мимо њих, против њих а за корист Сарајева, Унитаризма и Бошњачког Политичког Круга.
Тако се догађа и са Тужбом наводне БиХ против Србије за лажни Геноцид. Од почетка до данас.
Сада је пресија на Предсједништво, и на Иванића, да се изјасни о Ревизији Тужбе и да, по најављеном противљену, односно на основу исказане трочлане несагласности, одбије могућност таквог процеса.
Дабоме да то није реална опција.
Јер Сарајево, БПК, никада није чекало, нити тражило, нити требало, одлуку Предсједништва БиХ да би дјеловали. Чак и кад је Мурат Комшић био Члан.
Пошто су улогу Заједничкх Органа преузели Америчка Амбасада и Унитарни Сарај.
Они су и Савјет Министара и Предсјендиштво.
Јер. Бакир Изетбеговић говори језиком, ријечима и синтагмама Америчке Амбасаде. То се видјело у случају исправки санкционе странице за Додика.
Република Српска на енглеском не значи ништа.
Стога Република Српска треба систематски да ради на одумирању, Тихој Сушици, Савјета Министара и Предсједништва.
Да блокира, одлаже, одуговлачи.
А да, на нижим нивоима, између Српске и Федерације, владиних органа и у шуми тих Агенција, не прихвата никакве заједнике ствари, чак и кад су у Интересу Републике Српске.
Пошто то није могуће контролисати и пошто ће се користити увијек против интереса Српске. Ако ништа, служиће Сарај Унитаристима да се хвале Државом.
За све ово је потребна промјена појединачне и колективне свијести.
Па, за свако будуће кандидовање и селектовање српског кадра, по било ком основу и на било ком нивоу, за Заједничке Органе, о том опредјељењу теба водити рачуна колико и о стручности. А и о томе којој Политичкој Странци одговара за свој рад. Како би се прецизирале релације и титулари евентуалне кривице.

недеља, 12. фебруар 2017.

ДАН КАДА ЈЕ КУЛИН БАН
ИЗМИЈЕНИО ССП,
ЈЕБО ОН СЕБЕ

Двадесетдеветог Августа, 1189е, на дан кад је Дубровник Кнеза Краваша посјетило рекордних осам крузера, Кулин Бан је позвао Радоја и рекао пиши.
Радоја је рекао Немој Бане, отиће нам економски суверенитет у пичкуматерну. Морам, притисак је огроман, увешће ми санкције, нећу више ни чварке моћи да једем.
И тако је настала Повеља Кулина Бана упућена Дубровнику. Што је био први писан акт економске заједнице између двију Српскиех Зијемаљ.
Има занимљивих детаља.
Али нема ни трага од Првог Трага Босанске Државости, како то, уз Завнобих, редовито, серу из Сарајева, Бошњаци Унитристи, који су муслимани и којих тада није било у тој Српској Краљевини Босни нити у Српском Дистрикту Дубровник.

У име Оца и Сина и Светога духа; ја бан босански Кулин присезају тебје кнеже Крвашу;
и всјем грађам дубровчам прави пријатељ бити вама од селје и довјека и прав гои држати с вами;
и праву вјеру доколе сам жив; вси дубровчане кире ходе по мојему владанију тргујуће годје си кто хоке;
кријевати годје си кто мине; правов вјеров и правим срдцем; држати је без всакое зледи;
развје шчо ми кто да својев вољов поклон; и да им не буде од мојих часников силе;
и доколје у мне буду дати им савјет и помоћ какоре и себје коликоре моге;
без всега злога примисла; тако ми Боже помагаи и сије свето евангелие.
Ја Радоје; дијак бан писах сију книгу повелов банов; од рождества Христова тисућа и сто и осамдесет и девет љет;
мјесеца августа у двадесет и девети дењ; усјеченије главе Иована Крститела.

Превод на савремени српски језик

У име Оца и Сина и Светог духа. Ја, босански бан Кулин, обећавам Теби кнеже Крвошу
и свим грађанима Дубровчанима да ћу вам бити прави пријатељ од сада па до века. Држаћу са вама правду
и право поверење докле год будем жив. Сви Дубровчани који ходају где ја владам могу трговати где год хоће и
кретати се где год желе, с правим поверењем и правим срцем без било какве обавезе, осим ако ми ко подари поклон
по својој вољи. И да им моји часници не чине никакво насиље.
И све док су у мојој држави даваћу им помоћ као себи колико се може без икакве зле примисли; тако ми Бог помогао и ово свето еванђеље.
Ја, Радоје банов писар, написах ову књигу банове повеље од рођења Христова хиљаду и сто осамдесет и девете године, месеца
августа у двадесет и девети дан, (на празник) усековања главе Јована Крститеља.

Шта, дакле, има ту. У Повели Банов. У Повољи Бановој.
● Тисућа није Ријек Хорватов.
● Криминал, Корупција и Мито нису били развијени. Осим ако донесу какав поклон мени, Бану. Поклон Бана, Поклон Бана...
● Кулин Бан није о овоме провео Референдум, што ја не могу да му опростим а муслимани га због тога сматрају Правим Сарајевским Босанцем. Босанцом.
● Спољнотровинску Корупцију су измислили Срби. Касније су од њих то примили и околни народи и државе. И Окупатори. Турска. Мало се Аустроугарска одупирала јер је била забављена пљачком шуме и то.
● Кулин Бан је био вјешт лидер. Вјештији од многих данашњих. У Повољи Бана није уведено то да је тражио, и добио, од Дубровника право да на Риви продаје своје овце, у коликој мјере то море и сам Бан имаде.
● Пријатеље није открио ни Вучић ни Емтел. Како се курче по реклама и политици, да се више слушати не може. Већ Кулин Бан.
● Нема трагова да је Кулин Бан за ово консултовао Америчку Амбасаду, што ја нарочито цијеним.
*
Сарајевским Босанцима, па и њиховим Прибосанцима из Савеза За Промјене, могу да поручим да морају још много да тргују и вјежбају, да би дошли на ниво Кулина Бана.
Да су, ономад, наговорили Кулина Бана да отвори универзитет за Спољну Трговину и Поклоне, умјесто да су примали Ислам, данас  би били на коњу. А Босна би била Српска Крљевина.
Драги Бошњаци, зар вам сад није јасно то како је Кулин Шаровић најбољи ваш министар.
У име Оца и Сина и Светог Сарајева, ја Пробосански Бан Шаровић, обећавам теби, Кнеже Хан и Кнеже Могерини, а поручите то и Кнезу Меркел, да ће ваши трговци код мене млијеков и свијега другог, продават без икакијех брига и уз моје савјете и мојие часников. Без обавезе да мени или мојијема, икаквије поклоне даривате.
Ну.
Нажалост.
Ни Нација, ни Држава, не настају одласком у прошлост.
Али ни стајањем у мјесту. Како то сада ради Сарајево.
А ти Бакире.
Ти би могао покренути Ревизију Повеље Кулина Бана.