петак, 27. јул 2012.


1728.
STJ. AMBASADE PONOVO
POSTAJU POLITIČKE STRANKE

Sreća da se nisu registrovale za lokalne izbore, neke ne bi mogla pobijediti nijedna domaća koalicija. Zamišljam sa jezom. Ambasada ta i ta odnijela pobjedu u toj i toj opštini. Ima 21 vijećnika. I druge Ambapartije su dobro prošle i potukle domaće političke stranke koje su u 50 opština osvojile samo po jednog vijećnika pa će oni sa onim nesretnikom Manjincem da čine koaliciju. Dvokoaliciju. Jedino je Ambasada Hilondije loše prošla. U četiri opštine tek po jednog vijećnika. U Srebrenici ni jednog.
Glavna Ambasada čak razmišlja da na opštim izborima svog člana kandiduje za Člana Predsjedništva BiH.
Tako je AmAmb izdala izjavu u vidu Političkog Programa. Povodom izjava Milorada Dodika o Državi Srskoj i Nedržavi BiH.
Am Amb je nastupila kao klasična politička stranka. Iznijela svoj politički program. BiH je Država. I tačka. Entiteti nisu države. I zapeta. Oni su Unutrašnja Struktura. Tu su me ganuli u moje Nježno Srce Bosansko. Svakako sam joj nadijevao imena, poetska, od Naseobine do Bujadikovine. Ali nisam dosegao tu transparentnost Nebeske Demokratije. Struktura. Tačno BiH nije ni Državna zajednica. Ona je Struktura. Nešto kao oni krovovi na nekadašnjim graničnim prelazima po Evropi.
Ambasada Za Državu.  A Stranka bi se mogla zvati 100% AZD.
Izgledalo je da je vrijeme politikovanja izvan ambasada prošlo sa čabarli prdežom Pedija Prdija i sa nesviješću Butmirskog paketa ustavnih promjena. Ali AmAmb ponovo vraća to zlatno doba demokratije.
Čudi me samo nekoliko stvarčica.
Kako to da je izjava o Dodiku neuporedivo oštrija od izjave o terorističkom napadu Mevludina na tu istu Amb.
I kako to da se prije nisu sjetili nekih izjava a povoda im se podastiralo tu ispred nosa. Zar se toliko robe može kupiti jednom isporukom za Gvantanamo. Kako nisam bio neki ministar pa da makar Čavića pošaljem u Gvantanamo, imao bih sada neograničen prolaz. Ne bih bio pod cenzurom u cijelom tiražu od 3.768 prodatih primjeraka.
I drugo. Naš cilj je, veli Glavna Izjava, da BiH bude u EU i u Nato.
Ne znam da li je to i naš cilj. EU treba da nas uvjeri u integrativni rejting i da uvaži Unutrašnju Strukturu. I treba da se izjasni, makar nekom izjavu o prestanku fenomena Naguz Srba. Kako ćemo u te integracije naguženi. Osim toga, o tome se u BiH izjašnjavaju narodi. Ne znam šta će reći Srbi za ulazak u Nato. Ne znam čak ni šta će reći Srbija. Ne znam čak ni da li je cilj Nato pa EU ili Eu zbog Natoa.
AmAmb pominje milijardu i nešto dolara koliko je SAD uložila u BiH. Da li je tu uračunata i cijena municije i kerozina za bombardovanje mojih položaja na Doboju.
Treba cijeniti uložena sredstva i politički trud. Samo Dejton Srbe Spasava. Ali ta sredstva, pomenuta sa Nato Integracijom, u istoj, izjavi, govore, nekako transparentno, o cijeni teritorijalizacije BiH. Jevtina neka geopolija, SJJ.    
Nije BiH država. Šteta jupola.

четвртак, 26. јул 2012.


1727.
BORBA AMERIKE
ZA PROPAST EVROPE

Nevjerovatna je propagandna mašinerija u svijetu pokrenuta kako bi se sakrila ekonomska propast Esadea i činjenica da je glavni generator svih kriza od 45. naovamo, SAD i Liberalni Zapad.
Čak i jedan Srbin, dr Branko Milanović, glavni analitičar Svjetske banke, ne može da proviri iz te totalitarne mješalice jednog mišljenja pa važno, u intervjuu Globusu, tvrdi da su se SAD bolje oduprle globalizaciji od Evrope. Kao da je globalizacija došla iz Zanzibara.
U Sjedinjenim Državama stagnacija je opšta. To je, u sistemu gdje je rast uzrok i cilj svega, ravno propasti.
Totem Rasta i Kult Potrošnje američki nobelovci neprestano nastoje da nametnu i drugima, Evropi, prije svega.
To nije slučajno i iz neznanja. Rast u Neoliberalizmu je nastavak moći Gospode Jedan Posto i slabljenje Gospođe Države. GJP dobro znaju da Jaka Država znači njihovo slabljenje i jačanje socijalnih davanja i zbrinjavanja širokih slojeva.
Jedna američka ekonomistica, čitao sam nedavno ali ne mogu se sjetiti detalja, najbolje opisuje Apsurd Stalnog Rasta. Imam sina koji ima osamnaest godina. Zadnje tri godine rastao je 12, 16 pa 14 cantimetara. Sada je njegov rast stao. Draga Saveta, dajte mi kredibilan protokol po kome ću potaći održiv rast moga sina.
Da je, kojim slučajem, u pitanju živo biće, Sin Kapitalizma i Zapada bi sada bio visok 29 kilometara, imao bi 65 godina i bio težak kilu i dvjesta..
Američki rast BDP ove godine neće biti tri posto kako su srali Nobelovci i drugi, lansirajući hit o tome kako se SAD oporavljaju a u Evropi gori Recesija sa duplim dnom. Rast Bidipija za pola godine je 1,5%. A prošle godine je bio 1,7%. Moj pradjed Toman bi rekao Rastu u bunar, jebo im ti mater.
Pomenuti dr Milanović kaže da je nezaposlenost u Americi bolja nego u Evropi. Priznaje da je u Evropi, ipak, ugodnije živjeti. No, ne analizira 35 miliona besplatnih obroka i čitave Entitete Beskućnika kojima je uskraćeno pravo da se, makar, kandiduju za Prijesednika Amerike. Ne analizira da je 5% stanovništa SAD u zatvorima.
A nema ni potrebe jer postoje drugi instrumenti. Mudis, američka Erekting Agencija, Agencija za Erekcije kredibilnosti banaka i država, snižava kreditni rejting Njemačke. Koji je bio AAA. I sada je AAA, samo sa naljepnicom Nestabilan.
Dok Gori Baba a Bijela Kuća se češlja, oni se bave rejtingom granita kakav je Das Dojčland. I prognozama tipa Dolar neće slabiti jer će padati Euro. Kakva jevtina omotnica. Ako je bitan rast onda dolar mora iznutra jačati a ne u relaciji sa Eurom. U čemu je dobit ako pada Euro a dolar stagnira. Panaravno, u propasti Evrope.
Dva glavna cilja Američke Ekonomske Politike su propast Eurozone i Poplava Ljudskih Prava u Kini. To bi omogućilo Održiv Rast u narednih trideset godina. U tom vrtlogu ratova i recesija, dolar bi se najbolje snašao a Rusija bi posrnula. Svijet bi opet bio naš.
Nisam Nobelovac iz ekonomije. Kada se to učilo, igrao sam klikera iza škole. Ali znam da će stvari ići posve drukčije. Zaigraće Mečka Ljudskih Prava i u Americi. Ali iz posve drugačijih razloga. Ovaj vijek će preokrenuti Američki Svijet. Kao i vijek u kome je nastalo hrišćanstvo.


1726.
KONAČNA TRANSFORMACIJA
RATNIH STRANAKA

Esdea je objavila saopštenje u kome se vidi da ne zna gdje je. Niti šta se događa.
Strukturalno i po dosegu pameti, to je sopštenje na niovu udbaško-jaranskih podjeba i čaralica aidaške mješavine komdoušnika i novih šehidcijaša. Ifimes sa Miljacke.
Esdea govori o tajnim nagodbama po kojima Radončić treba da bude novi Bošnjački Lider. A Lagumdžija, valjda, Stari Multietnički Lider. Jebalo Mačku Mater.
Esdea doista ne zna gdje je.
Bilo bi logičnije da se zapitaju zašto dvadeset godina uništavaju Bošnjački Nacionalni Interes s pomoću nebuloznih političkih fantazmagorija o Multietnikluku, Građanluku, Bosanluku i Lažnom Evropluku.
Nije pitanje da li će se pojaviti Novi Bošnjački Lider. Već je pitanje zašto se pojavio Bošnjački Lider.
Nacionalsadizam je u čistom nacionalnom raspadu Jugoslavije, na tim zgarištima, bunjištima i balegištima, glumiti multietnički rajski poziv, pjev i propjev. To je potpuno pogrešno prikrivanje unitarizma, želje za muslimanskom Bosnom i Hercegovinom i neotomanskom vladavinom nad Srbima i Hrvatima. Umjesto Pet Vijekova Otomanske Tame, žele Pet Vijekova Bosanske Tame.
Esdea je klasična Ratna Stranka. A to ne znači obavezno i politička stranka. Ratna Stranka nema ideologiju, politički program i strategiju. Ona pliva na površini ratne bure i ponaša se kao klasični ratni pljačkaš i profiter, serući povremeno o nacionalizmu, vjeri, istoriji, epovima ili evropskim putićima.
Kada rat prođe, Ratna Stranka se nađe u Velikoj Nuždi. S čim ćeš pred Izbore.
Ratne stranke Esedees  i Hadeze su prošle tu poslijeratnu golgotu i transformisale se iz Pljačkaša u Izboraše. I izvele još mnogo transformacija. Jedna od njih je transformacija iz Lažnog Nacionalizma u Realni Nacionalizam.
Esdea se, pak, nije ni pomakla u toj Transformaciji. Oni su sebe, Stranku, i sebe pojedinačno, poistovjetili sa džamijom. Džamije se ne pomijeraju. One su konstante. Vi, okolo, možete da se pomijerate. Ali, mi smo i bogomdani i nogomdani. Naša noga se miče.
Sada ih je snašao Grom iz Mutnog Esdepea. S njima je pogođen i Neželjko Komšić koji je, jadničak, ozbiljno shvatio Multirahatluk i Građanluk.
No, Esdea je prvi nagovještaj tektonskih promjena imala pri izborima 2010. Samo ga nisu uzimali ozbiljno niti analizirali.
Sada im predstoji Trnsformacija.
To je bolan proces i o tome treba da pitaju Bosića. A i ako ne pitaju, moraju da nađu svoje Vučureviće, Stare Esdeaovce, da ih se riješe. Moraju da nađu svog Čavića.
Bolje bi im bilo da se odmah ostave borbe za fotelje i držanja zubima za vlast. Što prije stabilizuju stranku i zaustave njen pad, to će ostati jači. Svaka nedjelja borbe za vlast vuče ih sve dublje u glib. Boreći se, oni jačaju Zlatagana. Zlatagana je najbolje ostaviti bez neprijatelja. Da su imali Muda, trebali su sami izaći iz vlasti i reći Ovo što On radi je izdaja.
Ovo je im je moj posljednji besplatan savjet.


понедељак, 23. јул 2012.



1725.
OTKAD IDEOLOGIJE
ŽIVE U SOKACIMA

Sarajski profesor, politikolog, jedan od mojih biografa koji mi životopis boji fašističkom mirisnom notom, navodi u svojoj izjavi, o političkom slučaju Kaljuga SDP-SDA, nekoliko nemogućih teza i proročanstava.
Prvo, veli, sukob unutar Esdepea je Sukob Ideologija.
Prvo, i od mene, Sokak, kakvim se ima kategorisati Političko Sarajevo, nikada nije sadržavao ideologije. To je kao plantaže u plastenicima. Sarajevo je, od prije rata, samo Geografija. Okrenuta Žutim Dunjama.
Sam Esdepe никад није био идеолошка странка. Идеологије се не преименују нити настају насљеђивањем просторија других идеологија. Случајни пролазници немају идеологију. Лажна мултиетничност, и моноетичност, никад нису омогућавале идеологију као политичку надградњу. Грађанска опција није идеологија. Мој професоре. Нарочито не Лажни Грађанлук. Дакле. Чега је сукоб у Есдепеу. Сукоб Диктатора и понеког диктафона.
Drugo. Veli Filandra. Komšić će da izađe iz Esdepea. Da se Vrati. I da preuzme stranku. Dabome. Kao što će se Bruk Šilds vratiti u doba kada je imala dvadeset godina, kada je na plaži reklamirala farmerice, rekavši Između mene i mojih farmerica nema ništa, i pozvati me, esemesom, na tu plažu ključnom rečenicom Udjeni se, Rajkula, između nas, mene i mojih farmerica.
Sa Bara se neko i vraća. Ali u Esdepe niko.
Iza Komšića ne stoje oni glasovi koje je on dobio. Ti glasovi su skupljeni multidisciplinarnom tehnologijom a ne Komšićevom političkom gromadom. JMM što je Komšić ugledniji kod Bošnjaka od Bakira. Komšićev domet izvan Esdepea je kao i Čavićev izvan Esdeesa.
Komšić je politički završio svoje ljiljanstvo. Možemo slobodno smatrati da u Predsjedništvu BiH sjede Radmanović, Izetbegović i Spomenik.
Stvar stoji drugačije.
Zlatagan je zaključio da je najjači u Bošnjaka. Da je došao trenutak da podavi one koji se nisu podavili sami. Genijalno je zaključio da Tihića i Esdea drže samo pozicije u vlasti. Jer to jedino rasjed Bakir – Sule drži napuklinom. Zlataganu je dozlogrdilo da gleda kako Dodik vlada i kako je Republika Država. Pomislio je da i on to može. Šta može. On je sposobniji za to od Mićka.
Ubijanjem Tihića i Esdea i mamljenjem Hadezeova k sebi, riješiće dva problema. S tim što će potući konkurenciju kod Bošnjaka a preveslati Hadezeove oko posebne izborne jedinice, trećeg entiteta i slično. Savjetovao sam već Čoviću da bude izrazito oprezit.
I, najbitnije, ovladaće punktovima finansijske i moći državnog kapitala. A to ne može za živog Tihića i Esdea.
Vidi li neko tu Komšića.