субота, 10. октобар 2015.

ИВАНИЋ
КОЛО ВОДИ,
БОСИЋ
СОРТИРА
АУДИО-КАСЕТЕ

Јавност је Републику Српску већ подијелила на двије глобалне Политичке Странке.
На Криминалце и на Издајнке.
Моји поетски сигнативи за њих су Шефиди и Белобосанци.
Издаја није била тако честа у Политичкој Историји Републике Српске. Много више је било Непоштења, Незнања, Лудости и Политичке Перверзије. Што је све устоличила Српска Демократска Странка, још у тренутку Првих Демократских Вишестраначких Избора у БиХ. Касније је неке од тих способности модификовала, неке напустила а неке усавршавала. У неким дисциплинама је, много успјешније, учествовао и Есенесде. Или још учествује.
Издаја није, дакле, некомпетентност или неспособност, да се Покрет организује као Политичка Странка или да се води Држава. Није ни прихватање босанскохерцеговачких закона, који су надлежност Ентитета.
Издаја није ни бити у Савјету Министара.
Али јесте Издаја прихватање сарајевског Политичког Програма, познатијег као Пробосанство.
Што је Есдеес, и Младен Босић, и учинио. Потписавши и неке народњачке папире и споразуме.
Учинио је то и Младен Иванић.
Али Младен Иванић нема кога издати, јер нема Партију. А већ је научио на ситне мале издаје. Издао је Есенедее, изашавши, ономад, по наредби, из власти с њима, у Српској.
Тако је Књига Издаје пала на Младена Босића. И на онај дио руководства Есдееса који га подржава.
Младен Босић сада носи Крст Издаје у Републици Српској. Због своје политичке неодлучности, због политичког аналфабетизма, због ситношићарџијске, класичне башчаршијске политике, тако неприродне Србима и Српству уопште, због недостатка храбрости да иде на изборе, због недораслости за мјесто Предсједника Српске Демократске Странке.
Младен, што потпуно потврђује дијагнозу из горњег пасуса, покушава тај Крст Издаје да збаци причама о Кили Злата и пуштањем снимака обичнх криминалаца.
То не бива.
Младен Босић, и Есдеес, требао је да реагује на неколико кључних тачака. А није.
То се односи, прије свега, на Политички Програм Есдеа који говори о регијама у БиХ што значи укидање Републике Српске.
Да су тада Босић и Есдеес изашли из власти у Сарајеву и попишали оне папире које су, у аранжману амбасада потписали, данас би њихов противник Додик и Есенесде били у великим проблемима.
Говорећи о преосталом дијелу мандата, до Општих Избора, то још увијек није касно. Али би Српска Демократска Странка морала, тада, промијенити Предсједника.
Крст Издаје, којег носи Младен Босић, крвавији је и бодљикавији, због још једне чињенице.
Коловођа цијеле игре је Младен Иванић. А не Босић.
Иванић води Босића, и овце, од тора до тора. А на њему се не види вуна Издаје. Он је Члан Предсједништва, Сунце Ти Јебем. Он иде у Бугарску. Да разговара са Председничкото Бугарче. Он извикује, са Вратника, Док сам ја у Предсједништву, Есенесде неће видјети власти у Сарају.
Ера Младена Босића, пак, неће бити упамћена по његовој Издаји. Биће укњижена на изборима.
Али биће упамћена по другипут пропуштеној прилици Есдееса да се трансформише у Политичку Странку. Овај пут не из Покрета већ из Друштва Једног Лица.


петак, 9. октобар 2015.

ДРЖАВНУ
ТЕЛЕВИЗИЈУ
РЕПУБЛИКА
СРПСКА
ТРЕБА ДА
ФИНАНСИРА
ИЗ БУЏЕТА

Да прецизирам.
Медији су, по Општем оквирном споразуму за мир (Париз, Дејтон) у искључивој надлежности Ентитета.
Пошто је Република Српска у Дејтон и његов Устав, и у БиХ, ушла као Држава, са свим њеним, државним, практичним и теоретским алаткама, њена телевизија је била Државна Телевизија Републике Српске. О квалитету не желим. Радио Телевизија Републике Српске и данас је Државна Телевизија. О квалитету било би депласирано.
Јавна Телевизија не постоји. Нити може постојати. Та синтагма је смишљена само да би де развластила Држава. Јер З&ФТ, све што чини чини зарад либерализације, дерегулације, деетатизације, денацификације и декултуризације.
Да је Јавна Телевизија толико цивилизацијско добро, зашто постоји Сиенен. Зато што Држави, онима који су у Америци Држава, треба телевизија која ће да прича како они кажу.
Да Држава може да направи бољу Телевизију показује Русија Данас, на енглеском.
Нешто нисам примијетио да је Јавни Телевизијски Сервис Сједињених Држава постојећи медиј.
Државну Телевизију Републике Српске, коју критикују сви, од најусранијег опозиционара до Нашег Свијетлог Предсједника, предуго пуштамо новинарским и нарцисоидним половњачама.
Радио Телевизију Републике Српске треба вратити у Народну Скупштину.
То се постиже кроз два корака.
·        Финансирање из Буџета. Чиме се грађани ослобађају малтретирања, утуживања, а РТРС неефикасне наплате. Буџетске паре су такође паре грађана.
·        Буџетско издвајање треба да се договори консензусом свих парламентарних странака а, у економском смислу, Ертересом треба да управља Одбор директора којег двотрећински бира Народна Скупштина а који онда бира Директора (сваких пола године Извјештај Скупштини о пословању). У уредничком смислу: Народна Скупштина, простом већином, именује Одбор Уредника који бира Главног и потребне уреднике.
Телевизија Башчаршије и околног дијела БиХ, БХТ, финансирала би се из Буџета БиХ, смањењм ставке за оне Домобране који себе називају Оружаним снагама БиХ.
У погледу Ертереса, то је једини начин да Држава Српска задржи Државну Телевизију.

Иначе ће је унутрашње и спољне будале, под притиском ријалитија и инострано финансираних телевизија одвести на буњиште.

четвртак, 8. октобар 2015.

 ВОЈСКОВОЂА
КАРТОН 50 Х 70 ЦМ, ГРАФИЧКЕ БОЈЕ

 ДЈЕВОЈЧИЦА КОЈА ЈЕ
ОТИШЛА У РАЈ
КАРТОН 50 Х 70 ЦМ, ГРАФИЧКЕ БОЈЕ
МАЈКА И ЋЕРКА
КАРТОН 50 х 70 ЦМ, ГРАФИЧКЕ БОЈЕ

САМОЋА
РИЈАЛИТИЗАЦИЈА
ПОЛИТИКЕ
И УМА

Један од индивидуалних апсурда свакако је и ситуација у којој се бавимо све нижим и приземнијим темама а наша, појединачна, свијест о важности расте, иде у супротном смјеру.
То је најбољи пут за разарање Нације Државе Друшва, НДД Сфере.
Уз, истовремено, убијање у појам сваког појединца, његово обезвређивање и свођење на безличну, неважну и непотребну јединку.
Један твитераш данас написа Јебеш Државу у којој је Breaking News то што премијер не иде на неку утакмицу.
Мисли се на Србију и на Вучића.
Овдје, у Републици Српској, гранулација Јавног Ума убрзано стиже оне параметре које је Србија одавно достигла.
То сегментирање Јавног Ума, уз дисперзију нереалне и лажне важности сваком појединачном, програмиран је процес.
Лажи почињу од Лажне Државе. Босне и Херцеговине. Формирањем Лажне Владе, Савјета министара. Лажним политичким токовима. Болне Реформе.
Све до лансирања лажних излаза и перспектива. Као што је Борба против Кириминала и Корупције.
Класични Босански, као и Српски Будалаш, рачунају, никад неће схватити да ни једну земљу у просперитет није одвела Борба против К&К.
Већ Суверенитет, Систем, Рад и Ред.
А против К&К ћеш се увијек борити.
Тај лажни спасилачки пут, Борба против К&К, довела је дотле да је најважнија тема, јучер, Кила Злата. А данас Кила Кума. А тамо Нетакодалеко, да ли се Маја јебе за 500 еура и да ли Вучић иде на утакмицу у Албанију.
Опозиција у Српској је прихватила, наивно, сугестије Странаца Усранаца.
Јавност је то топло и дубоко примила.
Медији и Парановинари обилато су се пронашли у том Групњаку.
И шта данас имамо.
Имамо општу девалвацију јавних и политичких тема.
Умјесто да Опозиција и њихови, а и други, Медији, од Надлежне Институције у Српској траже одговор, како је могуће да Јуришић иде на суђење у Београд а Радишић не иде у затвор у Бањалуку, и да, онда, поставе питање функционисања и егзистенције те институције, сви се баве снимцима разговора приглупог кума по београдским кафићима.
Да не булазним даље па да питам што нико од Мудоња и Рудоња Опозиције у Српској, јавно не постави питање Вучићу Зашто Србија штити пресуђеног криминалца.
Снимцима разговора бави се чак и Државна Телевизија. РТРС. Коју ћу, само због страних шпијуна, назвати Јавном Кућом.
Дакле. Процес који је почео довођењем Цеце и Северине у Централни Дневник Државне Телевизије, завршишће се директним преносом њихових упишаних гаћа.
У политичком смислу то значи потпуно одумирање пажње и бриге за Јавне Теме. За Будућност НДД Сфере.
А то одумирање је достигло забрињавајуће размјере.
Још само неко вријеме је потребно па да се сведемо на НДД Сферу какву имају данас муслимани у БиХ. Од Државе имају само клањање по џамијама и лажи о њој.
Јер. Једнако је проститутивно, ријалитативно, понашање неког приученог порталџије, ЧланаП Иванића, који неће код Предсједника Републике и Сазапа, који, кобива озбиљно засиједа да ли ће ићи Додику или неће.
Умјесто да иде и изнесе неколико суштинских ствари, и њиму и Јавости.
Али. Кад се доведеш у ситуацију да о свему одлучује мало Михајлица, мало Кила, мало Беентеве... не идеш никуд, или се враћаш назад.


среда, 7. октобар 2015.

СТАРИ ПАТАК
МИНИЈАТУРА, 11 Х 19 цм

 МРТВА ОСА
МИНИЈАТУРА, 11 Х 19 цм

 ДАМА СМРТ
МИНИЈАТУРА 11 х 19 цм


 ТУЖНА ОКА ДВА
И ЈЕДАН КРИК

КИШЕ ДОЛАЗЕ

БРАТОУБИЛАЧКИ
ДЕМОКРАТСКИ
ПРОГРЕС
ПАРТИЈЕ

Велики Политички Послушавник, Партија Демократског Прогреса, иначе странка великих Просерица и малих пањева, лансирала је тезу о Братоубилачком Рату којег генерише Есенесде својом тезом о Издаји у Сарајеву.
На ту таву налио се и Вучић, који се у политичку ситуацију у БиХ разумије ко Курац у Криву Мару, тезом да се Бошњаци и Хрвати хомогенизују, уједињују, а само се Срби, бре деле.
Вучићева теза о политичком јединству Срба није здрава. Ни за једну нацију. НДД Сфера мора да има алтернативе у политичком сегменту.
А нарочито није здрава јер у позадини има жељу да се сви уједине како би служили Сарајеву, и помало њему, Вучићу.
Братоубилачки Рат је бомбастична изјава Педепеоваца који већ мандатима имају опстипацију за политичке идеје.
Али је срачуната и као начин притиска на Додика и Есенесде.
Стање са уједињењима Хрвата и Бошњака и са подјелама Срба у Републици Српској, стоји посве друкчије.
Никакво уједињење на бошњачкој, сарајевској, политичкој сцени није наступило.
Јер је увијек и постојало. Свака велика и већа политичка странка има у свом програму и пракси Босну и Херцеговину. Држава им је важнија од свега. А то су само Јесењинови преводи Унитаристичке Поеме.
У тој сфери, дакле, сфери уништења, укидања, девастирања, Републике Српске, никада у Сарају није било нејединства.
То што се сада и Есдеа и Есдепе конектују на Регионализацију, само је једна приручна заобилазница за Унитаризацију.
Хрватски Политички Мозаик. Такође је одувијек компактан. У послијератној фази био је компактан у сарадњи са Сарајевом, Бошњачком Политичком Артикулацијом, на стварању Државе и девастацији Републике Српске.
Разбијање Хадезеа инстриурано је и генерисано од страног фактора како би се Сарају, Сарајевском Политичком Кругу, олакшао посао а Хрвате лакше депресирало у Федерацији. Што је одличан први корак ка укидању Републике Српске.
Када је здраво националистичко језгро Хадезеа схватило сценарио и режију, тужно гледајући Једночинку Комшић, окренуло се другом монолиту – Хрватском Територијализму.
Дакле. И у Хрвата је уједињеност одувијек.
Ни код Срба није никад престајала.
Када су бирачи видјели да Есдеес не може да сачува ни Радована Караџића а камоли Републику Српску, и да ће је предати Сребреници, окренули су се националној политици Есенесдеа.
То траје и данас.
А то што је Босићев Есдеес отишао у Сарајево, да мало сећијаши са Бакиром, не значи да њихово бирачко тијело подржава такву политику и такве аранжмане.
То није истинска Есдеесова политика.
То је туристички аранжман Младена Иванића. Он води Пробосанце Есдееса у Сарајево. Он је туристички водич и пројект менаџер. Он изјављује да у његовом мандату Есенесде неће ући у Савјет министара. Они има Задатак а глупи Босић Мисију.
Гласови које су добили Тадић и Иванић такође не одражавају подјелу на српској политичкој сцени Републике Српске.
Јер их нису добили на политици коју сада воде.
И јер међу њима има огромна количина диригованих бошњачких гласова.
Дакле никаква подјела, нити братоубилаштво, не постоји у Републици Српској.
Само је трагично што Есдеес није нашао начин да се у Републици Српској бори за напредак, политичким алтернативама.

А не у Сарајеву против Републике Српске.

уторак, 6. октобар 2015.

ПОЛИТИКА
КАО ПРАЗНИ
ДВОЧАС
БЛИЖЕ
ХРОНОЛОГИЈЕ

Један од непогрешивих показатеља недостатка политичких идеја током мандата, јесте и борба чињеницама из прошлости.
Не само да је то недостатак политичких идеја и програма, већ је то и својеврсна удјетињеност ума. Размишљање по систему Ти си оно – А кад си ти оно.
Када је Есенесде указао на колаборационизам Савеза За Промјене, на њихово компромисерство према Бакир Партнерима, на њихово Пробосанство, које је сам Младен Златан Босић промовисао на сарајском ФПН, а да није било његових бошњачких ментора, тамо би га живог појели, иако је Четник, такозвано кезме, и када је, дакле, Есенесде, сљедствено, указао и на Издају, јер у Сарају, у Заједничким Органима, из Републике Српске, нико не иде да представља себе и да ради за себе, већ за Републику Српску, онда је Сазап почео да извлачи политичке чињенице о томе шта је кад СНСД прихватио као пренос надлежности.
Формална Логика ће то подвести под признање кривице. Јесмо, ми лижемо ноге Бакиру, добро смо се нагузили. Али и ви сте ово и оно, ономад.
Политичка Логика, пак, потпуно ће обезвриједити тај аргумент.
У доба када је СНСД обнашао прихватање заједничких таблица и сличног, па и неких других ствари, за које је гласао, политички услови су били битно другачији. И у окружењу и у самој БиХ.
Високи Представник, и Охаер, имао је иза себе реденик Деларација, Синтра, Бон, имао је узасе и Америку и Инглеску. Русија није била тако моћна на овом простору. Или то није показивала.
Данас, уз овог Инцка, не стоји ни Маријин Двор.
Данас нико не показује силу према Републици Српској.
Сазап данас све ради доборовољно.
На основу претходног пакта са Странцима Усранцима. Јер се, како је рекао Босић, добило Мисију да се обори Додика.
При томе хоћете да убиједите Јавност да је то зато што је Додик Криминалац а не зато што се Српскурчи по Дејтону.
Да су Поштени Срби, Босићеви и Пробосићеви, Есдеесовци би рекли и наставак аранжмана. Шта ће Српска добити када они оборе Додика.
Или барем да кажу шта ће они, Босић и Иванић, добити.
Какву ће политику водити.
Да ли ће Вучићарити Републику Српску од понижења до понижења. Од разгаћења до разгаћења.
Па до нестанка.
То је, господо из Сазапа, Прво Политичко Питање у Републици Српској.
А не ваше питање о олињалој Кили Злата.
Или о томе кад је СНСД гласао за Суд и Тужилаштво.
Гласао је, јер су тада били такви Политички Услови.
Сада су они такви да би и ви могли да подржите Референдум. Па не зборите нит роморите о томе.
Барем би могли да будете против Бакировске Регионализације и укидања Републике Српске, што је записано у политичком програму Есдеа.
Па нит говорите нит прдите о томе.
Да барем пунете мало.
СМЈ.



понедељак, 5. октобар 2015.

САРАЈЕВСКА
РЕГИОНАЛНА
УНИТАРИЗАЦИЈА

БиХ је из епохе Насилна Промјена Устава, ушла у епоху Тихе Унитарне Подвале.
Уласком Савеза за Клизогуз & Промјене у власт Бакира Изетбеговића у Сарајеву, што само по себи није негативно и трагично али јесте у случају кад се од избора на овамо од њих не чује ни један глас против Сарајева, отворена је могућност тихе унитаризације без великих политичких позорница. Као што је Априлски Пакет и слична сранија.
Јавност, егзистенцијално забављена, политички рефлексно умртвљена и благо инсуфицијенцизирана ријалитизацијом, не обраћа пажњу на разне унитарне идеје које се роје. Инвестициони Фонд БиХ. Или промјена Изборног Законодавства тако да Централна Изборна Комисија добије сва овлаштења.
Људима је тешко да схвате да су избори потпуно ствар Републике Српске. Да БиХ нема ништа с тим. Да Република Српска, све што има везе са БиХ, бира на својој територији, својом организацијом и својом инфраструкуром, и политичком и административном.
Свако овлаштење неког Цика је неуставно и недејтонско.
Инвестициони фонд у држави која је, у ствари, Д.О.О. између два викенда, може само да буде у рукама пет, шест, сарајевских бегова. И ништа више.
Те подвале ће се наставити.
Унитарни Сарај има више идеја о томе него сви социјалистички самоуправни Кардељи заједно.
Други Колосијек Унитаризације јесте Регионализација.
О томе је први почео да говори политичкопочивши Харис Силајџић и његова рахметли Странка Забих.
Почивши Сулејман Тихић се одао у тренутку када се прао од Прудског Споразума са Човићем и Додиком. Рекао је Зашто Бијељина не би пришла Тузли а Бихаћ Бањалуци.
Недавно је Странка Демократске акције и званично промовисала своју политику стварања регија у БиХ а укидања Ентитета и Жупанија.
Сада је то учинио и СДП. Под свијетлим, поносним и патриотским вођством Нермина Никшића Херцег Новог.
Тако се цијела политичка сцена Сараја обједињује, унифицира и хомогенизира.
То значи да је фронт према Републици Српској монолитнији него икад.

Пошто Савез За Промјене има политички рефлекс као мртав коњ, треба се чувати времена која долазе.

недеља, 4. октобар 2015.

ТРИ СТОПАЛА ЈЕДНЕ ЖЕНЕ










ПРИРОДНЕ СКУЛПТУРЕ
ВЕЋ ДУГО ЧЕКАЈУ ДА ИХ ДООБЛИКУЈЕМ.
ОВА ЈЕСЕН ЈЕ ЊИХОВА.




ВЕЧЕРЊИ ПЕЈСАЖИ ЈЕСЕНИ
БАЊАЛУКА















БИЈЕЛА ЖЕНА
ЗАБАЧЕНЕ ГЛАВЕ
ТОПОЛОВИНА, НАЈВЕЋИ ДИО СНИМАКА НАЧИЊЕН ПРИЈЕ БЕЗБОЈНЕ ЗАШТИТЕ КОЈА СВАКО ДРВО ПОЖУТИ И ДА МУ НИЈАНСУ ТРЕШЊЕВИНЕ.
АКО СЕ МОЖЕ, ТОПОЛОВИНУ ТРЕБА КОРИСИТИ НЕДИРНУТУ РАДИ ЊЕНЕ БЈЕЛИНЕ. ОВА СКУЛПТУРА МОЖЕ ДА СТОЈИ У ТРИ ПОЛОЖАЈА ЈЕР ЗА СВАКО ИМА ПРЕДУСЛОВЕ У ОБЛИЦИМА.

ЈАД И БЛИЈЕДА
ОПОЗИЦИЈЕ

Бакир Изетбеговић игра за Српску ко некад Драган Џајић за Лазаревића.
Некидан је оштро и резолутно изјавио да СДА неће допустити улазак СНСД у власт на нивоу заједничких органа.
То може да значи много.
·        Доста нам је један квалификован Српски Издајник
·        Са Сазапом имамо дугорочне ангажмане
·        Сазап је технолошки опремљенији за издају, односно за Башчаршунитаризацију.
У својој суштини то значи да је Савез За Промјене у чврстом издајничком аранжману у Сарајеву и да се на њега рачуна на дужи рок.
САЗАП је квалитетнији за Башчаршијску Власт од Бољитка, Деефе и Деведесетке.
Та изјава, и Бакира и званичног органа СДА била је центаршут филигранског лијевог крила, самог Џајића, на главу Лазаревићу. То јест, Есенесдеу & Партнерима. Пред сједницу о дјелатност Сазапа у Сарају.
Сазап пак, односно њихови земни остаци у Републици Српској, Бореновић, јадничак, најављују контраудар. Инвентура криминала, корупције, крађе, пљачке, отимачине. Од стране СНСД & Посинци.
То показује најмање двије константе.
·        Опозиција се, већ мандатима, не може одвојити од концепта невладиног сектора типа Транспаренси.
·        Нема Политичког Програма за Републику Српску. Има само гузице за сарајске издајничке фотеље.
Показује и политички аналфабетизам Опозиције.
Политика, Политичка Јавност, Бирачка Свијест, не функционише на дуготрајном памћењу и инвентарисању. Одлуке о гласању не доносе се на тај начин. Одлука о гласању доноси се у првој половини мандата. Касније се само потврђује и индивидуално рационализује. Али ни тада не зависи од чињеница о успјесима или о криминалу. То је компликован проце. Писао сам о томе у књизи Политичка Странка Перманентне Изборне Активност.
Опозиција ће у Народној Скупштини Републике Српске још једнм да буде сама себи и мечка и решето.
Да се враћа до Кулина Бана и тако и оној неутралној и добронамјерној Јавности да саму себе згади.
То је добар поен за Власт.
Треба знати да прича о Издаји, код Срба, траје много дуже него прича о крађи. Зато што су код Срба само неки спремни за Издају а сви спремени за Крађу.
Да сам вођа Сазапа и Опозиције, пред Божић бих објавио да излазимо из Власти на ниву Бакира и Заједничких Органа, да се окрећемо Републици Српској.
Ово савјетујем бесплатно.
Јер знам да немају муда да то ураде.
Али немају ни политичког поштења.
Савјет Босићу.ба.

Мисија није Визија.