субота, 20. децембар 2014.

3449.
НАЧЕРТАНИЈЕ
НИКОЉДАНСКИХ
СРБИЈАНАЦА
О РЕПУБЛИЦИ
СРПСКОЈ

Стотинупедесет и нешто Србијанаца потписало је Апел о Неодступним Захтевима које треба да поштује Република Српска.
Поштујући Београд као време своје младости, и ништа и никако више, уважавајући нажуљана колена у Бриселу, разумевајући слободу дронског неба над Београдом, апсолвирајући да не знате куда ћете, мнијући да сте, многи, Србеглице, Српске Избеглице одавде у Србију, умољавам да не прекађујете грабље и не светите пишаћу.
На том списку потписника, апеланата, и када се изузму Костоглави и Ђогонози, много је оних који су били Овдје и отишли у Србију. Чиме су изгубили свако право да причају и апелују о Српској. Остани овдје и чемеруј. Знам како је бити Србин у Београду.
Међу апелантима је много оних који не разумеју шта се овдје догодило и шта се догађа. Чиме не треба да се хватају у коло Десног Србењаштва.
Међу потписницима је много оних који мисле да је природно да Србија сере о свим Србима. Или њима. Чиме показују националну и интелктуалну бескомпасионост и осионост.
Међу Апелашима је највећи дио оних који никад ништа нису рекли Есдеесу који је уништио многе перспективе које смо овдје имали. Није никад ништа рекао Добровољним Даваоцима надлежности Републике Српске. Није никад ништа рекао када су нам отимали све док није дошла власт Есенесдеа. И није никад подржао Есенесде у тој борби против Зала Запада.
А оно што су Апелаши потписали, то је политика Републике Српске већ добру деценију.
То је, по томе, Апел Дунаву да тече према Ђердапу.
А за Пукотине коју Апеличари наводе у четвртом Неодступу, обраћају се на погрешну адресу. То није ствар Републике Српске.  Треба да се обрате Есдеесу, Педепеу и прирепцима За Промјене.
Узгред. Против тих Промјена требали су устати прије избора и оценити их правим имемом и издајом. Јер. Све што Апел наводи Промјенаши хоће да промене.





























КОЈА ЋЕ НАС
ЊЕЖНА РУКА
СПОЈИТИ




3447.
АМБАСАДОРИМА
ТРЕБА ОДУЗЕТИ
СЛОБОДУ ГОВОРА

А кад видим, годинама уназад, како ради ПИК у БиХ, треба им одузети и Слободу Збора.
Пошто није могуће забранити Слободу Медија.
Јер би, онда, скочио сваки живи слободњак да их брани.
Мада, што се тиче БиХ, нису криви Амбасадори.
Криви су Медији.
Они још живе у турском вакту.
Когод наиђе Турским Друмом, важан је и опасан. Бјежи у шуме. Они храбрији, ближи сокацима и чаршијама, узму интервју.
Било чији амбасардор у било којој земљи, неважна је јавна личност. Сваки од њих, правих, пола је шпијун, пола лобист, пола тајни дипломат, пола тих радник на сарадњи двију земаља. А ништа од тога није за јавност.
Само у БиХиС Амбасадор ОПВ и ПКВ. Ода По Ваздуху и Пиша Колоњску Воду.
·         Шта ви, господине Амбасадоре, мислите о амброзији.
·         То је добро питање. Европа је широка демократска заједица држава, нација, економија и Њемачке. И она не жели да у свом сусједству има амброзију. Ми смо посвећени да се Амброзија, и Руси, искоријене из нашег сусједства. А да ви будете Наши. Дио породице Европе.
Тако је нека сарајска новина, Никољдан је, па им нестало тема, сачинила интервју са њемачким Амб Хелбахом.
Ја, особно и собно, ноћас нисам спавао. Умислио да ће ме именовати за амбасадора БиХиС у Њемачкој. И почео сам да конципирам говор у Будестагу. Мени је мало интервју у СДЗ. Па почнем. Ми, Босна и Херцеговина, и цијело неучлањено сусједство и комшилук.ба, посвећени смо да створимо амбијент да Њемачка чврсто и блиско сарађује са Русијом. Прошлост треба оставити иза себе. Ионако сте посљедњи рат против Руса узгубили. Аплауз запета овације.
Ту се тргнем.
Чак и ја схватам да не смијеш упасти у грешку да другим нацијама и државама држиш Просерице.
А Амб Хелбах каже Од 2006е БиХ је у апсолутној парализи.
Неко му рекао да је те године побиједио Есенесде и Додик у Геноцидној Творевини.
Мој драги амбасадоре.
Босна и Херцеговина је Мртва, Мртва, од оног тренутка кад је Ваша земља одлучила да призна Неовисну Хрватску. То је значило смртну преусуду Босни и Херцеговини. Јер. Тамо, ту тој Хрватској било је много Срба, а овдје, у БиХ, много Хрвата. Коубило се за Клаоницу. О Бошњацима, ратним, све најбоље. Сијеку главе пред политичарима. Како се барем њих не стиде.
На вашем мјесту, драги амбасадоре, ћутао бих и гледао бих како да што прије одем из бих.


петак, 19. децембар 2014.

3446.
АМЕРИЧКА
СЛОБОДА МИШЉЕЊА
И НАЦИОНАЛНА
БЕЗБЈЕДНОСТ,
НАЈВЕЋЕ СУ ПРЕВАРЕ
20. ВИЈЕКА

Које трају и у 21.
Земља Збигњев, која цијелом свијету, од Другог Свјетског Рата, којег су добили Руси, паметује о Слободи Мишљења, никад ту слободу није примијенила на унутрашње девијације. И која цијелом свијету намеће фереџу Националне Безбједности, није умјела да сачува два торња од аматерских камиказа.
И ових дана се потежу та два питања.
Поводом неког Сонијевог филма, Интервју, који исмијава сјевернокорејског лидера и, вјероватно, ту земљу и тај јадни народ.
Хакери су упали у Сонијеве компјутере и направили општи пиздомрс те, на крају, запријетили да ће минирати биоскопе који буду приказивали филм. Биоскопи одмах одустали. Сони попушио. 42 милиона долара отишло у чабар. Бијела кућа саопштила да је то ствар Националне безбједности.
Нико не каже али сви сугеришу да је хакерски тероризам организовала Сјеверна Кореја.
По платформи коју су западни медији створили о тој земљи, то је немогуће. Тамо људи ходају боси, без опанака, и само са једном подераном чарапом. Још им је она остала да је поједу. И готово.
Сви се утркују ко ће Сјеверну Кореју представити јаднијом и смјешнијом. У медијима је најприсутнији сјеверни Ким. А није Кардашијан.
А онда они улете Сонију у лаптоп. Америци. Као да је Сони, и Америка, јуче увезао компјутер из Кине па није стигао да прочита упутство.
По ко зна који пут, сада на Сјеверној Кореји, у питању је Терор Америчке Слободе Мишљења.
Зашто би Америка била задужена за Слободу Мишљења и њену расаду по свијету.
Дабоме да није задужена. Али јој С. Кореја треба ради опкољавања и проблематизовања околине Кине и Русије.
Ако је Сјевернокорејцима добро онда ништа. Ако њима не смета Ким, и не знају шта је Дупе Кардашијан, што би се Бијела кућа чешала око тога.
Или је ово Синдром Два Торња.
Па ће слиједити одмазда према терористима.

Као што је послије 11. септембра све отишло у пиздуматерну. У цијелој једној регији. Кривицом Збигњева. Који не зна сачувати седам авиона а хоће да чува читав свијет.

четвртак, 18. децембар 2014.



МАЈКА И ДИЈЕТЕ СЈЕВЕРА

ИНДИЈАНСКИ
КАМЕНКОЊ
ЈОШ СЕ БОРЕ
ОСТАЦИ
СОЦИЈАЛИСТИЧКОГ
САМОУПРАВЉАЊА

3442.
ВЛАДА ЈЕ НОЋАС
ИЗАБРАНА.
САД ЈЕ КАСНО.
ШТА
НЕЋЕ УМЈЕТИ.

А није умјела ни једна.
Када је пред Извршним одбором Есенесдеа Манџатар Џомбић, препричавао експозе који ће поднијети Народној скупштини на уховид, а био сам против АЏ и цијеле Владе, сматрајући да одласком Додика на мјесто Предсједника Републике долази идеална прилика да се формира потпуно нова страначка млађа Влада и тако прекине са свим реповима које су већ имали јер су два мандата опасна за свакога, и који је, Експозе, имао 7 милијарди бројева од чега 4 милијарде децимала, изашао сам важно за говорницу, као Друг Члан, и рекао да су сви ти бројеви неважни јер се о њима не одлучује овдје, ни у Европи, а да главна и сва политика Владе мора да буде борба за свако поједино радно мјесто.
Маџатар ме гледао бело.
Осталима, који ме боље знају, било је досадно.
Кад продаш Телеком, јебе ти се за радна мјеста.
Ноћас је Влада изабрана и сад је касно.
Кандидате за чланове Владе, требало би затворити у неки привредни и тржишни гвантанамо, дати им мало предузеће и полијевати водом док не постигну раст прихода, удуплају број радних мјеста, макар то било укупно комада четири, а не дати да степеничаре и рукавичаре, чекају Додика на степеницама и вуку за рукав у погледу кредита Иербеа.
Ко прође тест дављења новим запошљавањем, даље иде, даље иде, даље иде, у бараж. Па можда постане министар.
Свака Влада на просторима Бивше Југе има једну једину могућност и један једини задатак. Створити друштвену и економску климу за отварање нових радних мјеста. При томе нема могућности за стотине и хиљаде. За једно, два, три пет.
А то захтијева даноноћну крчевину свих могућих препрека које постоје а за које у Влади Републике Српске, у министарствима, у тим Топлим Додиковим Лејама, нису ни чули. Нити ће када чути.
Влада и Власт мора учинити да се сваком ко нешто привређује или је одлучио да привређује, отворе очи и могућнисти да запосли некога.
Таквог Влада треба да љуби у гузицу. Али да стану у ред. Да радномјестодавцу не узимају много времена.
Јер држави и друштву скида једну обавезу с врата. А доноси у касу.
Ну. То није брз посао. Ни лак. То је пропишавање крви сваког дана. Уз претпоставку да се за пола мандата успије схватити стање ствари.


среда, 17. децембар 2014.

3441.
МИНИСТАРСКА
НЕРАВНОПРАВНОСТ.
СНСДЈЕД МРАЗ.

Влада Републике Српске већ одавно је нерјешива осмосмјерка. Нарочито откако је уведена конститутивност свих свуда.
Али. Да не улазим у међунационалне односе и неравноправност. Само ћу рећи да у парламентарним демократијама владе чине министри странака које су добиле гласове и посланике, а не министри натуреног националног састава.
Ну. Мене сврби Есенесде.
Есенесде је добио 213.665 гласова за Народну скупштину. Деенес - 61.016. А Еспе - 33.695.
Есенесде има 7 министарских мјеста. Деенес - 3. Еспе - 4. Хадезе - 1.
Мандарку је изван 16 а и ја је не рачунам јер је добила више од 300.000 гласова и она је себи изборила мјесто. Пошто није била задњи шкрипући вагон у изборној шлеп служби. Као што се очекивало.
Деенесов министар кошта нешто више од 20.000 гласова.
Социјалистички министар кошта само нешто више од 8.000 гласова.
Есенесдеов министар, пак кошта нешто и још нешто више од 200.000 гласова.
Пошто Есенесде, директно из организације има само једног министра. Тегелтију. Који је то постигао и у својим и општинским резултатима. Постигао је и Богданић. Али нема организациони минули рад и стартовао је са већ наслијеђених постоља.
Свака Велика Странка треба да своје резултате расподијели на организацију. Да јој врати. Да они који донесу гласове добију, већином, и министарска мјеста. Тако ће користити Странци за сљедеће изборе. Велике Странке највећи дио министарских мјеста расподијеле већ у преткампањама. То је демократски коректно и поштено према организацији. Ми мислимо да је успјеху странке допринио тајитај. И предлажемо вам га како будућег министра. Ако побиједимо.
Са Есенесдеом то није случај.
Ево мјесто, министре мој, за резултат те не питам.
И низашто друго те не питамо. Зато у владиним и другим оборима Есенесде има само оних 46% мјеста о којима сам писао.
Вјероватно и због те дједамразовштине, о саставу Владе, нити о избору Есенесдеових министара није расправљао ни један страначки орган.
Поред посланичке, што не укључује све посланике, Есенесде добија, поново добија, и Министарску Фракцију.
Велика Странка ће се једног дана накривити. Ако не стоји на три стуба. На Посланичком. На Министарском. И на Организационом.


уторак, 16. децембар 2014.

3440.
КАКО
БАЛКАНСКИ
ПРИМИТИВЦИ
НЕ СХВАТАЈУ
КИНУ

Цијела медијска мрена ових дана, у свим земљама бившег распада југославије и околинама, од Пољске до оних тиранских великих заставника, земљама ЦЕЕЦ, које је Кина окупила у Београду, на трећем самиту са централном и југоисточном европом, није дозволила да се прави потенцијали и перспективе кинеског боравка на тлу Европе сагледају и предоче демократској јавности.
Убијање Русије, држање предавања Ердогану и европске понуде и лажи имају предност.
Нажалост. Јавности не могу да схвате судбински кинески прелом овог вијека а Бриселократи, Збигњев и Велики Кројачи, схватају то прије свега као опасност по Стари Свјетски Поредак.
Бриселаши су и Балкану успјели наметнути Рат Против Русије као Нови Завјет и Ноину Барку. Ко се не укрца, завршиће под потопом. А она јадничад и нејач, разне литваније, бананије и словеније, које су се укрцале на Барку, могу да причају само о томе да су дошли у Београд на размјену мишљења. Као да Кинески Велики Вођа долази са са неким беспризорцима размјењује мишљење. Нема паметнија посла. ЕМБ.
Бојим се да је за наредних неколико деценија, политичке токове, идеолошке токове и токове свијести највећег дијела земаља ЕУ и прикљученија, одредио Јужни Ток.
А њихов реализам и егзистенцијализам сводиће се на пуко преживљавање, уцјењивање и испуњавање ултиматума и жеља Бриселаша.
У ствари цијела та институционализвана булумента земљица, као и оне коју се на светом трновитом и крстовом путу приступа ЕУ, животариће само из једног разлога. Да би јачала Њемачка и да би Вашинготн задржао Косовско Кормило. Не конкретно Косово већ као Косовотехнолгију.
Насупрот томе, Кина овдје нуди и доноси конкретне пројекте и помаке, што је за ово бујадиште и сиротиште, мјерљиво епохама. Не обичним корацима.
Кина је стигла у Пиреј и говори о брзој прузи према Будимпешти.
Баш ме занима шта ће рећи Бриселски протоколи о томе. Да ли ће завршити као Јужни Ток.
Нове генерације политичара, на цијом овом простору, а гледам их јучер у Политици, Какав Шугави Булументаријум, без визија, без енергије, без вођствене фаце макар, нарочито наши, не могу да схвате једну важну чињеницу из Протока Времена. А није било давно.
Када смо ми масовно имали Зануси, Кинези су масовно имали бицикле и плаве радничке блузе.
Данас ствар не стоји обрнуто. Стоји тако да је Кина Прва Свјетска Економија. А ми смо гроб гробова. Зато је на Пупиновом Мосту, подсвсјесно, и дигнут онај Мртвачњак.
Ако Младен Иванић Промјена, који је љубимац Брисела, Збигњева и Бакингема, и изабран на крилима њихових аранжмана, говори о двадесет година до уласка у ЕУ, једини могући закључак је да Ми губимо вријеме са Европом.
Неко би морао схватити да се треба окренути на другу страну. Да смо се због те Европе, како нам је подметнуто, тако поклали да нас неће измирити ни сто вијекова. Да служимо као мокар барут у рату против Русије. Да смо сви Косово за зајебанцију некога.

У супротном, када се овај Вијек буде подвлачио, Кина ће владати, Русија ће стајати моћна, Њемачку ће сви молити да не почиње нови свјетски рат. А ми ћемо гледати како гладни ребрасти пси запишавају наше бицикле на којима ћемо ујутро ићи по шумске плодове и дивљи лук.
3439.
ПОВРАТАК
ПЕТОКРАКЕ
МЕЂУ СРБЕ

Срби, вјечно жељни расправе, или каме, а у неким временским раздобљима, и српа, рапсрављају о повратку Петокраке у Лого Социјалистичке Партије Србије.
Потежу се тешке ријечи, Неолиберализам, Социјалдемократрија, Радничка Класа, Левица.бре. Траже се интелектуалци да прокоментаришу тај потез Ивице Дачића. Да ли је то раскрстио са социјалдемократском ружом и Слобом Слободом. И вратио се Левици.бре.
Да ли је то знак, интелектуализујем и ја, да се Европи више не може ићи са Ружом. Већ само са голом гузицом.
Идеал Црвене Руже, коначно је пао.
Није то само због Дачићевог изношења Петокраке из музеја Цека Ескају Србије.
Чим је Станислав Чађо, мој страначки друг, нацртао ружу за знак Есенесдеа, а она личила на Буздован, СТЈ, што се причало по скрајнутим и глувим одајама Странке, није се смјело да неко чује, знао сам да смо запали у идеологију, ко Плаота у вагаш.
Срећом, послије је тај исти Чађо допомогао да се ангажује прави дизајнер и створи генијалан графички симбол.
Неки кажу да је то симбол дјетелине са четири листа. Неки кажу да је то скриверни крст, као знак да је Есенесде ортодоксна националистичка странка, насљедница реторике Радована Караџића. Неки кажу да је то Сињска Алка.
Ипак. То је уједињење четири велика поља неопходна за Велику Странку. Члан. Бирач. Глас. Људи.
Немој да ми неко набија на нос девијације.
Петокрака је овдје посрана.
На просторима бивше Југославије.
Она је црно зло. Нарочито кад се врати у неку Партију. А на Америчкој Застави је симбол Слобода, Могућности и Изузетости. ЈестК.
Дачићев потез је дневнополитички и никако другачије се не може тумачити. Нити је то била Партија Ружине Социјалдемократије. Нити је Петокрака повратак ортодокслуку. То је само знак да Дачић мисли да је Партија ушла у његову еру.
Нема више довољно Радника за Једну Петокраку.
Осим тога, шта да ради Ружа крај усана ко Пупољак Руже.
Доиста се нема шта квалитетно рећи за Петодачићку.
Осим да је она графички веома лоше подвучена под П.
Подсјећа ме на ЈАСА спортску одјећу.

  
3438.
СВИ У ГОВНИМА
 А ЈА У БЕЛОМ ОДЕЛУ

·         За Чаробну Мо
·         Свака сличност са презентом
неприхватљива је јер је
прича настала веома давно и
немој да ми неко припише какву
асоцијацију

Када се мало људи виђало, као данас, само што није било Интернета, највећи догађај у животу једне урбанизације, био је долазак Циркуса.
Да видимо животиње кад не виђамо људе.
Није се никуд путовало. Од славе до славе, од бајрама до бајрама. Чак ни Госпе није било у Међугорју.
Циркус узбуди све људске особине. Ко кад рђаве опиљке поспеш сумпорном киселином. Сви се узаре, усцрвене, успламте. Поскоче им капци са глава, мозгова и маште. Отворе им се врата раја, ракије и раје.
Једне прилике, у прашњаву љетну варош, дошао Велики Циркус. Гранде Ћирко. Талијани. Прије Моире Орфеи. Сеоски момак, чије вријеме за женидбу је одавно прошло, па има времена, а нема гонича, за свакакве будалаштине, већ прву вече је био у Циркусу. Када је дошао кући, због недостатка Госпе из Међуножја, њему су се по милион пута главушом врзмале слике циркуских тачака. Пред зору, кад онај кукурикну, онај на тараби, скочи му. Одлука.
Он би то боље.
Оде предвече до Газде Циркуса. Здраво Падроне, Здраво. Шта има. Имам много нових идеја за твоје циркуске тачке, укључио бих ја и наше домаће животиње. Немојте, господине. Да не губимо вријеме. Овај Циркус постоји двјеста година, то је породична ствар. Све смо пробали, знамо шта пролази код публике. Можда може нека оригинална идеја да се смисли за завршетак програма. А о новој тачки не вриједи размишљати.
Оде Сеоски Момак.
Дође ноћ. Опет главуша проврела. Циркус у мислима. Предзору, кад онај на тараби кукурикну, искочи му. Одлука и идеја.
Здаво Падроне. Аве. Шта је сад.
Имам идеју за завршетак програма.
Падроне није успио ни да зине а овај почне.
На врху шатора велики казан са конопцем до земље, као звона у цркви. Шта је у казану. Полако. Завршене све тачке, музика свира марш, такозвану корачницу. Публика устала, аплаудира. У круг улазе мале животиње, средње животиње, велике животиње, за њима иду кепеци, жонглери, акробате, гутачи ватре и љепотице у гаћама. На крају, мало иза њих, идете Ви, Падроне, са оном великом змијом око врата и преко леђа. Свјетла се гасе, оркестар, са пуно добоша, убрзава ритам, неко повуче конопац а из великог казана на врху шатора истресе се десет метера течних гована.
У говнима публика која аплаудира, у говнима мале животиње, средње животиње, велике животиње, у говнима кепеци, жонглери, акробате, гутачи ватре и љепотице у гаћама, у говнима Ви, Падроне и змија. Музика свира туш, свјетла се пале.
А ја се појављујем у Белом Оделу.


3437.
НОВИ
ФАРСИЧНИ
МАНДАТ.
СТАРА КУРВА БОСНА
НА РЕВИЈИ
VICTORIA'S SECRET.

Ситуација је зрела за нови почетак односа између ЕУ и БиХ. Изјавила је негдје, након састанка Вијећа за спољне послове ЕУ, госпа неопране косе, Могерини.
Изјава је у складу са најбољом комунистичком балканском праксом.
Кад ти га Кардељ, ономад, замота у фразе, Пепца одмах носи у рерну, мисли да је за јело. А и мирише.
Та Бриселска Фразеологија постаје политичка технологија покорности.
То је феноменалан начин мамљења и вабљења наивиних малих националних власника територија и државица, под скуте Збигњева који се, као Дједамраз ових дана, преобукао у Еуроатлатнске интеграције.
Бриселска Фразеологија је приземан начин прикривања огавне и бруталне Територијализације.
Битно је не дати Балкан Русима.
У ту сврху нема шта нам неће лагати и предлагати, условљавати и нудити, захтијевати и обећавати.
Бриселска Скраћена ABBA група, Хан – Могерини, обећали су и 800 милиона еура Босни и Херцеговини, што ће ићи сукцесивино. Ви Реформе, ми Норме. Мислим на оне коњске модне детаље.
Фраза Могеринице, с почетка, уобичајена је. Сваки нови бриселски намјештеник/ца, чим почне мандат, дође сав усхићен у своје велике спољнополитичке, проширујуће и просеравајуће послове. Гдје ће, већ у БиХ. Ту се најлакше сере, најмање обавезује и најмање ризикује.
Сјетите се Филеа.
Само што је он био полетно и фирзиран и исфениран.
Чим сам га видио, као да је из рекламе за Њусвик, негдје око убиства Кенедија, знао сам да од посла нема ништа.
Ови долазе неуредни. Ваљда, као што је, тренутно, и сва Европска Унија. Или су читали оне америчке упуте за Отпор Револуције. Облачите се похабано и сиромашније, да не искачете, да вас прихвате као своје.
Ну. Суштинско питање је шта можемо да вам понудимо за 800 милиона еура.
Реформе су скупе. Стално поскупљују. Како пада Барел тако расту Реформе.
Нисте то знали.
Ствар је једноставна. Ви имате моћ и паре. Америчани имају и моћ и и паре и силу. Али немате Реформе. То вас јебе. Ми имамо Реформе. И зато треба да се плати. 800 милиона је ништа. Схватићете ви да су Реформе драгооцјенија и вреднија компанија од Епла.
И схватићете да се требате уозбиљити. Шта смо добили за Сејдић Финци. Ништа. А узели сте нам пет година живота ове напаћене а драгоцјене земље.
Сад сте измислили потписе у Сарајеву. Лидери и изабраници ће да поптишу папире.
Какви сте ви наивци. Генералићи.
Па. Ми смо такве као ви, кроз историју, набијали на мали прст. Јер НаК није било мјеста. Десет Великих Царевина смо прометнули. Ништа потписали нисмо. Ни једну реформу провели нисмо. Турци и данас жале за нама па снимају Сулејмана Пичаственог, да их жеља мине.
Одакле вам оптимизам, Бриселаши.

И. Агдејепечат. 

понедељак, 15. децембар 2014.

3436.
СНСД – СДС.
ИЗБОРИ, ТРЕНДОВИ.

Прошло је вријеме када су се укрстиле силазна путања Есдееса о узлазна путања Есенесдеа.
Сада је Есенесде у силазној путањи али Есдеес још увијек није у тако узлазној да би могли предвиђати тачку укрштања. Мимопада, Мимолета, како коме.
Супротни трендови двије јаке странке су за једне опасни а за друге лагодни.
Они се међусобно допуњују, раде једни за друге и прелијевају се. Када Есенесде пада, постоје средине гдје Есдеес расте а да за то нема објашњења. Једноставно, прелијева се гласачко тијело Есенесдеа. Или се враћа Есдеесово.
Трендови се код великих странака тешко коригују. Јер велике странке су и велике гусане плитке посуде, угријане, неухватљиве, и тешко се заокрећу. А код силазних трендова веома је тешко поправљати и кориговати ствари. Великим странкама је, углавном лакше да пропадну или да се распадну него у изборном ходу да се поправе и тргну. То је као кад дрвена кола крену низбрдо. Нема подмазивања. Ако се подбаци каква клада, пуна шака браде. А најчешће се саспу прије дна.
Ну. Ствар се још може заустављати и конторлисати, реорганизовати и поправљати. Први услов је да Кадровска Политика и Организација, код Велике Странке у паду, постану аутономне и независне. Што је изузетно тешко реализовати.
Есенесде је 2006е доживио велики узлет. То није био пролазак крај Есдееса. То је била брзина која га је спалила.
Тада смо, нас неколицина, видјели проблем. Политичка моћ Есенесдеа нарасла је до степеника са којих се не види организација странке, њена моћ, њена функционалност и њен допринос тој моћи у смислу правила и унутрашњих процедура.
Најпречи задатак било је подићи Организацију на ниво Политичке Моћи. Или барем приближити је.
Организовали смо чувени Требињски Главни Одбор. Донијели цијели спектар тактичких и организационих закључака. Само је, једном, Бијељинска организација поступила по томе. Нико и никад више. Ствар се масовно либерализовала и анархизовала.
2010е сам уочио негативне симптоме и начинио велику интерну анализу. Један одјељак је носио назив Да ли је ово почетак силазне путање. Поменуо сам Градишку и Србац, као примјере дијагноза. Ни мрдац. Двије године касније изгубићемо изборе у тим општинама. Ствар се даље анахролиберализовала.
У току је био константан прилив чланства. 2005е је било 70.000 чланова. Данас их има близу 170.000.
Тражио сам пројект и организацију која може то да прихвати па сам покренуо реорганизацију под називом 2000 Мјесних Одбора. Велики Марш, СТЈ. Мао Це Рајко.
Акција је добро проведена али створила и добар број противника који ће се феудалисати и повезати па се, касније, укључити у конгломератизацију организације.
2012е изгубљено је 20 начелника. Али много мање гласова. Била је то порука Организацији и Кадровској Политици. Коју нико није хтио да чује нити шта да предузме.
Сачинио сам неколико табела које ће приближити слику о трендовима двију највећих српских странака. Једне републичке и друге сарајевске.
Најприје Табела, упоредна, раста и пада СНСД и СДС на локалним изборима 2012е.
СНСД
Крупа на Уни
СДС
СНСД
Нови Град
СДС
СНСД
Козарска Дубица
СДС
СНСД
Приједор
-
СДС
СНСД
Оштра Лука
СДС
СНСД
Костајница
СДС
СНСД
Грдишка
СДС
СНСД
Лакташи
СДС
СНСД
Србац
СДС
-
СНСД
Прњавор
СДС
СНСД
Петровац
СДС
СНСД
Бања Лука
СДС
СНСД
Челинац
СДС
СНСД
Источни Дрвар
-
СДС
/
СНСД
Рибник
СДС
СНСД
Мркоњић Град
СДС
СНСД
Језеро
СДС
СНСД
Кнежево
СДС
-
СНСД
Котор Варош
СДС
СНСД
Шипово
СДС
-
СНСД
Купрес РС
СДС
СНСД
Дервента
СДС
СНСД
Брод
СДС
СНСД
Вукосавље
СДС
СНСД
Модрича
СДС
СНСД
Добој
СДС
СНСД
Петрово
СДС
СНСД
Теслић
-
СДС
СНСД
Шамац
СДС
-
СНСД
Доњи Жабар
СДС
СНСД
Пелагићево
СДС
СНСД
Бијељина
СДС
СНСД
Лопаре
СДС
СНСД
Угљевик
СДС
СНСД
Брчко
СДС
СНСД
Осмаци
СДС
СНСД
Зворник
СДС
СНСД
Шековићи
-
СДС
-
СНСД
Власеница
СДС
СНСД
Братунац
СДС
-
СНСД
Сребреница
СДС
-
СНСД
Милићи
СДС
-
СНСД
Соколац
СДС
СНСД
Хан Пијесак
СДС
СНСД
Источна Илиџа
СДС
СНСД
Ист. Стари Град
СДС
СНСД
Ист. Н. Сарајево
СДС
СНСД
Трново
СДС
СНСД
Пале
СДС
СНСД
Рогатица
СДС
СНСД
Вишеград
СДС
СНСД
Ист. Мостар
/
СДС
СНСД
Невесиње
СДС
-
СНСД
Калиновик
СДС
-
СНСД
Гацко
СДС
СНСД
Фоча
СДС
СНСД
Ново Горажде
СДС
СНСД
Чајниче
СДС
СНСД
Рудо
СДС
-
СНСД
Берковићи
СДС
СНСД
Љубиње
СДС
СНСД
Билећа
СДС
-
СНСД
Требиње
СДС

СНСД
Изборна јединица 1
СДС
СНСД
Изборна јединица 2
СДС
-
СНСД
Изборна јединица 3
СДС
СНСД
Изборна јединица 4
СДС
-
СНСД
Изборна јединица 5
СДС
СНСД
Изборна јединица 6
СДС
СНСД
Изборна јединица 7
СДС
СНСД
Изборна јединица 8
СДС
СНСД
Изборна јединица 9
СДС

СНСД
Република Српска
СДС
·       Црвена стрелица „горе“ - раст  
·       Цртица -  стагнација
·       Коса црта - није било резултата

Шта се додогило 2012е. А што није узето у обзир.
СНСД је растао у 17 општина. Свуда оперишем подацима за одборничку листу јер је то права слика моћи страначке организације у веома конкуретнској лојкалној борби.
Од тих 17,  3 општине су минијатурне, па их не треба узимати у обзир, као и у другим анализама. Само ћу их наводити ради корекције главног показатеља.
СДС је растао у 39 општина (12 мимијатурних).
Дакле однос раста је 14 : 27. СНСД – СДС.
СНСД је растао у 2 Изборне Јединице.
СДС у 5 ИЈ.
У три велике изборне базе, Приједор, Бањалука, Бијељина, СДС је расрао у светри. СНСД растао само у Бијељини.
СНСД је изгубио 20 начелника.
То је најочитији податак. Али трендови пада страначких гласова, гласова за одборничке листе, били су најопаснији.
У Есенесдеу, организационо, није уопште а камоли адекватно одговорено таквом стању.
Да је Тренд Локалних Избора, ТЛИ, битан и за најпојединачније изборне кандидатуре, видљиво је из табела резултата Милорада Додика за Предсједника Републике, 2014е.
Крупа на Уни
побједа
Нови Град
губитак
Козарска Дубица
побједа
Приједор
побједа
Оштра Лука
побједа
Костајница
побједа
Грдишка
побједа
Лакташи
побједа
Србац
побједа
Прњавор
губитак
Петровац
побједа
Бања Лука
побједа
Челинац
побједа
Источни Дрвар
побједа
Рибник
побједа
Мркоњић Град
побједа
Језеро
губитак
Кнежево
побједа
Котор Варош
губитак
Шипово
побједа
Купрес РС
побједа
Дервента
губитак
Брод
губитак
Вукосавље
губитак
Модрича
губитак
Добој
побједа
Петрово
побједа
Теслић
побједа
Шамац
губитак
Доњи Жабар
губитак
Пелагићево
губитак
Бијељина
губитак
Лопаре
губитак
Угљевик
губитак
Брчко
губитак
Осмаци
губитак
Зворник
побједа
Шековићи
побједа
Власеница
губитак
Братунац
губитак
Сребреница
побједа
Милићи
побједа
Соколац
губитак
Хан Пијесак
побједа
Источна Илиџа
побједа
Ист. Стари Град
-
губитак
Ист. Н. Сарајево
побједа
Трново
побједа
Пале
губитак
Рогатица
губитак
Вишеград
побједа
Ист. Мостар
губитак
Невесиње
побједа
Калиновик
побједа
Гацко
губитак
Фоча
губитак
Ново Горажде
губитак
Чајниче
-
побједа
Рудо
побједа
Берковићи
побједа
Љубиње
губитак
Билећа
побједа
Требиње
побједа

Изборна јединица 1
побједа
Изборна јединица 2
побједа
Изборна јединица 3
побједа
Изборна јединица 4
губитак
Изборна јединица 5
побједа
Изборна јединица 6
губитак
Изборна јединица 7
побједа
Изборна јединица 8
побједа
Изборна јединица 9
побједа

Република Српска
побједа

Шта, дакле, каже Табела.
Додик је забиљежио раст у 29 општина (6 минијатурних).
Али, од тих 29, у 10 је изгубио унаточ расту.
У четири велике општине, Додик је забиљежио пад. Што је наставак пада одборничких листа.
Треба рећи да је, у неким општинама, расту Додика допринијела менаџеризација кампање, усљед екстерног кандидационог модела. То је добро за тренутни резултат. Али, то је само сад и никад више.
У само 2 ИЈ Додик је растао. А на нивоу Републике Српске је пао у броју гласова.
На крају, кључна веза. У 31 општини резултат Додика је падао тамо гдје је падао одборнички резултат за локалне 2012е и посланички за опште изборе 2014е.
То је тај опасни тренд на којег се није реаговало 2010е и 2012е.
2014е, за Народну скупштину, СНСД и СДС, по трендовима, стоје овако.
СНСД
Крупа на Уни
СДС
СНСД
Нови Град
СДС
-
СНСД
Козарска Дубица
СДС
СНСД
Приједор
СДС
СНСД
Оштра Лука
СДС
СНСД
Костајница
-
СДС
-
СНСД
Грдишка
-
СДС
СНСД
Лакташи
СДС
СНСД
Србац
СДС
СНСД
Прњавор
СДС
СНСД
Петровац
СДС
СНСД
Бања Лука
СДС
СНСД
Челинац
-
СДС
СНСД
Источни Дрвар
СДС
СНСД
Рибник
СДС
СНСД
Мркоњић Град
СДС
СНСД
Језеро
СДС
СНСД
Кнежево
СДС
СНСД
Котор Варош
СДС
СНСД
Шипово
-
СДС
СНСД
Купрес РС
СДС
-
СНСД
Дервента
СДС
СНСД
Брод
СДС
СНСД
Вукосавље
СДС
СНСД
Модрича
СДС
СНСД
Добој
СДС
-
СНСД
Петрово
СДС
СНСД
Теслић
СДС
СНСД
Шамац
СДС
СНСД
Доњи Жабар
СДС
СНСД
Пелагићево
СДС
СНСД
Бијељина
СДС
СНСД
Лопаре
СДС
СНСД
Угљевик
СДС
СНСД
Брчко
СДС
-
СНСД
Осмаци
СДС
СНСД
Зворник
СДС
СНСД
Шековићи
СДС
-
СНСД
Власеница
СДС
-
СНСД
Братунац
СДС
-
СНСД
Сребреница
СДС
СНСД
Милићи
СДС
СНСД
Соколац
СДС
СНСД
Хан Пијесак
СДС
СНСД
Источна Илиџа
СДС
СНСД
Ист. Стари Град
СДС
СНСД
Ист. Н. Сарајево
СДС
СНСД
Трново
СДС
СНСД
Пале
СДС
СНСД
Рогатица
СДС
СНСД
Вишеград
СДС
СНСД
Ист. Мостар
СДС
СНСД
Невесиње
СДС
СНСД
Калиновик
СДС
СНСД
Гацко
СДС
СНСД
Фоча
СДС
СНСД
Ново Горажде
СДС
СНСД
Чајниче
СДС
СНСД
Рудо
СДС
СНСД
Берковићи
СДС
СНСД
Љубиње
СДС
-
СНСД
Билећа
СДС
СНСД
Требиње
СДС

СНСД
Изборна јединица 1
СДС
СНСД
Изборна јединица 2
СДС
СНСД
Изборна јединица 3
СДС
СНСД
Изборна јединица 4
СДС
СНСД
Изборна јединица 5
СДС
СНСД
Изборна јединица 6
СДС
СНСД
Изборна јединица 7
СДС
СНСД
Изборна јединица 8
СДС
СНСД
Изборна јединица 9
СДС

СНСД
Република Српска
СДС

·       СНСД растао у 16 општина а пао у 43 (6 минијатурних).
·       СДС растао у 47 општина (11 минијатурних), пао у 7.
·       У 14 општина расли и СНСД и СДС.
·       СНСД пао у свим ИЈ.
·       СДС растао у свим ИЈ.
·       СНСД је задржао раст, из Локалних избора, у 7 општина (од 17).
·       СДС задржао раст, из Локалних избора, у 32 општине (од 39).
·       СНСД биљежи пад у 4 велике општине (БЛ, ПР, БН, ДО).
·       СДС у три велике општине има раст а у једној статус кво.
·       СНСД је пао за скупштинску листу у 32 општине гдје је 2012е падао за одборничку листу.
Када анализирам побједе Есенесдеа за народну скупштину, 2014е, долазим до главне дијагнозе – Побједа у паду.

СНСД – ПОБЈЕДА ЗА НС 2014.
Нови Град---
Козарска Дубица---
Оштра Лука---
Костајница---
Изборна јединица 1---
Градишка---
Лакташи---
Србац---
Изборна јединица 2---
Петровац
Бањалука---
Челинац---
Источни Дрвар---
Рибник---
Мркоњић Град
Језеро---
Кнежево
Шипово---
Купрес
Изборна јединица 3---
Брод---
Вукосавље---
Изб. Јед. 4 – Пораз---
Добој---
Теслић
Изборна јеидница 5---
Пелагићево---
Осмаци---
Зворник---
Шековићи---
Сребреница---
Милићи---
Изборна јединица 7---
Хан Пијесак---
Источна Илиџа---
Источно Н. Сарајево
Трново---
Рогатица
Изб. Јед. 8 - Пораз---
Вишеград
Невесиње---
Калиновик---
Гацко
Фоча---
Чајниче---
Рудо---
Берковићи
Билећа
Требиње
Изборна јединица 9---

·         Црни квадрат – у паду
  • Жута Изб. јединица - побједа.

·         Црвена рубрика значи истовремену побједу и раст броја гласова. И ту има екстерног менаџерског синдрома. Али здрава побједа и организациони раст су у Мркоњић Граду и Билећи, нпр.
·         Основни закључак: У 30 општина побједа је остварена у паду броја гласова у односу на 2010у.  Од великих општина, по броју гласова, СНСД је побиједио само у БЛ. Са падом резултата у односу на 2010у.
·         Побједа СНСД, за посланичке листе, у 41 општине укупно.


СДС - ПОБЈЕДА ЗА НС 2014.

Крупа на Уни
Прњавор
Дервента
Модрича
Петрово
Шамац
Доњи Жабар
Бијељина
Лопаре
Угљевик
Брчко
Власеница
Братунац
Соколац
Ист. Стари Град
Пале
Ист. Мостар
Ново Горажде
Љубиње

·         У 19 општина побједа СДС-а. Есдеес није тако убједљив. Од четири велике бирачке општине побиједио је у једној. БН. Али ову табелу треба уклопити у табелу Есдеесовог Раста која обухвата и оне општине у којима је побиједио СНСД.

Да ли мало оптимизма може да донесе Табела релативно великих разлика СНСД – СДС, 2014е, у корист СНСД.

СНСД – СДС
ВЕЛИКЕ РАЗЛИКЕ ЗА НС 2014.
У КОРИСТ СНСД

Нови Град
2.000
Градишка
-
3.500
Лакташи
5.000
Србац
2.000
Бањалука
15.000
Челинац
-
1.000
Робник
900
Мркоњић Град
2.600
Кнежево
1.400
Шипово
-
2.150
Сребреница
800
Милићи
1.150
Источно Н. Сарајево
1.000
Вишеград
900
Невесиње
500
Калиновик
400
Фоча
1.300
Билећа
600
Требиње
3.700

·         Бројеви су заокружени.
Уз важну напомену, да Есдеес не може лако да стигне Есенесде чак и тамо гдје је разлика 400 гласова. Кад би сутра били избори, не би било значајнијих промјена.
Проблем је што је и у тим великим разликама СНСД пада у 10 општина а стагнира у још 3.
СНСД расте само у шест општина (двије екстерноменаџерске).
Ну. Све ове разлике не значе много у броју посланика. Једино у Лакташима и Бањалуци то је резерва од око два посланичка мјеста, заједно.
*
Када се овакви трендови пусте низ њиву, они доносе даљи губитак Есенесдеа на локалним изборима 2016е. То је најављено у резултатима у Новом Граду, Дервенти и Модричи. Те три општинске организације показују идентичну температуру, холестерол и пад жељеза.
2018а би могла бити Тужно Опште Финале.
За неке реорганизације има времена до локалних избора. За неке до општих избора. За неке више нема времена.
Говорим о Времену.