субота, 22. јул 2017.

ОСТАВИТЕ ВАШУ ЗЕМЉУ
И УДАЉИТЕ СЕ

То је порука која већ двадесет пет година из Сараја стиже у четири Хрватске Жупаније и Српску Републику Српску.
Кад нисте хтјели силом, сад ћете милом.
Сарај, односно Ваша Држава, редовно је и масовно Повратиште на Мјесто Злочина.
Сад је дошао Гелбард. Који све зна о Додику и Кордићу али ништа о Фундаменталном Муслиманском Унитаризму.
Који је много опаснији од обичног, политичког и територијалног Унитаризма.
Јер је то Вјерски Унитаризам.
Истовремено са Гелбардом, стигла је и изјава Драгана Човића да БиХ послије Избора 2018е чека територијални преустрој.
Хрвати имају тих ријечи за Подјелу, чудо једно.
Човић је, очито, осокољен усвајањем измјена Изборног Закона у Дому Народа ПС БиХ. Ма да ја то тако Небих.
Дабоме да у Представничком Дому неће тећи мед и млијеко по изборној боб стази.
Али је успјех Хрвата, ХНС, у томе што ће Бакир Сарај Чадор, Бошњачки Политички Круг, Бошњачко Вјерско Вођство и читав Ментораријум, од Ердогана, Четири Прсташа па до Америчке Амбасаде, морати да се очитују. Да промоле у Јавност.
Стога ће сљедеће четири године у БиХ, бити године тешких политичких сукоба.
До Територијалног Преустроја Федерације договором неће доћи јер Сарајево и Бакир, у садашњем стању, виде задњу одбрану од Самосталности Републике Српске. Ако никне Херцег Босна, Српску више нико не може зауставити.
То сви виде и знају само Велики Српски Геостратези из Савеза За Промјене, не виде.
Бакир ће чувати Србе у БиХ, да би могао да их укине, до посљедње Жупаније и посљедњег Хрвата.
НЕПРИЈАТЕЉИ ЈЕДНЕ РУКЕ
VASICART 2017






























петак, 21. јул 2017.

ШТО ЈЕ ВИШЕ
ДРЖАВЕ И ЛАЖИ,
ДЕЈТОН НАМ ЈЕ
МИЛИЈИ И ДРАЖИ

Јебо Земљу коју ни за гујицу немереш уватит.
Јербо, не имаде ништа.
Босна и Херцеговина, тај међународно признат простор између Србије и Хрватске и није ништа друго. До Простор без Гујице.
Дејтонски Споразум, кога су писали Америчани, као и Дејтонски Устав, који је прилагођена копија извађеница из Америчког Устава, стидљиво говоре о Босни и Херцеговини. У смислу одређивања.
Нигдје нема ситагме Држава Босна и Херцеговина. А и у БиХ ништа не носи назив, као што је случај у Хрватској, Хрватска Радио Телевизија, који би подсјећао да је нешто Босанскохерцеговачко.
То што су из рата остали називи за све и свја ...БиХ, то не пије воду. Јер, лажна Република БиХ, која није имала суверенитет ни на Илиџи, није наставила никакав континуитет осим просторног.
У Дејтон су отишле двије државе. Република Српска и Федерација БиХ. Али се нису вратиле три. Стога БиХ и није Држава. Јер не постоји Држава Држава. А да се не би изјаснило, и да би се замазале очи муслиманима, није речено ни Конфедерација, ни Унија.
Постоји само десет изричито набројаних надлежности Заједничких Институција на нивоу БиХ. БиХ нема своју територију ни своју имовину. Ентитети имају и своје Држављанство.
Стога је, у Сарајеву, а користећи поробљене Хрвате у Федерацији и депресиране Србе у Српској, од стране Охаера и највећег дијела Међународне Заједнице, од стране Сарај Чадор и БПК, кренула Осма Државна Офанзива.
Све постаје Државно.
Државни Парламент. Државно Предсједништво. Државни Делегат. Државни Министар. Државна Комисија.
Српски представници у Заједничким Институцијама треба да се на свакој тачки Дневног Реда боре против таквих синтагми.
Јер нису уставне.
Та најезда Државнога једнако је гебелсовски удар на Свијест као и непрестана прича о Геноциду којег није било.
Јер. Већи је злочин, према Србима, Лажни Геноцид, него што је, према муслиманима, Стријељање Ратних Заробљеника у Сребреници.
Као што је највећа негација Републике Српске, просипање Државе БиХ по нама.
ВЕЧЕРЊА ШКОЛА
БЕТОНСКИХ СТУБОВА

ПРИПРЕМИШ РОСТФРАЈНЕ НАВОЈНИЦЕ ДА БИ СЕ У САЛИВЕН СТУБ МОГЛЕ УБАЦИТИ НА ТРИ, ЧЕТИРИ МЈЕСТА, ПА СЕ ОНДА ОГРАДА ПРИЧВРШЋУЈЕ МАТИЦАМА СА ПОДЛОШКАМА. КОМЕ ОДГОВАРА, МОЖЕ И ПЛАСТИЧНЕ ЦЈЕВЧИЦЕ УБАЦИВАТИ, СА ДРВЕНИМ ТИПЛАМА УНУТРА, ДА БЕТОН НЕ ПОПУНИ РУПУ. ТРЕБА ИЗБЈЕГАВАТИ ОБИЧНУ ЖИЦУ ИЛИ БЕТОНСКО ЖЕЉЕЗО, ЈЕР ТО РЂА И ЛОМИ СЕ.


ПРИПРЕМИШ МЕТАЛНЕ КЛИНОВЕ ЗА СКЛАПАЊЕ И РАСКЛАПАЊЕ КАЛУПА. ЛАКО СЕ СТАВЉАЈУ, ЛАКО СЕ ВАДЕ.


ПОВАРИШ АРМАТУРУ, ГЛАТКА ШЕСТИЦА. С ЊОМ СЕ ЛАКО РАДИ. ОГРАДНИМ СТУБОВИМА НИЈЕ ПОТРЕБНА НЕКА ВЕЛИКА АРМАТУРА И НЕ ТРЕБА УПАДАТИ У ТУ ГРЕШКУ. АЛИ МОРА БИТИ.


ПРИПРЕМИШ ШАЛУНГЕ ТАКО ДА СУ ОДМАХ ПО МЈЕРИ И ОБЛОЖИШ ИХ ЛИМОМ. ДОБАР ЈЕ БОЈЕНИ ЛИМ ЗА КРОВОВЕ.


ТОКОМ ПРИПРЕМЕ, КРОЗ СТРАНИЦЕ ИЗБУШИШ РУПЕ, ЗАЈЕДНО СА ПОДОМ. У ТЕ РУПЕ ИДУ МЕТАЛНИ КЛИНОВИ.


ОВАКО


ПОТОМ СТЕГНЕШ СТЕГАМА, ИЛИ ОПРУГАМА БЕТОНСКОГ ЧЕЛИКА, ДА БЕТОН НЕ ГУБИ ЦЕМЕНТНО МЛИЈЕКО И ТАКО ИСПОШЋУЈЕ ШЉУНАК.


ШЉУНАК МОРА БИТИ ПОТПУНО ИСПРАН А ПОШТО ЈЕ ТО РИЈЕТКО ДОСТУПНО, ТО СЕ РАДИ ОВАКО. У ТАЧКАМА, СА ЦРИЈЕВОМ ПРИКЉУЧЕНИМ НА СЛАВИНУ. ДОК НЕ ПОТЕЧЕ БИСТРА ВОДА ИЗ ШЉУНКА. КОЈИ НЕ ТРЕБА ДА ИМА КОМАДЕ ВЕЋЕГ ПРОМЈЕРА ОД 15 мм.


ИЗМИЈЕШАШ. ЗА ДВА СТУБА ТРЕБА ТИ ДО ДЕВЕТ ЛОПАТА ШЉУНКА И ТРИ ЛОПАТЕ ЦЕМЕНТА.


УНУТРАШЊЕ СТРАНЕ КАЛУПА, ЛИМОВЕ, ДОБРО НАМАЖЕШ НАФТОМ. ДА СЕ БЕТОН НЕ ЛИЈЕПИ ЗА ОПЛАТУ.


ПОШТО НЕМАШ ВИБРАЦИОНЕ КАЛУПЕ, КОРИСТИШ РУЧНИ ВИБРАТОР КОЈИ СВАКО ЗНА ДА КОРИСТИ. ПОТРЕБНО ЈЕ СТРПЉЕЊЕ. ДА СЕ ИСТЈЕРА ВАЗДУХ ИЗ БЕТОНА И ЕЛИМИНИШУ СВАКЕ ПРАЗНИНЕ ОКО ВЕЋИХ КАМЕНЧИЋА ШЉУНКА.


ТО РАДИШ ДВА ПУТА. ПРВИ ПУТ КАДА ИЗЛИЈЕШ ПОЛА ПОТРЕБНОГ БЕТОНА. НАКОН ТОГА СТАВЉАШ АРМАТУРУ И ДОЛИЈЕВАШ ДО ВРХА. ПА ОПТ РУЧНИ ВИБРАТОР.


 И, НАРАВНО, МИСТРИЈА.


КАД ПОРАВНАШ, ПАЖЉИВО УБАЦУЈЕШ РОСТФРАЈНЕ НАВОЈНИЦЕ. ДА ЧВРСТО ЛЕГНУ У БЕТОН, БУДУ ВЕРТИКАЛНЕ И УВИЈЕК НА ОДРЕЂЕНОМ МЈЕСТУ НА СТУБУ.


А ОГРАДНИХ СТУБОВА ИМА, ПРОФЕСИОНАЛНО УРАЂЕНИХ, У МЕТАЛНИМ КАЛУПИМА, НА ВИБРАЦИОНИМ ПЛАТФОРМАМА И СА КАЛИБРИСАНИМ АГРЕГАТОМ, И ПО ОСАМ МАРАКА.
ДАКЛЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ДА ЛАДНО ПИВО ОТВОРИШ НАКОН ОВОГ ПОСЛА ИЛИ КАД ДОВЕЗЕШ СТУБОВЕ ИЗ ГРАЂЕ.

четвртак, 20. јул 2017.

ЦРВЕНИ ФИЋО
ХРВАТСКИХ ВАТРОГАСАЦА
НАЈБОЉА JE ИСТОРИЈСКА
АНАЛИЗА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ
ПРОСТОРА У 21. ВИЈЕКУ

Мислио сам да је нека фотошопажа. Кад сам угледао Црвеног Ватрогасног Фићу како се пробија путем уз велико ватриште у Далмацији. А онда су стигле и друге фотографије и потврде о Црвеном Фићи као припаднику Антипожарстевних Снага Хрватске.
Црвени Хрватски Фићо није траг Југославије, то је Трагедија Хрватске. Нити је то Југоносталгија. То је Салгија од Државе.

Хрватска, иако у великој предности над свим другим Соцрепубликама, па чак и над Апкосовом, није успјела у том сегменту Пожарствености да изгради сустав.
Још је трагичније стање у свим другим суставима.
Иако је постала чланица ЕУ, Нато и Пиранског Заљева.
Још је трагичније стање и у свим другим Државуљцима са простора бивше СФРЈ.
Не жалим за СФРЈ, иако ме је та земља отхраниа, школовала и запослила. Имала је свој вијек, као и свака амбалажа.
Али се мора констатовати невјероватна чињеница суноврата колективног, организационог и умног потенцијала свих југословенских Народа и Народности.
За које су криве њихове националне, паранационалне и кичнационалне Елите. Које су се показале не као Елите, већ као убуђали, горки и смрдљиви површински слој онога што су Турци звали Кајмак.
Није Држава ако Колинда врти гузом испред Трампа, нити ако Вучић врти гузом испред Мекејна и Бијеле Куће.
Држава је највеће достигнуће Људске Цивилизације. Најкомпликованије и најнедостижније. Које захтијева максимално и прекомјерно кориштење свих потенцијала, националних, вјерских, умних, културних, акумулираних.
Фићо Пожарственик у Хрватској, није црвен јер је ватрогасни. Нити што је Комунистички Реликт. Већ је црвен што га је срамота.

среда, 19. јул 2017.

СЕНАД ШЕПИЋ, ФАВОРИТ
УГАР – ИМЉАНИ ПРОЦЕСА

Независне Новине, Бањалука, Југоисточна Европа, објавиле су скоро цјелостран интервју са Сенадом Шепићем. Некадашњим Потпредсједником СДА. Који за 10и септембар, упамтите, 10и септембар, најављује оснивање Новог Политичког Пројекта.
Гледам како муслимани добијају свог Чавића.
Нисам могао да читам текст кад сам у поднаслову видио да је Нама циљ равномјерно развијати Бијељину, мој Цазин, и Ливно и Горажде, и Брчко и Неум.
Зато што није поменуо Палежницу Доњу.
Данас, дакле, након двије и по деценије од масовног излива Ратова Братства и Јединства, изјавити тако нешто, може да значи само да је роба јевтино купљена и да се на њој не намјерава ништа да заради, већ да се прода у бесцијење.
Ако се једном из малог Смиљана појавио велики научник, то само значи да се из малог Цазина никада неће појавити велики политичар.
Зато ме сваки пут одушевљава кад неко крене у Политички Пројект. Живи Зид. Мост. Саша Кероводић Сребренички. Сенад Шепић Бели.
Тај Пројект, Сенад Од Цазина, само је знак да Босна и Херцеговна наставља своју Агонију Лажног Државног Постојања. Да неко, овдје, изнутра, у сарадњи са Једном Амбасадом и бројним Службама, зајебава Србе Хрвате и муслимане који говоре Бошњачким Језиком.
Јер, равномјерни развој Бијељине и Цазина, јесте БиХ без Ентитета, без Републике Српске. БиХ Региона Хариса Силајџића, СДА и Бакира Изетбеговића.
Стога је Шепић и добио подршку гласила Угар – Имљани Процесса.
Мада у сваком срању има и неког мириса.
Можда је ово прилика да се Бројач гробова жртава Дивље Браће Срба, Срђанудин Пухало, активира у Политици.
Па да Жртве, а и ми, Злочинци, мало дахнемо душом.



уторак, 18. јул 2017.

ЕРДОГАН ИЗ СЕБИЈИНЕ
СПАВАЋЕ СОБЕ

Након толико времена од Смрти Педија Ешдауна, позивати Охаер и Валентина Пинцка да санкционишу неког Срба у БиХ, може само фундаментално затуцани источњачки мрачњак, који и данаданас, од снова за Султанством, пиша у кревет.
Бакир Изетбеговић.
Тај Син Исламске Декларације, велики је умјетник претворништва. Он ће ћаршијски да меди на осам страна, од ЕУ, до Трипут Мулти, али ће да влада Сарајевом, Босном и да покушава да то чини и Босном и Херцеговином, онако како Ердоган Турском никад неће.
Јер се у Сарају никад неће скупити турски еквивалент броја Бошњака у протестима против Бакира. Као што се скупи против Ердогана.
Бакир Изетбеговић, који влада Сарајевом, Обавјетшајном Службом, Тужилатшвом БиХ, Судством БиХ, Уставним Судом БиХ, Савјетом Министара БиХ, Шаровићем БиХ и Мектићем БиХ, позива Охаер и Високог Представника да кажњавају политичаре Републике Српске.
За ноторне чињенице које сви знају. Да су Бошњацима повратак финансирали сви, од Норвешке до исламских земаља.
Док је Есдеес, који је сада у савезју са Бакиром Изетбеговићем, пропагирао неповратак Срба у Федерацију.
Медији јављају да је одмах у Тужилаштву формиран предмет Додик Подриње.
Било би добро да јесте.
Јер то је чињеница која оптужује Бакира Изетбеговића и оне Бриселаше, Амбасадаше и Странце Усранце који знају шта он ради, подржавају га у томе и дају му инструкције.
То је мали корак за Бакира Султана а велики корак ка Подјели БиХ.

понедељак, 17. јул 2017.

ЗАШТО У
СТРАНКАМА
СРПСКЕ
ВОДА ВРИЈЕ
КАО НИКАД
ПРИЈЕ

А Онанија формирања Нових Странака Скоца и Конопца, прошла, Странци Усранци више не дају паре за Будале а Кипуће Странке све немоћније.
Кипило би и у Есенесдеу, да није тако моћно и стабилно на властима. Да не буде да га ја кроз тарабу вадим само на комшинку. Сусједу. Али ови, на које мислим, више воле Турцизме.
Шта се, дакле, догађа у Политичким Странкама Српске, које то и јесу и нису.
Ко им је ишчупао Стабиловолт. Ко је сломио задње вертикално крилце. Ко је муви откинуо једно крило.
И јесу и нису Странке, велиш.
Есдеес никад није ни постао Политичка Странка. А ако се и мислило да јесте, то је дефинитивно отклонио приставши да други пут Дигне Реп окренувши задак према Иванићу, и уђе у Савез За Промјене, као највећа политичка будала икад.
Деенес стално вози у завјетрини Есенесдеа. То је странка Добрице Додика. Једна од верзија, мало ефектнијих, Странке Крајине и Посавине. Само је то Будо Балабан мало монументалније схватио.
НДП, Странка бившег предсједика и пчеларске графике, чиста је Плаћеничка Странка. Није плаћена парама, да ме не би тужио Чавић, већ је Странка Плача Мајке Божије. Онај ко буде Предсједник Велике Српске Странке и Предсједник Српске, па све изгуби и оснује своју Странку, сигурно постоји у неким необјављеним Фројдовим биљешкама.
ПДП. Партија До Пања. Још увијек у дубећем стању. Партија Педевеа. Мој Дјед Томан би рекао Јел то Партија, бјежи од ње. Партија која покрене појевтињење лијекова које болесни не осјете а Држава БиХ уштеди 30 милиона марака.
Шта је, дакле, узрок. Како лонац вез поклопца може да постане Претис Лонац. Да шишти и пишти на све стране. Нарочито у Есдеесу.
Неколико дијагноза је у питању.
► Политички Програм Странака, тамо гдје га је било, мада у некима никад није ни било, изглодао се, напала га црвица, ушио га Предсједник Странке себи у хаљинку, да буде увијек уз њега.
► Идеолошка основа и потка се помијешале. Мада је о томе тешко говорити у овим условима Политичке Артикулације. Али је битно збати да је Идеолошка Основа цијеле Политичке Артикулације, интерес најширих слојева становништва, Национални Интерес. Опстанак и Самосталност. Без обзира што много тога не спада у Идеологију.
► Губитак корака са временом. Странке, њихови Руководни Ортодокси, стоје на мјесту. А Странка, која има озбиљне намјере, мора да се гледа као жив организам. А не као Савез Синдиката Ранке Мишић.
► Слабљење Страначке Организације. Странке које постоје толико дуго, морале су већ имати, за своје услове, савршену организацију. Прилагођену за свакодневну комуникацију са чланством и бирачима. Не преко КЗМ на којима первезијанери износе своје натурчикаве и аматерске погледе као петинг и уживање у замишљеном туђем воајерству над њима.
► Претварање Предсједниковања у Шефидство. Тежња сваке Рупе јесте да једног дана постане Вулкан. Као што је тежња сваког Говедарице да што прије постане Додик. Међутим, то претјерано и прерано Шефидство, гдје те свако ословљава, и живи тако, са Шефе, разбија Странку. То штети и Есенесдеу. Само се још не види. А и Сазап све чини да се не види.
*
Ипак.
Кипљавину треба двојако схватити.
Једна је Балабановска. Друга је Крчмаровска.
Једна је ногатање неозбиљно амбициозних и нарцисоидно прекомбинованих. Друга је сигнал озбиљнх страначких актера високог и угледа и гласовног рејтинга.
По Есдеес је погубнија ова друга. Јер га је захватила у вишеструко већем обиму него све остале лончиће заједно.
То само наивно може изгледати добро за Есенесде али је и за њега лоше.
А по Републику Српску поготову.

недеља, 16. јул 2017.

САРАЈ ЋАДОР
ЋАРШИЈА
ГЛАВНИ ЈЕ УКОПНИК
БиХ

Миле Ласић, озбиљан описивач, дијагностичар и анализатор социолошког, политиколошког и политичког стања БиХ, објавио је тезу да је за БиХ најопаснија политика бошњачких Странака.
Са нивоа формалног, Ласић је у праву.
Јер та политика, било којег страначког конгломераторијума, утемељна је на мрачњачкој сржи Исламске Декларације Алије Изетбеговића.
Циљ је једновјерска, једнофундаментална, БиХ која би била Босна и ништа више.
У том смислу, ни једна Политичка Странка у Бошњака, а оне су све сарајске, што је друга пресудница, нема посебну Политику и Страначки Политички Програм.
Већ има инсталирану Сарајску Политичку Технологију по којој се остварује Исламска Декларација.
А Сарајска Политичка Технологија је такође мрачњачки, заостали, фундаментални ментални склоп Чадора.
Њене особине су превара, претвара, обмана, лаж.
То нису Политике.
То је Турски Друм самоуништења.
БиХ је уништена и за њу више ни једна Политика није опасна.
БиХ су уништиле те Сарајчадорлије.
Добро. Уз мале примјесе Санџаклија.
Не знам зашто се сјетим ње.
Телевизије Сарајево прије рата. На којој сам био Новинар 15 година и стигао до своје уреднички независне једномнедјељне емисије која се емитовала из Бањалуке а за цијело подручје БиХ и за она подручја СФРЈ која су могла пратити сигнал ТВ СА.
То је била Телевизија врсних аутора и креативаца. Озбиљних Новинара. Са те Телевизије је потекао и Емир Кустурица. Многи књижевници и редитељи.
Када је почео Сарај Рат, дакле, прије фашистичког, агресорског и геноцидног српског гранатирања и опсаде Сарајева, Телевизија Сарајево је нестала а новинари и аутори су се буквално разбјежали по свијету.
Остао је само Сенад Хаџифејзовић, тај њихов Илија Гузина, који је на ТВ дошао из Санџака и Радио Сарајева.
Многи од тих људи су већ одавно мртви. За већину не знам ништа.
Али знам да то нису били људи ове сарајевске врсте. Да јесу, остали би. Не рачунам Србе.
Данас се Сарајево представља као Бошњачки Драгуљ Истока и као Ердоганов Европски Дијамант.
Нико се више не сјећа Телевизије Сарајево.
Да се сјећа, видио би у каквог су Монструма претворили Сарајево и Босну.
И видио би да Босне и Херцеговине више нема.
Стога је депласирано озбиљно размишљати о сарајским Политичким Странкама.
И рачунати на њих.


VASICART










ФОТОГРАФИЈЕ