среда, 5. март 2014.

2723.
УОПШТЕНО И РАЗУЂЕНО
ДО НОВИХ СНОВА
О НАПРЕТКУ!
ЗА) РАЈКО ВАСИЋ

Како добити глас, гласове и побиједити на изборима у Србији са оваквом поруком. Да ги јебем, никако.
СНС иде са чудном кампањом чија је окосница Александар Вучић а Српска Напредна Странка се на многим огласима и не помиње. Слоган је Свом снагом против корупције. Па онда, Будућност којој верујемо. Она је у додатку Вучићу. Па онда, из данашње Политике, Довршимо Започето. Борба против корупције – Нова радна места – Реформе. У потпису АВ-БУКВ. Има и посебно Свом снагом За радна места. Све са потписом.
Демократска Странка Србије поручује Политичка неутралност – Слобода Србије - Знам коме верујем.
Социјалистичка Партија Србије каже Јасно, Чврто, Одлучно.
Демократска странка сва лепрша, Демократија На старој адреси.
Да се разумијемо. Једна од ствари која сигурно не добија изборе јесу и Слогани у кампањи.
Озбори се добијају или губе у првој половини мандата. Пошто је у Србији ванредна ситуација, могло би се оквирно рећи да су ови избори одлучени прије двије године. Дабоме. Да је неко тада питао бираче за кога ће у овом марту да гласају нико не би умио да каже.
То је зато што је изборни микрочип у глави сваког бирача, и колекривитета, проводљив за посебну комбинацију информација које се састоје од електрона свјесног и електрона подсвјесног типа. Плус протони љубави према Вођи, плус политичка аналитика типа Детемујебем, плус Перцепција кроз искривљену призму која је карактеристична у конгломератним, неуваљаним и непроцедуралним макадамима. Овај, друштвима. Ово је само микрочип типа Србијаизбори. За друге постоје посебни типови.
Али. Политички Слоган има дугорочнију намјену. И он улази у оне електроне. Ако бирачу неколико пута, у неколико избора, Причате Причу, као што је примјер из мог наслова, он ће, неизбјежно, једном да каже Терајсебре Упиздулепу.
Политички Слогани за ове изборе у Србији, генерално, поручују да Србија још увијек нема никакву визију. Нити је има нека политичка снага појединачно.
Реформе су прва ријеч која није требала да се употријеби. Она код бирача изазива страх и несигурност. А, што је најгоре, нико не зна шта то значи. Осим оних који су то преживјели. Остали су без свитњака. И још је најгоре што Реформе никад не престају. То је као сексуално злостављање малољетне пасторке.
Свом снагом против корупције и Свом снагом за нова радна места не говори ништа о Систему, Демократији, Институцијама, Правној Држави.
Довршимо започето делује као претња. А Будућност којој верујемо није у складу са оптимизмом/песимизмом у Србији и уопште.
Коштуница тера по своме. Политичка неутралност не постоји. Ни залеђени Гренланд није политички неутралан. За нешто мораш да будеш Утралан. Слобода Србије било би добро за неку песму Гранд продукције уз обиљежавање стогодишњице Великог рата, нпр.
Јасно, Чврсто, Одлучно. Чини ми се да на избноре иде коалиција Алија Сиротановић – Ђуро Пуцар Стари. Соцреализам.
Демократија на старој адреси. СТЈ. То је више некролог него слоган. Један дио успјеха Вучића је и у перцепцији да су Тадић и Демократи благонаклоно, на старој адреси, држали лопове и да су водили неодлучну политику уопште. Послије је дошло до распада па подсјећање на Стару Адресу делује неумесно.
Ну. И ови Политички Слогани су амалгам у потрази за легуром која постаје злато, настао у садејству страначких импровизованих политбироа и мудрењака из маркетиншких агенција типа Даимузмемолову.
Онда. Ништа. Србију чека. Најмање пола деценије филма Мојтевидео.