субота, 28. јун 2008.

ESDEES IMA PLATFORMU
???
Esdees, Srpska demokratska stranka, jedna iz trilinga demokratskih stranaka za rat, kriminal i opsjene, objavila je da ima političku platformu: Decentralizacija u Republici Srpskoj. Opštine treba da dobiju svoje pare, mnogo veće nego do sada, da budu samostalne i da imaju samoupravu i da uživaju blagodeti fiskalne decentralizacije.
Prvo, to nije nikakva novost. I sada esdeesovi načelnici, a ima ih mnogo rade šta hoće i kako hoće. To je najveća moguća mjera samouprave, nezavisnosti i finansijske liberalizacije. Taj samoupravni običaj esdeesa ima dugu tradiciju i utemeljen je u praksi, još u ranim ratnim godinama kada je njihova vlast samostalno i samoupravno protjerivala i Srbe i Hrvate i muslimane sa njihovih ognjišta (jedino što to nisu radili istovremeno, nego jedne po jedne) i kada su njihovi predsjednici opština i njihov pajdaš Karadžić samoupravno praznili kase SDK prije predaje opština mrskim dogovornim neprijateljima iz drugih nacija i vjera.
Drugo, Esdees nema nikakvu koncepciju za Republiku Srpsku osim da je upropasti, pokrade i opljačka. Njihova politička koncepcija pod kodnim imenom „Kninski zavežljaj za Republiku Srpsku“ propala je i sada im ostaje da načine ozbiljni politički fejs kako bi pokušali stvoriti dojam da imaju važnu kartu za igru. Sjetimo se kuknjave njihvog predsjednika Čavića o tome kako moramo dati policiju inače će nas izbrisati gumicom. Sljedeći njihov poziv mogao je biti samo poziv u traktorsku kolonu na Okučanskoj cesti, ovaj put na „Koridoru – cesti života i smrti“.
Treće, sve što treba lokalnoj zajednici i ljudima tamo gdje žive već je ponuđeno u programu SNSD-a Naprijed Srpska. Taj program znači ulaganja koja su u toku, u socijalnu infrastrukturu i u razvoj na ekonomskoj podlozi (programi, banke, kreditno finansiranje). Najveća samouprava, autonomija i fiskalna samostalnost je lokalni infrastrukturni i ekonomski razvoj. Samo što o tome neće odlučivati budale, primitivci i lopovi iz lokalnog Esdeesa.
Četvrto, Esdees igra na kartu sitnih lokalnih pobjeda. Pošto zna da će izgubiti lokalne izbore, ukupno, gledajući sa republičkog nivoa, pokušava još neke ljude obmanuti tobožnjom samoupravnom i fiskalnom samostalnošću kako bi dobili vlast u barem nekim lokalnim zajednicama i tako sačuvali poneko pojilo u sušnim vlastodržačko-pustinjskim vremenima. Ovaj koncept za poneku opštinu znači definitivan krah Esdeesa i odlazak među male stranke. Samo male stranke šire laži o decentralizaciji i podjeli vlasti svima. Tako je lagao i komunizam o političkom sitemu socijalističkog samoupravljanja. I propao. Esdees je tako i počeo. Lagao je pojedincima da će, ako prodaju kravu i kupe pušku, imati državu.
Peto, Esdees igra na kartu kolaboracije sa krupnim faktorima iz međunarodne zajednice. Fragmenti međunarodne zajednice, oni koji su uživali u saradnji sa Esdeesom, i drugim demokratskim posestrimama u BiH, rado bi vidjeli Esdees na vlasti. OHR bi mogao ostati sto godina a BiH bi mnogo ranije postala 100%. Esdeesu je rečeno da mora ponuditi koncepciju a internacionalni fragmenti će pomoći. Jer oni su odlučili da ne mogu sarađivati sa Dodikom i SNSD – prvo,ništa ne pitaju, drugo, efikasni su, treće, nemaju oraha u džepu, četvrto, napreduje ekonomija i remeti red stvari, peto, govore o samostaolnosti Republike Srpske unutar BiH ili van BiH, šesto,ne govore o Velikoj Srbiji, sedmo, protiv su neefikasne i centralizovane BiH... pa će tražiti nove igrače. PDP je prolupao, miješa vodu i ulje, Esdees ostaje jedini ozbiljan igrač. Esdees je jedini ozbiljan Srpski Paten. Kolaboracionist. Saradnik sa kolonizatorom i okupatorom koji se u ovdašnjoj varijanti zove ohaerizator.
Šesto, Esdeesova priča o decentralizaciji znači samo atomizaciju i rastakanje Republike Srpske. Ako želiš da uništiš domaćinstvo podijeli zemlju sinovima i snajama, govorio je moj pradjed Toman. Ni jedna opština, skupština opštine, ili načelnik, bilo čiji, nije dosad pominjao decentralizaciju i zahtjeve za samoupravom. Očito se radi o konceptu koji je pao s neba i kome je autor neko izvan Esdeesa i Republike Srpske.
Šesto, idu izbori, vidjećemo čija maca crnu vunu prede, koja guja krsno ime služi, ko je vjera o ko nevjera, ko ima djelo za ljude i riječ za birače a ko prodaje losion za vječnu laž. Ovo govorim samo jednom, i Esdeesu i fragmentima iz međunarodne zajednice.
(665 riječi protiv esdeesove decentralizacije)