петак, 19. септембар 2014.

3233.
НЕКА
БРИСЕЛСКИ
И ОТОМАНСКИ
УНИТАРИСТИ
НЕ ЛИКУЈУ

Јасно да је останак Шкотске Под Сукњом био извјестан. Три вијека су три вијека.
Шкотска је под Инглезима, мада се то џентлменски каже У саставу Велике Британије, доживјела успоне који другим, европским нацијама истог интензитета и бројчаности живља, нису биле ни на видику.
Кампања за Одлазак вођена је траљаво. Са пуно рупа. Без концепта. Са нејасним раскрсницама и рјешењима.
Кампања за Неодлазак вођена је крволочно, нарочито у времену прибилижавања референдума. Лондон је схватио да је олако пристао на референдум јер су били сигурни у љубав Шкота. Када су проценти почели да се гомилају, Лондон је саопштио Ако одете, отишли сте заувијек. Што је невјероватан ниво пријетње у комуникацији двију нација.
Базе Нато пакта, резерве нафте у мору око Шкотске, нејасна процедура за ЕУ, неријешено питање валуте и комформизам више средње класе, уз врбовање и куповање Вођа Мишљења, који су такође агресивистички наступали, допринијело је да оних пет процената у задњих пет недјеља оде Лондону.
Да ли ће ЛЛ, Ледени Лондон, схватити, као Кијев, да мора да даје уступке, то ћемо тек видјети. А и ако видимо, видјећемо споро. Подмукли Инглези раде на дуги рок а Мудри Латини су за њих паткице слаткице.
Шкоти су изборили право на Рефереднум и Статусни Упит у оквирима најчвршће, најконзервативније и најокованије заједнице, уније, цјелине.
То је неоспоран цивилизацијски домет Европе. Мада је то Европа као и Турска што је Европа.
Европа већ покушава да користи побједничку зобницу УЛЛ, Униониста Леденог Лондона.
Што значи да тежње за самосталношћу неће моћи да користе зобницу са 45% шкотских гласова за одлазак.
Ну. Тиме се проблеми бирократизованих, натоизованих и американизованих  стега које муче Европу, неће ријешити. То су много окрутније стеге од великобританских. Али су и много рањивије и краткорочније.
Европи се мора дати Слобода. Она је сада заробљеник Збигњева и Неолиберкапитала. Што са Шкотском није случај. Онај ко држи Европу заробљену и неслободну, може лако изазвати потресе. И, на тај начин, свјетску катастрофу. Данас није потребан предфашистички социјални крах оноликих размјера да се Европа запали. Што је само упаљач за свјетски рат.
Незаборавимо да је Америка једина имала користи из два свјетска рата. Зато она овај европски фитиљ стално позлаћује и држи га као мало воде на длану. Али је длан челични.
Стога Бриселски Бироктатизовани Унитаристи бе треба да ликују већ да пажљивије читају Шкотски Референдум.
Још мање треба да ликују Отомански Унитаристи. У које убрајам агресивни сарајевски ислам, неофашистички кијевски еуропеизам, смрдљиви мадридски унутарколонијализам и слично, јер се ради о истом типу мијешане унитаризације над територијама, нацијама, историјом и свијешћу.

Бити на Острву и бити Слободан, двије су различите ствари.