недеља, 9. новембар 2014.

3353.
СУЛЕЈМАН ХАН
У ПРОШЛОЈ ЕПИЗОДИ
ЗАДАВИО СВОГ СИНА
А ОД БАКИРА СИНА
ОЧЕКУЈЕМО ДА СЕ
ДРЖИ ДОГОВОРА

Наслов је кратка сликовница о протоку времена.
Сваку сличност са Сулејмановим временом сматраћу провокацијом.
Из Хадезеа стижу гласови да ово што је данас промовисано по Сарају није оно о чему су разговарали са Есдеа.
Разговарали су о систему да се власт прави одоздо, од Жупанија и Ентитета а онда, природно, да се дође до власти на нивоу Заједничких Органа.
Ну. Сад Сулејман дави сина Мустафу.
Не знам колико је наивности било у претходним разговорима. Не знам откад се Есдеау могло вјеровати, још док је Алија био жив. Па док је Тихић био жив. Колико је било опијености резултатима. Колико увјерености у 38, 42, 45. Колико нијанси је имала власт у руци и власт у дугогодишњем партнерству. Колико етаблитета и реалитета у савезу Хадезеа и Есенесдеа. Када се зна да су Драган Човић и Милорад Додик и међународно и туземно, најнепожељније политичке фигуре.  Колико је искрености било у коалицијама а колико у савезима.
Једно је требало бити јасно.
Нико у Сарајеву никада неће пристати на прављење власти одоздо.
Јер онда се Сарајево доводи пред свршен чин.
То неће дозволити ни Сарајевска Међунродна Заједница.
Сва досадашња пракса не оставља ни један промил такве могућности.
Ово што су данас по сарају радили Изетбеговић, Комшић и Босићева Камарила, било је унапријед планирано. Зато је Иванић лупетао оно о томе да он одређује легитимне српске представнике у Савјету министара. И зато су Оснивачи Есдееса онако брзо утихнули.
То је, једноставно, требало да се има у виду.
Много прије избора.
Број Гласова и Број Мандата су једина два језика који разумију сви. И Сулејман Величанствени. И мртви Син Мустафа. И живи Син Бакир. И Међународна Заједница.
Стање у Осмогодишњој Коалицији, по том питању није изгледно. Есенеде је изгубио добре мандате. Денес се није помакао с мјеста а Еспе их је једва скупио.
Кампања која је код Есенесдеа била оријентисана на појединачне кандидатуре и у којој је странка, и страначки гласови, била потпуно запостављена а организација препуштена Феудалцима, сада се испоставила као отпремница са мањком мандата и дала крила губитницима и отпадницима, Босићима, Комшићима, Иванићима, да коло воде.
Човић рано увиђа могућности замке која му је постављена у Сарају и од безобразног и самоувјереног Бакира, па је одмах изјавио да ће партнер Хадезеа бити власт која буде комплетирана у Републици Српској.

Засвирали су. Видјећемо ко ће за појас задјенути.