четвртак, 17. јул 2014.

3102.
ХИЛМО
ИЗ АМЕРИЧКЕ
АМБАСАДЕ

Валентин Инцко, аустроугарски чувар јазавца у БиХ, рекао је за Николаса Хилму, отправника возова из АмАмб у Сарајеву, да је дипломата УЛМ. Упизду Лепе Матерне. И брат му је дипломата.
Хилмо, пак, изгледом, ужућеном чотравом косом и трблавом кошуљом, више приличи грађевинском предузимачу из Братунца него дипломатском особљу.
Хилмо се доима вратом близанцем Нермина Никшића. Обојица се неуредно неартикулисани.
Он није каријерни дипломата. Он је баријерни дипломата. Дипломата са препреком.
Он овдје обавља инфективне послове.
Као да је инструктор дрдоњцима, прдоњцима и смрдоњцима.
Лако је могуће да нова амбасадорка планирано касни у Сарајево. Да се не прља предизборним прљавштинама. Нека Хилмо, који има значајног балканског искуства, обави те подамбасадне послове и јавне ударе на оно што није његов посао.
Историја Хилминих изјава и опсервација у БиХ и о БиХ, подугачка је.  
Оне су типично Сарајевске, протоколарно и површно раскриљене над БиХ а усмјерене на Републику Српску.
Николас Хилмо је само дио великог породичног стабла америчких дипломатских грмаља какав је био Рафи а и онај Бутмирски Падач Унесвијест.
Они се, у одабраним земљама, понашају према пројекцији политичара у америчким анализама и стереотипима. Али не само политичара, већ и нација, држава и колективитета уопште. Ако су Срби, напримјер, одређени као геноцидни народ, или Српска као геноцидна творба, они се понашају као универзална жандармерија, специјални одреди политичких батинаша или као припадници хорди дипломатских дужносника са недипломатским овлаштењима.
Ништа Персона Нон Грата. Већ Мотка Усрата.