недеља, 4. мај 2014.

2870.
КАКО СЕ
КРАДУ ИЗБОРИ

Аматери шире фаму о крађи и куповини избора. Кандидати много више него страначки активисти. Али губитничке странке и издајничке групе. Највише.
Губитници о томе епове пјевају а да, у ствари, ништа о свему не знају.
Рогобатни тајкуни у странке се увлаче и купују изборе, што доприноси општем схватању крађе и куповине.
Каква је ставрност.
Чак и у Вукојебини каква је БиХ, куповина и крађа избора је веома компликован и захтјеван пројект. Јер. Укључује много људи и увијек је проблем да се спријечи одлив информација.
Постоји неколико устаљених технологија крађе и куповине гласова.
·         УПИС ПРЕФЕРЕНЦИЈАЛА. То аматери само тако зову. Ствари стоје простије. Ради се о тајном договору свих чланова Бирачког одбора који, када се разброје листићи за странке, свако добије листиће своје странке и уписује крстиће за оне страначке кандидате за које су дали обећање или добили паре. То није крађа гласова између странака већ крађа гласова унутар странака. Због овог процеса резултати касне у у Општинску Изборну Комисију и у ЦИК.
·         БУГАРСКИ ВОЗ. Бугарски воз је процес у којем је потребно претходно отуђити, украсти, смувати, један празан гласачки листић. Или имати фалсикат који се неће уочити, што је мање вјероватно. Онда се трај листић попуњава у интересу одређене странке и кандидата и даје гласачу који га само убацује у кутију а износи празан. Празан листић се, од стране лоповске инжењерије, опет попуњава и даје сљедећем. И тако до затварања биралишта, односно до броја бирача које контролишеш. Бугарски воз је знак да неко, или странка, контролише одређени број бирача на Бирачком мјесту. То могу бити разни начини контроле, од финансијских, родбинских, идеолошких, интересних до криминалних до пријетећих и уцјењивачких. Бугарски воз је тек контрола тог процеса који је већ унапријед обављен. Суштина крађе само је у крађи једног празног листића.
·         ЛАЖНИ ИЗВЈЕШТАЈ СА БИРАЧКОГ МЈЕСТА. То је процес који такође подразумијева консензус свих чланова Борачког одбора. Без обзира какав је резултат, у извјештају се уписују договорене и доплаћене бројке. Битно је да корекција није превише очигледна јер би то могло изазвати додатно бројање, негдје на неком удаљеном мјесту што би разоткрило цијели проце. Мада је то ризићно и за више изборне инстанце и томе се тешко приступа.
·         ЛАЖНИ ИЗВЈЕШТАЈ ИЗ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРНЕ КОМСИЈЕ. То је превелик залогај. Али је могућ у малим општинама. И могућ уз везу са неким у главном бирачком тијелу земље.
·         КУПОВИНА ПОЈЕДИНАЧНИХ ГЛАСОВА. То је процес Од бирача до бирача. При чему се ријетко паре дају унапријед већ се тражи неки доказ, снимак мобилним телефоном, одређена боја оловке, што ће регистровати члан Борачког одбира и слично.
·         КУПОВИНА ГРУПНИХ ГЛАСОВА. То раде сеоски и други Џамбаси којих се често зове Вођама мишљења и другим лирским надимцима. Вођа мишљења узима паре и гарантује сто, двјеста, триста, гласова. У правилу, то обећање се испуњава. Нико се претјерано не распитује како се то остварило али је битно да се заинтересовани обраћају онима који су већ провјерени, који гарантују и који за сваке изборе гласове могу продавати другом купцу.
·         ВРЕЋЕ. О томе не треба да се разглаба. Ту је све могуће.
·         ГЛАСАЊЕ ПОШТОМ. Хаос.
·         ИЗУЗИМАЊЕ ЛИЧНИХ КАРАТА. Дан прије избора појединци, учесници у крађи и куповини, покупе личне карте од бирача са одређеног бирачког мјеста. Власници се неће ни појавити на бирачким мјестима а „гласање“ ће се обавити у овкиру договора унутар Бирачког одбора. Изузимање личних карата подразуијева неки купопродајни аранжман.
·         ГРОБЉАНСКИ ГЛАСОВИ. Неажурни бирачки спискови и непрецизна евиденција страначких чланова омогућују странци која влада Бирачким одбором да у своје гласове, на преосталим литићима, убацује и гласове мртвих и одсељених.
·         ДИСПЕРЗИВНОСТ БИРАЧКОГ ОДБОРА. Сваки члан Бирачког одбора сарађује са онима који му, у оквиру странке, нуде најбоље услове. То значи да могу да се гласови продају унутар општине или унутар изборне једнице.
·         МАНИПУЛАЦИЈЕ НА ЦЕНТРАЛНОМ БРОЈАЧКОМ МЈЕСТУ. И поред права сваке странке да акредитује посматраче, тај проце је потпуно неконотролисан.
·         ПРОДАЈА МЈЕСТА У БИРАЧКИМ ОДБОРИМА. Читав низ небитних странака постоји и иде на изборе ради продаје мјеста у бирачким одборима. То је слабост овдашњег законодавства. Продајом мјеста дају се многе повољности и могућности странкама које су оспособљене за крађу и куповину. То је њихов раст акција у бирачким одборима.
·         ИМЕНОВАЊЕ СВОЈИХ ПОСМАТРАЧА. Често локални моћници у странкама захтијевају да они, за свог кандидата и слично, постављају посматраче на бирачким мјестима. То су у правилу  блећци који појма немају и који за неку малу пару којом су задовољни, обаве тај посао а да и не знају чему су присуствовали. Странка која то дозволи за жаљење је.
·         ЈОШ БЕЗБРОЈ НАЧИНА. Регистровано је више од осамдесет начина крађе гласова. Али многи од тих начина зависе од услова у конкретној земљи.
Неколико чињеница је битно.
·         Тешко је украсти и купити толико гласова да би се избори преокренули мимо опште воље бирача. Тако су избори само једна велика пијаца накупаца и каламара, који, поред на страначки догађајима, шатори, храна, бине, певаљке, мајице, заставе и слично, зарађују и на гласовима.
·         Купују и краду мале странке. Велике и организоване не. Кад почну то да раде, већ су пропале.
·         Кадгод касне резултати више од два часа са бирачког мјеста или из општинске изборне комисије, у питању је крађа или куповина.
·         Свако кашњење прелиминарних резултата из централног изборног тијела, након сванућа, знак је манипулација.
·         Свака крађа, куповина или било која значајнија манипулација, знак је слабости странака које учествују на изборима. Знак је њихове лоше организације или недовољно опредијељене и провјерене мреже активиста.

·         Нема борбе против тога. Јер то је једна од израслина трајних особина друштва и људи.