среда, 9. април 2014.

ЕМЕМЕФЕНДИЈА
И РУСИ

Основни проблем Босне и Херцеговине и Српске, Србије и Хрватске, јесте у томе што, сви ми, видимо Европску Унију на Западу а она нас види на Југу.
Ми очекујемо да у чланству, и на путу чланства, будемо субјекти а они од нас очекују да будемо само територија.
У ООО, Општој Осмој Офанзиви на Додика, и Деветој на Републику Српску, дигла се КИМ, Кука И Мотика, на аранжман звани Руски Кредит.
Глупи босанци сматрају да се еуропејство, интегративност, реформативност, западњаштво, доказују противљењем Русији у свакој прилици. И Курцошењем, специфичним процесом који укључује ношење и пушење, према Бриселу, Нато Пакту и Емемефу.
Тај Емемефендија посебна је сторија.
Многи наш, овдашњи, економист, нарочито они који су се излегли у посљедњих четврт невијека, не знају улогу, мјесто и задатак ММФ у општем гологузичењу свијета.
Бићу кратак. Главни задатак и циљ Међународног Монетарног Фонда, али не само његов, јесте продуковање перманентне задужености земље, државе, односно што више земаља. Зато они имају, као најважнију технологију, тај Стани ба аранжман. Свака провинцијална будала одмах полети. Јест то добро. Али. Уз то иду и услови који разарају домаћу општу економију, социјалну стабилност и политичку структуру. Земља тако постаје Заморче, Пасторче и, на крају, Накурче. Тај ЗПН аранжман дефинитивно земљу предаје у руке Збигњева а он је просљеђује Финасијашим и Геокројачима. Имошсејебат.
Већ постоје земље које су се напрегле и охрабриле и исплатиле ММФ, јебале му ММ и кренуле да напредују.
Босна и Херцеговина и Српска су у тешкој ситуацији.
Најрпије, ово није једна економија. Ово уопште није економија. Друго, ово није никакво тржиште никоме и низакога. Треће, ово нема будућности, политичке и територијалне. Чеврто, најопасније, не постоји начин да се Република Српска сама ријеши Емемефендије.
Кретеноиди, бањалучки и сарајевски, галаме о томе како је руска камата већа. Нису кретеноиди. Они су наслови Достојевског. Када би се и провизорно прорачунале све посљедице ММФ аранжмана, не би видјели шта је камата, видјели би шта је Светог Петра Кајгана.
Русија не условљава ништа. Ево ти паре. Врати паре.
Српска, би, када би била сама, могла привући и друге финансијере из свијета. Који све више јачају. И не знају шта ће с парама. И не смао финансијере. Али ЕУ и Нато Бато, ЈСМ, не дозвољавају тако нешто ни БиХ, ни Србији, ни Хрватској. У забран се не улази. Ко смије пустити Кинезе овдје.

Ну. И овај Руски Кредит је први камен у Великом Зиду.