четвртак, 5. децембар 2013.

2511.
СВЕ
УСАМЉЕНИЈИ
БОСИЋ
 

Иако Есенесде, енд дружина, не може, сљедеће године, ни изблиза, гласовно, искористити велике пројекте као што је Аутопут, завршени и започети, Андрићград, Чемерно, па и почетак Станара, јер то једноставно нису изборни артикли, и не може на биралиштима уновчити значајне политичке битке, као што је борба против Сејдић Финци унитарног потурчавања, јер гласачки народ не мора да се упућује у све детаље и далекосежне посљедице СФБ, Сејдић Финци Бутмира, а не може ни валоризовати заустављање пљачке Глинице и Бирача, јер је нормално да власт чува државно богатство, мада није нормално да још увијек не умије објаснити ко је крив за такву срамоту и понижење, Опозиција у Републици Српској не може рачунати на побједу.
БИЧ Опозиција, Босић, Иванић, Чавић, у самом старту дисквалификована је. То је сарма од стиропора и пиљевине.
У својој нарцисоидности, парамесијанству и експертном прогресизму, док су им фактори из Мисије титрали муданца, та три никад до краја финализирана лидера, нису ништа чинили да оформе Политички Програм. Једина права Опозиција нису људи већ програми. Ако бирачи виде Програм, могу повјеровати и будали која га заступа. Ако најприје виде будалу он ће им замаглити и најбољи програм.
БИЧО је још увијек уљуљкана.
Узда се да ће жалосна судбина уцвиљене половњаче Шаровић донијети гласове, да ће процедурално и судски непоткријепљена инкриминизација и облака који је прошао изнад сједишта Есенесдеа, учинити од биралишта рудник гласова против Есенесдеа, да се кашаљ на локалним изборима када су неки дилери Есенесдеове моћи и робне политичке марке изгубили, већ претворио у галопирајућу сушицу и да ће бирачи само покопати мртваца, да ће Вучић лично ухапсити Додика и, у директном преносу, превести га чамцем преко Дрине, и да ће, мјесец прије избора, сви Есенесдеови гласачи и чланови добити амнезију, апатију и антипротивност.
У тој ситуацији, ето избора.
Есдеес је улудо потрошио сарадњу са Есенесдеом у сарајевским институцијама, Иванић и Чавић су се излежавали, јер партија и немају. А никог више примјетљивог на том опозиционом небу и нема.
Иванић и Чавић су унапријед дискавлификовани. Прије свега, они су већ били нешто. Па су, и један и други извршили ПУЧ. Прднули У Чабар.
Али, важније. Чавић се не може опрати од Сребренице јер је својом подршком и политичким печатом извјештају о геноциду којег није било, облатио Републику Српску за наредних хиљаду година. Иванић се не може опрати од продаје банкарског и фабричког иметка по цијени бостана у августу. Његови су бисери Бирач, Кристал банка, Развојна банка, Бањалучка банка...
Бирачи то имају похрањено у оном подсвјесном дијелу изборне одлуке.
У тој ситуацији Босић је сам. Са својим Есдеесом.
А шта има Босић у Есдеесу. Има осакаћеног Шаровића. Неће српски бирачи плакати за оним за којим плачу и муслимански бирачи. Има Обрена испод Озрена и, тамо, ништа више. Има Мићу у Семберићу којег развлаче његови. И тамо нема ништа више. А из Семберића, кад погледа доље, према Страдуну, само је Вучурда. Који штети више Есдеесу него Педепеу. Ни на Исток, ни на Запад. На Западу чека Марко.
Шта Босић има у Есдеесу, не више на терену већ на полицама. Огњена Тадића. Који је све више Бранислав Бореновић Есдееса. И има себе. Чија се сјенка боји сјенкине сјенке. И чији политички капацитет и визија сежу до Обудовца. Али с оне стране. И чији је највећи проблем не Мисија Рушења Додика него комбинација у којој се он неће кандидовати низашта, а остаће лидер, и у којој неће кандидовати Иванића и Чавића, и никог из Есдееса, а, сам, постаће, истовремено, и Предсједник Републике и Члан Предсједништва.  
Иду славе, божићи, нове године и пртине.
На којима ће се још једном градирати три протекле политичке године. Кад март однесе шкарт, одлука ће проклијати. Мада је већ донијета.
Можда ће хајдуци сачекати, да не иду у шуме, да би видјели ко ће након октобра бити лидер Есдееса. И да ли ће неких слова уопште бити у страначким скраћеницама.