среда, 16. октобар 2013.

2399.
СТРАНАЧКЕ
ГРЕШКЕ
У ВЛАДАЊУ
И АДМИНИСТРАЦИЈИ
 

Нема војске, нема рата,
док неко чином не забарата.
Нема свадбе, нема свата,
док младожења, или, макар, млада,
њиме не забарата.
Нема сестре, нема брата,
док Кврганом не забарата,
директно, и баш, тата.
Томан, поучак о инструментима власти 7369.
Велике политичке странке чине и велике грешке. Велика политичка странка је велика врела шерпа, без ручки, која се тешко закреће и за који степен. Па тешко исправља иглу свог компаса.
Нема власти без кадровске сласти.
Нема кадровске лекције
без ортодоксне страначке инфекције.
рајковасић, властничке егзакталије 8469.
Многи страначки лидер, на свим нивоима, са растом странке и са ширењем власти, постаје све важнији у својим очима. А и у туђим, разрађујући паралелни и непроцедурални систем владања и моћи. Разни инокосни фактори, именовани и изабрани, долазе, временом, у позицију да могу назвати овога и онога и средити ово и оно. Тако се њихова моћ шири, нарочито у провинцијама које они, лакојланелагано, претварају у своје санџаке. Па посланик одлучује ко ће бити шефе неке Електројебине. НПР.
Та бољка се пење, или спушта, до врха и са врха. Либерализација и департизација у именовању министра, директора, било кога у јавној администрацији која је под надлежношћу изборног побједника и одговорника, ту бољку стрмоглављује у сваку божију вукојебину.
То је стање када је политичка странка већ начинила неисправљиву грешку.
Сваки божији кадар, гдјегод закон то омогућава, мора да буде ортодоксно страначки и са страначким описом и пописом послова и задатака. Које зна да понови у пола ноћи. Чак и кад га скинеш са љубавнице. И свастике, божемеопрости.
У супротном, све веће и веће хорде помоћника, замјеника, првих начелника, других замјеника првих помоћника начелника, па чак и упишане секретарице, остају на својим мјестима, занавијек, мандатима, као стабла маслине, СИЈ, и владају. Владају. Доносе одлуке, подмећу одлуке на поптисе, дотурају и прослеђују имена, дистрибуирају и наплаћују информације, врте министре и Владу око малог увелог К.
Министру пак, који прихвата такву ситуацију, у којој не зна за најмању одлуку која се доноси, не у његовом министарству, већ у његовом ресору, који нема снаге да промијени свакодневно особље, укључујући и помоћнике, подразумијевајући и све оне који су се ту затекли, макар били генијалци, кад преузме дужност, који мисли да је бити министар превасходно и само имати кабинет и ауди, и пазити да се коме не науди, министар је за дуда са којег треба да виси објешен за муда.
Власт је као злато. Увијек се налази у опиљцима, у мрвицама. Није власт побједа неке странке на изборима. Није власт имати предсједника владе и предсједника државе. Власт је овладати савјетом мјесне заједнице, школским одбором, погребним друштвом, фудбалским клубом четврте лиге, ловачким подручјем. И отврднутом, великом, гузицом вишемандатне секретарице, помоћника, начелника, старијег млађег референта и било које друге административне утваре.
Ко то не учини, њихове гузице чини тврђима, као и образе, и моћнијима, а гласове утјерује опозицији.
рајковасић, изборне егзакталије, 12637.