понедељак, 9. септембар 2013.

2322.
ЗАЈЕДНИЦА
ЗА УГАЉ, ЧЕЛИК,
ЦИГАРЕТЕ И ЋИРИЛИЦУ
 

Каква је Заједница Европска Унија. Да ли Европска Цивилизацијска Демократска. Да ли Голоинтересна, како је и настала. За угаљ и челик. Да ли Чекрк за увлачење све више територије у Нато Пакт. Да ли Заједница Равноправности. Да ли њемачка мирнодопска Вјежбаоница Диктатуре.
Сама количина ових, и непоменутих, питања, сугерише сумње у погледу поклапања суштине ЕУ и историјске суштине Европе. Мада је неупитно да је Европа, у било којој колективној геомозаичности, толико много пута одступила до своје суштине, да ни ова, бриселашка, не би била изузетак.
И без детаљних анализа, лако је установити да Европска унија није унија равноправности. Ни у економском, ни у националном, ни у територијалном смислу. Степен неравноправности одређује економска снага. Прецизније речено, економски интерес. У територијалном смислу, пак, равноправност је још мање могућа. Постоје земље, које су већ чланице, које играју улогу Војне Крајине ЕУ. Нато Пакта. Нисмо будале. Постоје земље, које још нису чланице, а које то требају постати искључиво због механизма потчињавања и колијенчења нација. А и територија. Постоје и земље које требају постати чланице ЕУ, да би биле признате мимо међународног права. Као и оне које треба учланити да се цементира неправда и неправо учињени према њима.
Постоје, у ЕУ, нације другог реда.
Иако Србија и Српска нису чланице ЕУ, Срби су нација другог реда. Јер је Хрватска чланица ЕУ а у њој су откривене нешто веће наслаге Срба.
Сада, у случају Buковara, ЕУ је важно саопштила да се неће мијешати у Злучај Ћирилица.
Тај став Европске Уније треба да отвори очи Србима. А и другима. Сутра, када БиХ постане чланица, а ћирилица у њој постане случај, ЕУ се неће мијешати. Као и када Срби постану случај у Чланици БиХ. Јер се ЕУ није мијешала ни када су Срби постали случај у Хрватској. Дапаче, ЕУ је олакотно прихватила Хрватску без обзира што је ова истјерала Србе са своје тисућљетовнице.
Исто тако ће прихватити Црну Гору без обзира што су се тамошњи Срби противили расцјепљењу од Србије. Прихватиће и Косово које је протјерало Србе у страшној хуманитарној катастрофи против Шиптара.
Европској Унији је важнији неки Удбаш него Ћирилица. Због њега Хрватска мора укинути Lex Перковић. Али због Срба не мора провести Lex Ћирилица.
Важније су јој и цигарете, и друге робе, које ће се из Хрватске продавати у БиХ без царина и намета. Од Ћирилице.
Ћирилица и Срби не играју више на тој еупијаци.