четвртак, 11. новембар 2010.

SRPSKI BLOK,
SARAJEVSKI BLOK,
HRVATSKI BLOK,
ROBNA KUĆA BOSKA –
KAKO SU KRUGOVI
POJELI 15 GODINA
Sarajevski Politički Krug, što je ljepša sintagma za Bošnjački Nacionalni Vjerski Blok, postojao je oduvijek, još od Prevarantske redratne skupštine i Referenduma. Postoji i dandanas i nikada nije prestajao sa radom. Mijenjali su se samo igrači, reditelji i epizodisti.
Hrvatski politički blok nije postojao sve do danas, ako se ovaj HDZ-a i HDZ 1990 održi, a naročito nije postojao u nacionalnom i vjerskom blokovskom smislu. Hrvatski politički krug je slijedio tuđu, muslimansku, kasnije bošnjačku, političku liniju, teško shvatajući da je u toj liniji samo proteza, nadomjestak i surogat.
Srpski politički blok, koji je iz rata izašao najopremljeniji političko-ustavno-teritorijalnim alatkama, i koga je predstavljao jedino SDS, ponašao se kao autist, gubitnik i poraženik. Kogod se iz Sarajeva, bio Bošnjak, bio stranac, zasmijulji, ili nakostriješi, njima, Esdeesovcima, ljutim, čupavim, slaninastim Srbima, STJ, spadnu gaće i horski viknu: Na.
Hrvatski politički blok je atrofirao, a i drugi su učestvovali, slijedeći Šehide u borbi protiv Manjeg Beha Entiteta. Politički blok Smanjenog Beha Entiteta, SDS, u sadejstvu sa Demokratskim Progresom na panju, doveo je Republiku Srpsku do Stradije, dok se nije pojavila 2006. godina.
Umjesto, dakle, da se Hrvatski Politički Blok ravnopravno koristio Federacijom, i umjesto da se Srpski Politički Blok, SDS, držao Dejtona u BiH, a ne glumio državu i ignorisao donatorske konferencije da bi poslije toga plaćao dvostruko dajući ustavne i dejtonske nadležnosti, inicijativa je prepuštena Sarajevskom Političkom Krugu koji je izgradio imidž borca za Državu, Reforme, Integracije, Multidunjaluk a sve na bazi imidža Patriot Exsclusiv. Umjesto tronošca, građena je Država Jednorog.
Danas, kada je SNSD, bez ratnih utega, pobijedio i kada je sačinio Sporazum sa SDS-om o zajedničkoj izgradnji Huverove brane u zajedničkim organima BiH i kada je HDZ i HDZ 90 formirao Hrvatski Blok, dok je Bošnjački Politički Blok čekao ko zapeta puška da zauzme sve kote, i nacionalne, i političke, i internacionalne, došli smo do Trojnog Odnosa Snaga koji je bio i na Početku Mira.
Da su tada te snage djelovale politički zrelo, odgovorno, dogovorno i tolerantno, Naseobina bi danas bila BiH. I nebi Ohaer i ilegalni dio međunarodne zajednice ovdje organizovao vršaj u trajanju od decenije i po, uništavajući sve oko sebe i pod sobom a ovdašnje, kakve – takve, lidere pretvarao u kretenoide. I to kakve.
Sad ćemo ispočetka. Gdje si bio – nigdje, šta si radio – ništa.
Baš kao i Banjalučka Robna kuća Boska. Otkad je umro Drug, Boska se, kao i mi, vrtila u krug. Danas, nakon petnaest godina, ponovo je otvorena i narobljena. A kad su je Drug Tito i Banjaluka izgradili, bila je Najveća Robna Kuća na Balkanu. Onda su došli Drugovi Srbi Esdeesove mirisne note i opustošili Opštu situaciju u kojoj je propala i Boska. Pridružili su se i neki Eksperti Demokratskog Progresa koje je sud sada oslobodio jer su prodavali elitni prostor u centru grada krčmeći ga ko ćenife na Kapaličaršiji. Propast. Zjapila je Boska petnaestogodišnjom praznimom baš kao i sarajevske ralje nad Naseobinom.
Danas Boska kreće ispočetka.
Pravićemo se, u oba slučaja, da nije prošlo petnaest godina, da ovdje sa nama nisu propadali Gregorijani Našeg Napretka, Visoki Predstavnici Naše Kaljuge i Nacionalni temelji tri naroda.
Bez obzira što se Mak Dizdar, pouzdano, više neće roditi. Rekti. A nema ni rijeke preko koje bi.