среда, 10. новембар 2010.

OTROVNI APEL
U ZEMLJI ŽELJKOMŠIJI
AKADEMSKIM PODZEMLJEM KRUŽI ILEGALNI PAPIR „OTVORENI APEL“ KOJEG BH NAUČNICI U ZEMLJI I DIJASPORI POTPISUJU IDENTIFIKACIONIM BROJEM, DEKLARIŠUĆI SE TAKO KAO SVOJEVRSNI ZATVORENICI JEDNOSOBNOG UMA, JEDNOGRAĐANSKE DRŽAVE I CENTRALIZOVANE SILE VLASTI
Apel je incirao tim u sastavu: akademik Slobodan Loga, akademik Božidar Matić, akademik Ljubomir Berberović, prof dr fra Luka Mrkešić, prof dr Faruk Čaklovica, Jakob Finci, prof dr Muris Osmanagić.
Apel je upućen međunarodnim državnim uticajnim faktorima i državnim uticajnim faktorima u BiH a zalaže se „za ubrzanu obnovu cjelovite, multietničke, funkcionalne, održive, prosperitetne i europske države jednakopravnih građana i ravnopravnih naroda i nacionalnih manjina demokratske BiH.
Pošto su se prvo upišali i isplakali zbog toga što je neki mračnjak oduzeo Našoj, Dragoj, Beharnoj, Multnoj, Cjelokupnoj BiH odrednicu Republika i dao je genocidijumu za koga su mislili da je nestao u pobačaju, interektualci, namučnici i pametkovići ustvrdiše:
• „Legalizovano je stanje uspostavljeno silom i genocidnom politikom snaga koje su osmislile i otpočele rat. Formirane su administrativne strukture za kakve nema uporišta u našoj tradiciji i koje nisu uobičajene u odnosu na standarde drugih višenacionalnih država.“
• „U takvim okolnostima zloupotrebljava se entitetsko glasanje pa pozicija dezintegracionih nacionalističkih snaga postaje dominantnom, dok se uloga demokratskih integrativnih elemenata bosanskohercegovačkog društva u potpunosti degradira i marginalizira.“
A zatim uneophodiše, među ostalim, slijedeće:
• Uspostavljanje racionalne i efikasne organizacije državne vlasti na svim nivoima, u skladu sa uvriježenim standardima naprednih demokratskih država, koja će svoj legitimitet izvoditi isključivo iz državnog identiteta i suvereniteta BiH kao države ravnopravnih naroda koji u njoj žive.
• U prijelaznom periodu, do donošenja novog ustava BiH, možda bi bilo moguće vratiti pravnu snagu Ustavu republike BiH, prema kojem su održani prvi demokratski izbori (1990.) i referendum o nezavisnosti (1992.).
Te na novi ustav natovariše:
• Izvorna suverenost pripada državi BiH i potiče isključivo od svih njenih građana i naroda. Ni jedan državni organ, politička organizacija, grupa pojedinac, ili jedan od naroda ne može prisvojiti suverenitet ili dio izvornog suvereniteta države i uspostaviti vlast mimo izvornog suvereniteta.
• Izvršnu vlast provodi Vlada Bosne i Hercegovine.
• Funkciju Predsjednika Države obavlja Predsjedništvo kojeg čine Predsjednik Predsjedništva i tri člana.
258 bh intelektualaca (njihov termin) dalo je svoje ID kao znak pristanka a do 25. oktobra pridružilo se 60 uglednika, među kojima su: Ejup Ganić, oslobođenik, Mišo Krunić, srpska Prosvjeta, Stjepan Kljujić, novinar, Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI, fra Ivan Šarčević, fra, Sretko Radišić, predsjednik srpskog fundamentalnog građanskog vijeća...
Razumijem da su bh naučnici toliko ušli u nauku da ne znaju kad svanjiva kad smrkava, da ne znaju da je prošlo dvadeset godina od njihovog posljednjeg demokratskog orgazma i da nisu vidjeli u šta se izrodila njihova Zemlja Željkomšija. Da su barem imali vremena da pogledaju koju od Bakirovih Šezdeset, shvatili bi, udnici udni, kako je moja baba Milevka zvala jadnike.
Ali da im i ja udijelim koju natuknicu:
• Demokratski integrativni elementi bosanskohercegovačkog društva ne postoje. Kao ni samo bosanskohercegovačko društvo.
• Nije legalizovano stanje uspostavljeno genocidom i silom, nego je Republika Srpska, a i Federacija, natjerana silom u BiH koja nije republika.
• Državni suverenitet nije samoniklica. One ne može da se izvede iz Države. Suverenitet proističe iz legitimnog i legalnog, ne, dakle, kafanskog i preldžijskog, i potvrđenog opredjeljenja ljudi, živitelja, podanika da pristaju da dio svog suvereniteta predaju državi da nad njima i za njih obavlja vlast. Država mora biti sposobna da se održava. Država je dok drži. U BiH niko nije za Državu, čim se izvučeš iz sarajevske gužve na raskrsnicama.
• Suverenitet Vrela Bosne, za kojeg se zalažu interektualci, armatura je Tamnice Naroda jer niko, a naročito Srbi i Hrvati, mada oni kažu „ni jedan narod“ a zna se ovdje koji narodi se kurče i muče sa suverenitetom, ne može uzeti dio izvorskog suvereniteta i uspostaviti vlast mimo Vrela. Republika Srpska je u BiH, koja je i tad i sad bila samo Naseobina, unijela svoj suverenitet zasnovan na opredjeljenju podanika koje je demokratski opredmećeno u institucijama vlasti formiranim na osnovu izbora. Ona taj suverenitet i zadržava, iako ga je potpisima na Dejton, prenijela dijelom a dijelom su joj oduzeli na silu, prevaru podvalu.
• Priča o Predsjedniku Predsjedništva bez pominjanja rotacije, priča je o Predsjedniku Muslimanu.
• A priča o ustavu Republike BiH, obično je opijelo pokojniku.
Moje pitanje je, umjesto zaključka: Gdje žive ovi ljudi.