петак, 12. новембар 2010.

KOMŠIĆ VEĆ ŠTETI BiH

Pored unutrašnje štete koju je nanio svojim kandidovanjem i izborom za člana Predsjedništva BiH u ime rubrike „Hrvati“ a ne u ime Hrvata BiH, Željko Komšić u prvim danima svog mandata nanosi u vanjsku štetu BiH.
U stilu prigradskog kavgadžije napao je ambasadora Rusije u BiH pokušavši tako da Rusiju učini neprijteljem Bosne i Hercegovine, ne shvatajući da BiH ne smije i ne može sebi dopustiti da bilo kome okreće leđa, ni velikima ni malima. A naročito ne Rusiji koja utiče i na druge moćne punktove koji odlučuju u svijetu.
Komšićeva reakcija nije samo znag prigradskog sarajevskog primitivizma nego i posljedica toga što je u Predsjedništvo BiH izabran u ime svog stranačkog lidera i ni u čije drugo ime. Kroz njegovu optiku probijaju i zraci dvostrukih aršina. Kada treba skidati glavu Republici Srpskoj i njenim liderima, onda cijelo političko Sarajevo danima pjeni pred posjetu važnih diplomata i svjetskih lidera zahtijevajući odstrel a kada neko iznese stav svoje zemlje u pogledu decentralizovane BiH onda je to za Sarajevski politički krug neprihvatljivo.
Bosna i Hercegovina mora naći načina da se ogradi od člana svog predsjedništva jer će ovakvo djelovanje biti njegova konstanta u cijelom mandatu.