петак, 12. новембар 2010.

BiH NIKADA NEĆE
BITI ZEMLJA JEDNOG
SAGOVORNIKA
I JEDNE ADRESE

Evropska unija ne može uslovljavati Bosnu i Hercegovinu, naročito ne Republiku Srpsku, u procesu evropskih integracija. Nikakve želje u pogledu ustavnog sistema koji će obezbijediti jednog sagovornika u BiH, jednu adresu i jedinstven glas, nemaju realnu podlogu i neće biti prihvaćene i ispunjene od strane Republike Srpske.
BiH mora prije svega, unutrašnjim dogovorom i konsenzusom, otkloniti neravnopravnost naroda i svaku opasnost ukidanja ili devastiranja entiteta, odnosno Republike Srpske, a potom se, u interesu svih nacija u BiH, dogovoriti o mehanizmu odlučivanja o integracijskim koracima i o provođenju odluka, svako na svom području i iz svoje nadležnosti.
Međunarodna zajednica je jalovim unitarizmom potrošila petnaest godina BiH i to je značajno skratilo vijek njenog trajanja. Sada su na političkoj sceni ponovo tri bloka sranaka koje imaju legitimitet nacionalnog interesa i ta trojnost je trajnost BiH. Partnerska integracija je pravo ime za proces i prema EU i unutar BiH. Svaka druga politika je osuđena na opijelo i stvar je političkog pogrebnog društva.