петак, 12. новембар 2010.

PARTNERSKA INTEGRACIJA
Koliko je ljudi shvatilo da Naseobina ulazi u Partnersko doba.
Nema više koalicija, reformi i promjena. Nema lažnih federacija, patriota i europejaca. Nema više dobrih i loših momaka. Nema više izmaglice jednakopravnosti, bratstva i jedinstva i multikrtičnjaka.
Ostali su samo interesi.
Moram priznati da je Sarajevo prvo počelo da praktikuje te nove političke tehnologije. Njihova ideja Bosna Moja, unitarna i gizdava, opjevana u pjesmi Sevdal Insana Muhameda Šaćirbegovića, Šićargrebovića: Ili je zajedničko ili je sve naše, u duetu Hari Reis Hari: Odlazi i ne nosi ništa, ni nanulama ne klepeći, u oberrajhpopevci Valentina Navijača: Nećeš biti Srbin manji ako prihvatiš Ustav tanji, ostala je ideja još od Islamske Deklaracije do danas. Mijenjali su se samo partneri. SDA-SDP u ratu, SDA i drugi poslije rata, SDA-SBiH malo kasnije, SDA-SDP sada i opet...
Partneri su postali i dva hadezea u ideji Za Treći Teritorijalni. Partneri su postali i SNSD i SDS u ideji Srpska Zauvijek.
Dimitri Kurkulas, međutim, danas u Glasu Srpske, a u svojstvu drektora nečega za proširenje nekome, postavlja tezu o potrebi ustavnog sistema u BiH koji bi omogućio jedan glas, jednu adresu i jednog izvođača radova u procesu EUintegracija.
Kukulas, mislim da je Kurkulas zakasnio na voz.
Partneri, novoustanovljeni u BiH, neće formirati Trojno partnerstvo oko Stvaranja jednoglasja, Zadnje pošte i Glavnog izvođača. Ući će u Partnerstvo za BiH koje može prerasti i u Partnerstvo za razlaz.
U međuvremenu, zauzimaće se pozicije u zajedničkim organima, natezaće se konopac, bildaće se kvadricepsi, nalijevati loj pod gusjenice... i to će trajati cijeli mandat. Kao što je i ovaj sadazavršeni mandat protekao u ritmu Naprijed Srpska. Samo što se niko nije dosjetio. Pitajte Špirića, kolikogod ga mrzili.
Nikome neće naumpasti Reforma Ustava, Ustavne Promjene, Patriotska Vlada, Jedan Predsjednik.
Teka kada se potpuno uobliče Tri Interesa i postave na stol, moguće je da na red dođu obličja saveznih organa, nešto što se nekad zvalo Savezno Izvršno Vijeće. Predlažem kukulelecima i ostalima da malo prouče nadležnosti, način formiranja, mehanizme djelovanja u sadejstvu sa RIV-ovima, Republičkim izvršnim vijećima. Ili da odmah gledamo svoja posla.
A ta Juga, proglasiće me Jugoplačipičkom ali moram objasniti, bila je svjetska velesila, vođa Nesvrstanih, Sunce Ti Jebem, od Indije, Etiopije, Indonezije... do Alžira i Egipta. Sve bez Jedne Adrese. Drug Tito je imao tih adresa više nego Mujezinović županija i kantona pomnoženo sa ne znam koliko. Pa sve bilo Funkcionalno, STJ.
Tako može da se razadresira i BiH na putu Evropskih integracija. A taj put je mnogo lakši nego nekadašnje skupljanje, okupljanje i zamajavanje Nesvrstanih. Proučavajte malo, Braćo Sarajevska. Nije dovoljno proučavati fašiste na Pecari, fašiste u Banjaluci, fašiste u Beogradu.
Dakle, Partnerska BiH. Možda jedino moguća. Partnerstvo teritorija. Partnerstvo Naroda.
Partnerska integracija. I unutra BiH i prema EU. Partnerstvo sa EU u procesu integracija. Nema: Ja vama Ustav, vi meni malo Integracije, ja vama Nadležnost, vi meni malo Integracije. EUintegracija je stvar i BiH i EU. Nema posla ako BiH leti ko luda u Evropu. Niti ako EU samo poklopi i teritorijalizira BiH. Stoga ovdje i treba Partnersko Predstavništvo EU. PPEU. Umjesto Ohaera.
Treba dobro upamtiti sintagmu Partnerska integracija.