понедељак, 12. април 2010.

HIPOTEKARNI KOLONIJALIZAM
Nekada, u dobra stara vremena bez demokratije i suvereniteta, dovoljno je bilo kupiti četiri slona, unajmiti lokalne protuve i krenuti o kolonijalna osvajanja.
Danas, u dobra nova vremena demokratije i suvereniteta iza svakog saobraćajnog znaka, dovoljno je kupiti četiri banke, podmititi lokalne političare srednjeg ranga i krenuti u kolonijalna osvajanja.
Tako je učinila u Hypo Alpe Adria Bank.
Dabome, da sam se šalio jednostavnošću.
Da li se neko sjeća vremena kada je formirana zajednica Alpe-Jadran, Alpe-Adria? Bila je to svojevrsna najava, da budem svestran, kao i Islamska deklaracija i kao Memorandum SANU, raspada SFR Jugoslavije. Najava o odlučnosti zapišavanja određenih teritorija i interesnih sfera. Televizije, zvanične državne, komunističke, snimale su emisijske serijale i to emitovale nedjeljom, u opštem oduševljenju gledalaca.
Sve je izgledalo krasnodivno. Onda je došao rat. I prošao. Najednom se, niotkud pojavila HAAB. Austrijska. Austro... mediji kažu da je iza te banke stajao Jerg Hajder, hajde da kažemo desničar, ko i svi mi.
Kao i zajednica, kao i Bank, tako je nezapaženo prošla i vijest da je HAAB, nakon bankrotiranja i nakon državnog ulaganja od jedne milijarde, odlučila da rasproda svoje hotele i ostale balastne materije i da obustavi poslovanje svuda osim u Austriji i bivšim jugoslovenskim zemljama. Država Austrija će, pretpostavlja se, kada stabilizuje banku, prodati je i tako namiriti svoju milijardu. Šta je bilo sa lovom koja je nestala a sada se knjiži kao gubitak kojeg mora pokrivati država, neće nikada biti odgonetnuto.
Neke istrage vode do generala Zagorca, pominju i Sanadera, neke druge važne tipove po Evropi. Hajder je mrtav. Niko ne pominje Mladena Ivanića koji je tu nešto prodavao budzašto.
Zanima ne, ipak, samo ostanak HAAB na ovom području. Ovdje je kolonijalizam još uvijek pitak, kontrola plitka, a profit veći nego bilo gdje. Zato će eksploatacija na površinskom kopu da se nastavi.
Da li sam previše morbidan ako kažem da su mnoge srpske, hrvatske i muslimanske glave pale da bi HAAB i druge bande, mogli mirno da uživaju tekovine tržišta, demokratije i deregulacije.