четвртак, 5. новембар 2009.

OBRAČUN KOD RG KORALA*
Ako hoćete da vladate jednom zemljom, nelegalno, podmuklo, pokvareno, a uspješno, morate sve da usitnite i zavadite i držite ih na dovoljnoj razdaljini da se ne iskolju, jer nećete, onda imati kim da vladate, a da im dovoljno blizu bacate šećerleme, tako da mogu da se oblizuju od očekivanog užitka i da misle da je to baš njima bačeno. Pri tome ne smijeti činiti greške i dozvoliti bilo kome da se zbliži sa nekim drugim iz grupe niti, što je najkatastrofalnije, zaboraviti na nekoga ko će, u međuvremenu, postati moćan.
Naprimjer: Date malo šećerlema, para, za pokretanje novina. Ali date onome ko je vješt sa krampom a ne onome ko zna kako se prave novine. Zamolite ga, zaprijetite mu, da koncepcija mora da bude ona koju vi propišete. Tu koncepciju smještate u neprijateljsku sredinu kako se konceopcija ne bi primila i novine ne bi mogle da imaju tiraž. Nećete biti toliko ludi da omogućite profesionalnu novinu koja će narasti na 150.000 prodatog tiraža. Četiri ili pet hiljada je posve demokratska cifra.
Ili: Podržavate lidera i njegovu partiju. Ali odaberete narcisoidnog lidera suženih koncepata, ne mora pri tome nositi konjske naočnjake, previše je vidljivo, koji ne može nikada napraviti veliku stranku i kvalitetan politilčki program ali će iz svoje vlastoljubne narcisoidnosti raditi bolje nego oni sa Pavlovljevim uslovnim refleksom. Vi kažete: Vlast, a njemu pljuvačne žlijezde postaju gejziri. Nemojte napraviti grešku pa podržati lidera koji shvata politiku i danas i za deset godina i ima energiju da to provede.
Da, umalo da zaboravim, vodite računa koliko angažovanih lokalnih saradnika, špijuna, doušnika, narcisoida, poltrona, dupelizaca... imate. Ako ih je previše, torovi neće izdržati. Neko će izaći i najesti se mladog kupusa i pri tome lanuti da u toru ima svašta, samo nema mladog kupusa. (vidjeti TI, slučaj Daj para, ili NVO B, slično). Da Staljin nije na vrijeme umro propao bi zbog previše saradnika, špijuna, doušnika...
Veoma je rizično da u saradnji sa klasičnim kriminalcima, reketašima i korupcionašima, optužujete druge lidera za kriminal. Vaš miljenik će povjerovati da je optuženi i doista kriminalac i da on, miljenik, ima pravo da krade još više. Kada javnost sazna da krade, saznaće i da ste mu vi prijatelj i makro.
Nemojte nikada upasti u grešku da vas u zvaničnu i prijateljsku posjetu primaju vaši saradnici, doušnici, narcisoidi... i daju vam podršku. To je pogubno. Za njih (Vidjeti: zvanični sastanak ZL – RG, Sarajevo, 3. novembar 2009.). Nemojte dozvoliti da stranke koje volite izdaju javna saopštenja, u situaciji kada se vi uneredite, u kojima će da vas podržavaju riječima: Radi za dobrobit svih a naročito nas. Naročito je opasno ako ta stranka saopšti da vi i vaš ured, unered, doklegod ste tu imate pravo da ispitujete javne dužnosnike. Tako ste im omogućili da se oni predstave kao vaš poslodavac i naredbodavac. (Vidi saopštenje SDA u vezi slučaja RG i OHR, 3. novembar 2009.).
*Predavanje održano nevladinoj grupi vračeva i nižih predstavnika u prašumama jednog susjednog kontinenta a u okviru programa efikasne vlasti nad lokalnom močvarom punom konstitutivnih plemena.