петак, 16. октобар 2009.

DA LI SU PRVO
NASTALI MEDIJI ILI
PARAMECIJUMI
Kada je Noe dobio poslanje da će povodanj, potop i smak, sagradio je veliku lađu od cedrovine. Kao poslanik nije predvidio ofis sa internetom za sebe nego je nastojao da sakupi što više tog životinjskog naroda i da spasi seks, okot i porod kao tehnologiju. Pouzdano se zna da je na lađu pozvao i medije, da se i oni pare tokom istorije a sagradio je samo jednu kancelariju, kancelariju za Regulatornu Agenciju za Komunikacije. Kada je lađa krenula, nije francuska, govorim o vascijelom čovječanstvu, došlo je do nesreće, pomora i crkavanja, stradali su svi, samo su na obalu Novog Svijeta isplivali, jedini preživjeli, mediji. Tek nakon nekoliko miliona godina i dvije smjene ledenog doba i ceodva kupola, nastali su paramecijumi, pa plankton itd. Političari su nastali među zadnjima.
Mediji se u svijetu ponašaju kao da je ova storija tačna.
Otvoreno, oni koji plaćaju, potplaćuju i preplaćuju medije.
Engleski tabloid San nedavno je na naslovnoj strani poručio laburistima da su izgubili njihovu podršku. Mnogo prije sam govorio laburistima da nije dobro imati „svoje“ medije. Griješ guju u njedrima. Čim osjeti proljeće i sunce izađe iz njedara i prvo što ugleda je tvoj vrat za ujed. Tum.
Američki predsjednik Obama je izborom postao stanovnik kaveza punog otrovnih guja, financijuša, berzuša, liberaluša, armijuša, desnikuša i svih drugi buša. Ali između svih njih izmilila je i medijska guja – televizija Foks koja je bila bezobrazna prema njemu i vlastima, nešto slično kao Ateve ovdje, ne budi priminuto, pa im je morao javno reći da podržavaju republikance i da neće da daje intervjue za njih. Baš me zanima šta će reći regulatorna agencija za komunikacije, tamo u Americi, šta će reći američki Kemica.
Nezavisne Novine, koje svaki dan objavljuju kartu BiH bez entitita, objavile su javno mišljenje svog vlasnika o tome kako je Butmirski Vojni Udar pun paketa za Republiku Srpsku, kako Republika Srpska treba da za Novu Godinu slavi Djeda Butmira a ne Djeda Mraza, kako, nakon Austrougarske, Španije, Južnoslavenije, Antifašizma, Informbiroa... Srbi treba da ginu, politički, i za funkcionalniju Državu... napisao je javno mišljenje kao da mu je neko drugi pisao. Uredu, gospodin je vlasnik. Nemam ništa protiv toga što je to objavljeno. Onaj gore, u Sarajevu, ima svoje novine pa osniva svoju stranku. Pa ništa. Ali u Nezavisnim, odmah pored Javnog Mišljenja Vlasnika protiv mene, jer se ja nisam ni sjetio Države a kamoli da sanajam da bude funkcionalnija, objavljena je senzacija da je Musolini, onaj fascioidni krmak, radio za MI5, englesku obavještajnu kuvaricu torti, tako što je pisao u svojim novinama i dobijao za to sedam hiljada eura nedjeljno.
Znamo svi kako funkcioniraju nezavisni mediji, San, Foks... ali ne treba to objavljivati na nezgodnim mjestima. Tamo negdje, među čituljama ili oglasima za kafeze sa tičicama.
Mediji su, dakle, kapitulirali.
Jer nisu istinski proizvod demokratskog društva. Da jesu, ne bi u staroj Grčkoj bilo polisa i tržne demokratije uz učešće svih nego bi sluge raznosile kamene ploče sa uklesanim Svojim Mišljenjem. A ko neće, udare ga u glavušu.
Dakle, mediji su u svom zametku alatka manipulacije. Nisu demokratska alatka. Njihove slobode se treba čuvati. Njima slobodu ne treba davati. Neka se sami izbore za nju.
Ali neka nam svaki dan ne lažu da je imaju.