понедељак, 26. мај 2008.

SILAJDŽIĆ GOVORI SRPSKI

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, po ko zna koji put u svijetu se ponaša kao predsjednik političke stranke i američkim i međunarodnim zvaničnicima plasira stavove koji iskrivljuju sliku o BiH i koji propagiraju politiku nacionalne asimilacije.
Silajdžićev stav da se u BiH govori jednim jezikom sa tri različita imena nastavak je fundamentalističkog muslimanskog zahtjeva reisa Cerića: jedna država – jedan narod a to znači država Bosna i narod Bošnjački.
Silajdžić će morati jednom konačno da shvati da i on sam govori srpskim jezikom, da Bosna ne postoji i da Srbi i Hrvati nisu Bosanci ni Bošnjaci i da BiH nikada neće biti bosanska niti bošnjačka. Stavovi koje zastupa i plasira Siljadžić početak su fašizma jer ta pošast i počinje oduzimanjem jezika i nametanjem tuđeg. Sljedeći korak je brisanje i protjerivanje Srba i Hrvata a islamizacija onih koji ostanu na ovim prostorima.
Silajdžić i drugi mogu svoj jezik da zovu kakogod hoće ali i stručna i politička javnost zna da se u BiH govori samo srpski i hrvatski. Iako ne želim da budem mračni nacionalist i priručni jezikoslovac, ali treba se prisjetiti stručnih tvrdnji vrhunskih lingvista Hrvatske da Hrvati govore srpski jezik. Dabome, to zvučni stravično ali istorija jezika govori o nečemu drugom: Hrvati su zbog najezde mađarizacije i germanizacije, u različitim vremenskim periodima posezali i za onim što je bilo srodno, kao što je štokavica, a što može sačuvati nacionalni identitet. Hvala bogu da su u tom uspjeli i ne treba im to nabijati na nos. Srbi kao najveći narod na Balkanu nisu bili u takvoj jezičkoj opasnosti ali su istoriju, i svoju glupost, platili bološkim umanjenjima. Sada još treba neki Silajdžić da izbriše Srbe iz BiH jer će ih ubijediti da govore bosanskim. Jebo ga Benjamin Kalaj, i on je izmišljao bosanski.
Međutim, Silajdžić i drugi treba da znaju najvažniju činjenicu: ovakvi istupi jednog agresivnog stranačkog totalitariste i asimilatora, bez obzira što se predstavlja kao Predsjedavajući, znače još jedan nepovratni korak u raspadu BiH.