четвртак, 29. мај 2008.

RAK RAKA
RAK, regulatorna agencija za komunikacije, ima rak.
Stranci, čije je to čarobno čedo za stvaranje zlata iz pomiješanih otopina medijskih foliranata, skorojevićkih vlasnika, lopovskih lokalnih mini-mogula seljačke provencijecije, potplaćenih dozvola za frekvencije, ilegalnog korištenja spektra emtiovanja i snage i inostranih interesdžija, izveli su i ovdje pokaznu vježbu o tome kako se svaka bjelosvjetska praksa može upropastiti i da je nevažno da li su to uradili domaći ili strani izdajnici.
RAK je, dakle, neovisni regulator. Njime upravlja, ili ga kontroliše Savjet, Savjet se bira demokratski, političke stranke se pitaju. Sve je, naizgled, regualrno sa regulatorom.
Ali pošto Bosnai Hercegovina mora da bude bosanska, borba je velika oko kote ko će biti direktor RAK-a. Treba da bude Bošnjak stranački dogovor kaže da bi to morao biti neko iz hrvatskog naroda. Savjet je, navodno, jednoglasno rekao da to treba da bude utjelovljenje neovisnog regulatornog uma, Kemal Huseinović.
Sada se traži tumačenje zakona o tome.
Stvar je jasna. RAK ne može funkcionisati jer je to poligon za neprestanu otimačinu u kojoj Bošnjaci žele da prisvojje to tijelo za sebe i da Srbima i Hrvatima daju do znanja ko je vlast u Bosni.
Pošto je postalo morbidno neprestano natezanje oko toga čije je šta i kome pripada red i redoslijed, bilo bi najbolje razmotriti vraćanje te regulatorne nadležnosti na Republiku Srosku. Ionako postoji ministarstvo saobraćaja i veza i može preuzeti tu prerogativu. Moguće je i formirati ministastvo za medije i pridodati mu te nadležnosti.
A samoregulirajuća klika, koja nosi tako optimistično ime, neka se bavi frekvencijama po Bosni i Sarajevu, telalima, talambasima...

Нема коментара: