четвртак, 1. мај 2014.

2860.
КОАЛИЦИЈА
БОСНАЛИЈЕК,
СВЕ РАГУЖ
ДО РАГУЖА

Ако не знаш како се понашају твоји, размотри како се понашају сродници.
По тој једноставној ајнштајновској формули, муслимани би могли објаснити понашање сваког божијег појединца Сарајевског Политичког Круга. Само да пажљивије развиде дјеловање Политичких Срба.
Уз дужно поштовање. Срби Политичари немају шта научити од СПК. Они, Срби, већ су освојили Лигу Шампиона. У неколико наредних финала.
Између осталог. СПК нема тако профилисане техничаре издаје. Као што их имају Срби. Нити имају тако увјежбане маскиранте те издаје. Као што их имају Хрвати. Говорим о Федерацији.
А покушао сам да читам интервју Мартина Рагужа мостарском дневном листу. Јакоме ће га другом дати. Покушао сам и с приједа и отпозади. И нисам могао.
То је нечитљиво. Таква бирокраштина, такво мимикријство, такво сматрање људи лудим, није виђено у политици. Каквим све испрасцима Мартин Рагуж покушава да објасни издају Хаенеса, у ствари Хрватског Националног Интереса у Федерацији. У коначници, у БиХ.
Постоје двије врсте Политичких Пичака.
Једни су у сваком политичком тренутку Пичке. Други су у преломним тренуцима Пичке.
Прве су Пичке употребљивије, друге су Пичке погубније.
Јасно је да Мартин Рагуж ради за Сарајево и УДМЗ. Унитаристички Дио Међународне Заједнице. Тешко је одгонетнути када је заврбован, конектован, накачен, уколијенчен, купљен или кредитиран.
Сви ти појмови су далеко осебујнијег и разноврснијег значења од буквалног.
Али је јасно да тај рад прелази љествицу ангажмана у незнању. Ангажмана када се неко самоувјери да је рад за неку идеју, за неку координатуру, у ствари његова оригинална идеја и концепт. Такви раде ударнички као припадници секте.
Рагуж, пак, Иванић, Чавић, Босић, и остала пљевадија, раде по пројекту. Да није, пројекат Чавић никада не би потписао Сребреницу. Нити би Иванић напустио Есенесде. Читај Власт.
Међународна Заједница у БиХ, као и у цијелом овом географском сливу, има своје црве поткорњаке. Одавно. А нарочито од прије и послије ратова. Неки имају задатак да мирују, неки тек да произведу какав сврбеж, неки да пале, неки да гасе.
Тек нолико лигашких актера, светри лиге, није уколијенчен. То се може открити на два начина. Пратећи политичко понашање и испоруку ставова у политичким бујицама и трендовима. Или по томе што лако најебу.
Коалиција Босналијек, Дружина За Променаде, Прибор За Промјене, Тројни Пакт БИЧ, састављена је од малих и великих Рагужа.
У хрватском преводу Калиција За Промјене би се звала Околосрпски Рагужњак.