понедељак, 3. фебруар 2014.

2641.
ЗАУСТАВИТИ
НАДУВАВАЊЕ
СРЕБРЕНИЦЕ
И ГЕНОЦИДА

Мада ни то неће спријечити распад, разлаз и стечај Зракопразја евидентираног као БиХ.
То би морали учинити Бошњаци. Мислим на Сарајевски Политички Круг, Вјерско Вођство, Медијски Плато и Интелектаулни Слој.
Мада је то нереално и неоствариво.
А и кад би било, Сребреница и Геноцид су само врх леденог бријега деценијама грађене разарајуће свијести муслимана и Бошњака о томе да све припада њима а да су им Срби узели све и још пола преко тога.
Историјски је најтрагичније што је четверац из другог пасуса муслимане, Бошњаке, живаљ, народ, смјестио под тај ледени бријег. Потпуно их аутирао из демократије, из здравонародног одлучивања и расуђивања и преузео све у своје руке. Та невјероватна манипулација људима, да, напрмјер, гласају у већем броју за Комшића него за Изетбеговића, посао је за једну стољетну анализу неког колективистичког Фројда и академије наука. Мада не мислим да би нашли објашњење.
Понижење СПК, које су сами себи приредили у случај Говорница и Насер, такође је врх леденог бријега.
У таквој позицији може се, историјски, наћи и сав муслимански, бошњачки, народ. Ни крив ни дужан. Да остане негдје у зуквишту, далеко од пута и да се бави тривијалијумима док путеви иду тамо гдје су наумили. И док су путокази претрули и попадали чекајући да их неко погледа, макар и попријеко.
До историјске слике са Говорницом и Насером довело је то надувавање Сребренице и Геноцида у коме је пиједесталност сваког малог провинцијалног зликовњака важнија од будућности, националне стратегије и самог народа.
Ако се не прекине та спирала, а веома је нереално да се прекине, муслимански, бошњачки, народ наћи ће се, једног дана, у ситуацији да се Слика Са Насером.
Да их води неки симболични Насер. Јер, ово вођство, још увијек може да држи воду, барем трећина његова, али суштина рупе на ведру је да се размножава а суштина путева Сазланагоре, да се разгранавају.
То што је Додик рекао да Српска остаје у БиХ док сви не схвате да је Зракопразје неодрживо, не треба никога да заварава.
Додик је фин момак.
Само је јасно рекао да је зобница са змијама које се легу, на рамену СПК. И да проглашавање Српске Змијом Геноцидушом, неће промијенити ни раме ни зобницу.

То је, у ствари, порука да је боље да се разилазимо, макар федерализујемо, за почетак, него да сви увиђају оно што ће на крају сви увидјети.