петак, 1. фебруар 2013.

1950.
DOMOG
MARGINALETIĆ
 

Postoje dva pola ljudske istorije. Jedan je Civilizacijski Epohizam, u kome Civilizacija stvara svoje velike epohe, a drugi je Marginalizacijski Trivijalizam, u kome, kao u kakvom predahu Toka Istorije, za vrijeme remonta postrojenja, tokom kondicionih priprema za Novi Val, Marginalisti preplave i premreže svijet. Od Viktorije Bekam, preko Andjeline Džoli do Simone Gotovac.
U malim sredinama neke velike epohe se nikad i ne dogode. Većina svijeta je takva. Višegrad. Osim kada neke uspješne državne ili političke organizacije stvore nekoliko decenija vještačkog i poluproizvodnog mira i napretka, pa se Marginalisti povuku pod balege, u mišije rupe i na đubrišta uopšte. Ali, pošto vještački materijali ne traju dugo, vrlo brzo nastupi Demokratija, kao poplava, povodanj, Demokratija ne u starogrčkom filosofskom smislu nego u smislu Fekalizacije Svega Postojećeg.
Kad se Marginalisti dočepaju Demokratije, 3LPM postanu premale i tijesne da prime sve one i ono koje će oni u njih zatjerati.
Dabome, Marginaliste produkuju i legu, kao mrmke u stajskom đubrištu, razni Veliki i mali Krojači. Oni ih svrstavaju u kordone koji napreduju poljima teritorija, poljima nacionalnog podjarmljivanja, poljima crnog kapitala, poljima privatizacije, deindustrijalizacije i globalizacije, poljima medija, poljima administracije. Oni nikad nisu nigdje izabrani i imenovani, nikad provjereni, nikad upisani u matičnu knjigu normalno rođenih. Oni se samo pojave.
Ali da ne ubijam u pojam, biću transparentan. Jer to je takođe alatka Marginalista pod skutima Krojača. Izvjesni sarajevski policajac Lukač infilitriran je u SIPU da bi obavio određeni zadatak. Kad nije, onda nije popušio, kako bi rekli Učeni Marginalisti, nego je utovljen i utopljen u FBiH. Isto u policiji. Izvjesni Kozomara, poznat kao Mara Apotekarka, zavrbovan je još kao direktor RTRS-a da bi od Dodika pravilo slučaj. I nije zaboravljen. Utovljen je u Blicu. Ona njegova Sida piše da ih ja smatram Stranim Plaćenicima. Tepaju sebi. Strani Nakurnjaci. Domagoj Margetić. Čovjek sa Margine. Predavač Trifunović koji je na jednoj sahrani u Brodu, skoro, pred ožalošćenima rekao da će Dodik prilikom prvog prelaska u Srbiju biti uhapšen. Bakir. Panj. Dama Performans. Prvi Reket Australije.
I tako marginalizacijom.
U tim Medijskim Kordonima Marginalista jeste i najočiglednija epoha Trivijalizma. Pogledajte im samo životopise. Zavirite u ranija doba. Šta su radili. Čime su se bavili. Šta su postigli. Pa će se lako vidjeti da temelja ni za Nulu Nad Morem nemaju a kamoli za bilo koju nadmorsku visinu. Pogotovu ne za ove na koje su dignuti.
Ima simbolike u onom perfomarnsu, Instalaciji, STJ, koji je izveden pred Dačićem.
Mediji su se, kao prišminkana stara polovnjača, potpuno raskoračili.
Zato prolaze Marginaletići. Samo što ne prolaze samo u medijima. MIJ.