недеља, 27. јануар 2013.

1943.
ULOGA MEDIJA U
SEKSUALNOM
PROLJEĆU
 

Veoma je sumnjivo da se privatni mediji bave nečim tako komplikovanim kao što je Informativni Program. A posve je sumnjivo da se time bave mediji kojima vlasništvo nije transparentno. Toman bi rekao Ne znaš da li rukom u džepu drže mudo ili dukat.
Ali. Priznajem. To je u skladu sa najboljom evropskom praksom. To da svaka drkosava ima IP. Međutim, morao bi takav program da bude objektivan, izbalansiran i nemanipulativan.
Gledam kako Ateve služi kao besplatni megafon za organizovanje štrajka. Neki sudbeni sindikalac, kao ovjereni učesnik štrajka protiv Vlade Republike Srpske, sjeo pred kameru i deklamuje. Čujte i počujte, u toku je štrajk u pravosuđu i pozivamo sve da udarnički izvršavaju svoje neradne obaveze i da se još ozojenije uključe u isti. Uredu. Ali, Ateve bi svoje kamere morao, onda, da prepusti i ostalima, da telališu, pozivaju i obznanjuju. Možda bi i stranke na vlasti, ili stranke s vlasti, pozivale svoje članove na omladinske radne akcije raznog tipa.
Poseban segment je izbor političkih analitičara i nezavisnih eksperata. Svi mediji imaju obavezu da javnosti ponude stručnjake koji su se dokazali time i nezavisnošću, odnosno podjednakim pedljem i prema vlasti i prema opoziciji, i prema strancima i prema Sarajevu, i prema dobru i prema zlu.
A ne da glavno pravilo bude Ti me plaćaš, tebi analitičarim.
Neću ovdje da pominjem Analnitičara Šijakovića koji u svojim analizama koristi kategorije Priča se.
Kao ni to da su u jednu emisiju na JRTS, o teoriji zavjere, narandžastom proljeću i stvarnom planu rušenja Dodika, pozvani gosti od čijeg sastava javnost treba da se naježi. Osim Ćeranića.
Neki od njih već drže pare za rušenje u svojim rukama.
Socrealistički je reći da mediji imaju obavezu prema pretplatnicima ili prema vlasnicima kapitala, oglašivačima i potplaćivačima.
Ali, svi koji se bave informativnim, političkim, ekonomskim i društvenim temama, bez izuzetka, imaju obavezu prema javnosti.
Javnost je mnogo važnija kategorija od Čavićevog Režima, Opozicije, pretplatnika i stranih donatora. Pardon. Svodnika.
Baš me zanima šta o maloprijepomenutoj temi znaju Mili Emili, Anđa Apotekarka, Deba Decibel i Tankosava Ebert.