уторак, 29. јануар 2013.

1945.
TRNKA
BEZ TREĆEG
 

Ozbiljno. Šta MunManevar znači za BiH uopšte.
Osim što Hrvatima u FBiH šalje poruke da ne postoji Trećina u BiH.
Formiranjem Radne Grupe za ustavni performans Federacije u kome Amb nije za dalje podjele BiH, poslana je jasna poruka Hrvatskom Političkom Vođstvu.  Ravnopravnost nacija je podjela.
Najautoritarniji faktor u BiH preuzeo je posao u svoje ruke. Ne treba se uzdati u Europsku Uniju a to znači i njenu novu članicu Hrvatsku.
Hrvatska politička artikulacija u FBiH ne može glasno i učinkovito protestirati jer to nije neka Klapa Ustavnih Promjena veće je to izravna aktivnost Američke Ambasade. To nije profanisani Ohaer. Dakle, dva Hadezea moraju čekati što će dobiti na stolu javnosti. Dotad su svedeni na posmatrače.
Zakupljeno je vrijeme do izbora 2014.
Istovremeno je oduzeta moguća izborna tema Treći Entitet, Hrvatski Stolni Grad, Jednakopravnost.
Da bi se hrvatska politička scena imunizirala, ubrizgraće se protuotrov. Esdepe i slični neće kandidirati Komšiće za Hrvatskog Člana Predsjedništva.
Jasno je da je nerealno da se Trnka Stajl odigra do izbora 2014. Oni će uraditi posao ali ne postoji način da se to validno prihvati i unese u ustave pa prema tome i da završi u realnosti.
Iz toga se može izvući zaključak da je Trnka Radna Grupa imenovana sa glavnim ciljem da se BiH došlepa do izbora 2014. na kojima je, moguće, dođe do potpuno novog mozaika na političkoj sceni Republike Srpske.
Ako se to dogodi Trnka je obavio posao. Padom Esneesdea, na čemu se ozbiljno radi, i to ne samo na jednu kartu, samo na Dodika, samo na Raskol, samo na Ulicu... pada i potpora hrvatskoj političkoj artikulaciji koja ima biračku podršku. Dekalibracija srpske političke scene definitivno slabi Republiku Srpsku jer se Esdees nikada više neće moći nametnuti kao natpolovična politička snaga. A bilo kojoj snazi, stranci, da stigne do 51% treba, u najboljim uslovima, najmanje deset godina. To znači da se na stolove vraćaju Ustavne Promjene BiH. U toj Oluji Hrvati su već jednom bili, i pošto se, prije vremena stišala, iz nje izašli skoro slijepi.
Jer. Ako bi se izašlo u susret Hrvatima u FBiH, nikad više Ustavnih promjena u BiH. Nikad više unitarne BiH. Nikad više Jednim Glasom. Stoga nije posve slučajno da File, istovremeno sa formiranjem Trnka Grupe, govori o Sejdić & Finci odmah a o prestrukturiranju Dejtona kasnije.
Zlokobna je poruka i Hrvatima i Srbima da Kasim Trnka vodi Radnu Grupinu. Bošnjak. A da na začelju jaše Zubak. Upravo kolika je politička snaga Zubaka, toliko će se uvažavati politički i nacionalni interes Hrvata u FBiH.