четвртак, 31. јануар 2013.

1949.
PUNA GLAVA
ZATVORENIH
KAPIJA
 

Ako uzmem da je normalno da u ratu ginu budale, po onoj staroj tehnologiji, Država daje topove, bogati daju volove, sirotinja daje sinove, mada je, u slučaju Sarajevske, Država davala lopove, nije normalno da o ratu pišu i presuđuju budale.
Upravo to se radi godinama i decenijama u sarajskom brlogu natprirodne potrebe da se svaki muslimanski, kasnije bošnjački, smeć proglasi patriotom a svaki Srbin fašistom i zločincem.
Izvjesni Nedim Jahić, project coordinator božemesakloni organizacije YIHRBiH, neki Yildiz, MMJ, piše oštru knjigu povodom emisije Erteresa koja je istraživala masovnu eksplozivnu smrt tokom rata u Tuzli, gdje je živote izgubilo sedamdeset jedno lice, i zahtijeva da se ne sire laži na medijima, mržnja takozvana, i ne ruši sarajevska slika bratstva i zločinstva. Mi braća, vi zločinci.
Izvjesni Nedim, koji se razumije u rat i u granate kao Mara UKK, kao argument navodi presudu sudstva BiH a i ranije nalaze međunarodnog suda.
Prvo, jest našao crkvu gdje će se bogu moliti. Ako i zadnji idiot nije dosad shvatio da se radi o jednostranom sudstvu, onda je sve suvišno. Drugo, kako pripadnik nekog Civilnog Yildiza nema osjećaj da upravo to društvo, nevladino, i slično, može da raspravlja o svemu. A ne samo o Srbima.
Koliko košta saopštenje, Nedime. Ne pitam za cijeli Project.
A najvažnije. Nema granate koja može da ubije 71 lice, baš kad bi pala i u bisokopsku salu. Oni koji o ratu i granatama nešto znaju ne smiju da kažu ili nemaju pristupa a oni koji su plaćeni, oni ništa ne znaju ali su spremni na sve. Jer su uvjereni da neuki narod nije stručnjak za Granate i da će povjerovati. Povjerovaće sirotinja u sve što je protiv Srba.
Kao što nema minobacača, da o nišandžiji ne govorim, koji će prvom granatom pogoditi bilo koji cilj. Pa ni Markale. Pa i kad bi pogodio, stodvadesetka ne može načiniti onakav pokolj.
General Novak Đukić nevin leži u zatvoru. Ne postoje bilo kakvi dokazi o naredbi, niti je moguće da komandant naređuje dejstvo svakog oruđa, niti to oruđe, haubica 130 mm, može da uradi tako nešto na tom dometu i sa takvim eskplozivno-razornim osobinama zrna. A ni general Đukić nije takvog karaktera i takvog obrazovanja da bi to dozvolio i kad bi bilo moguće. General Đukić je starog klasičnog jnaovskog obrazovanja i morala. To nije Ćelo, Caco ili Mućo. I znam, jer mi je jedno vrijeme bio komandant Oblasne grupe.
Ali sve to na stranu, kada se objave i pokažu svi dokazi, sve obdukcije, svi materijalni nalazi s lica mjesta, imena istražitelja, zapisnici, dokumenti, kada svi budu imali pravo glasa, zbora i govora, sa navodnih srpskih zločiništa Markale i Tuzlanska kapija, onda, u skladu sa činjenicama, možda ima mjesta i ovakvom Yildiz drkanju.
Dotad Poklopuš. Činjenice i ratna dobit u BiH u raskoraku su koji se mjeri milionima svjetlosnih godina.