среда, 21. јул 2010.


NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
IVANIĆ KAPITALIZUJE OSLOBAĐANJE

Po već pripremljenom scenariju, Mladen Ivanić nastoji da kapitalizuje oslobađajuću presudu u predmetu nesavjesnog poslovanja u službi i u šumama. Svojim istupima, čiju sadržinu je čuvao od javnosti, nastoji se predstaviti kao čuvar srpskih šuma i političar-zaštitnik od inostranih pohlepnika. Ivanić se tako promoviše u dvostruku ličnost, mitsko biće, pola bankarska crvotočina, pola šumski Zoro.
Zanimljivo je da on u svojim herojskim promocijama uvijek govori o ljudima koji nisu više u BiH i koji ne mogu na bilo koji način pobijati njegove postavke ili reagovati na neki drugi način.
Time se potvrđuje pretpostavka da će presuda biti oslobađajuća i da joj je glavna svrha da Ivanića od šumoisporučioca Jurišiću, pretvori u šumskog zaštitnika. A, istovremeno, pripovjedačkom prozom o herojskoj Ivanićevoj borbi protiv poslenika Ohaera, Ešdauna i fantomske firme Balkan-Amerika, nastoje se u drugi plan staviti i ostale štete koje nanio Republici Srpskoj, kao što je rasprodaja banaka, jedinstven račun PDV-a, na kojem se odsisao Monstrum Kemo PDV, i skoro desetogodišnje uništavanje penzionog fonda kojim je upravljao PDP.

Нема коментара: