недеља, 18. јул 2010.

NOVO DRUŠTVO NA BALKANU
Nema riječi iz Rječnika Primitivizma, Prizemljizma i Protivljuđa kojom bi se opisao ili obrazložio postupak genijalca koji je službonosnicima Islamske vjerske zajednice, ono vjerske se negdje izgubilo na alahovom putu, muftijama, dodijelio po bijelu beemveovu ikspeticu, bijelu zbog velike tuge, genocidne, neprebolne, na vjetrobranu napisao upadljivo MUFTIJA, kao INSPEKCIJA, bože me oprosti i sakloni, i naložio da se tako pojave pred desetinama hiljada nesretnika, jadnika i iskrenih vjernika.
Ali, to je samo vrh bijelog ledenog brijega novog društva koje se stvara na Balkanu.
Kao što je i Terorizam made in Bugojno takođe jedan od vrhova.
Kao što je ispitivanje nesretne djevojčice, lično, kako ju je uznemiravao vjerski poslanik.
Kao što je revitalizacija instituta Krvne osvete u Živinicama.
Taj slučaj ispoljava svu strukturu transformacije društva u BiH, pod većinskom vjerskom i nacionalnom ideologijom. Sve njene trendove, stranputice, pokušaje i neuspjehe.
Prema sumnjama, trinaestogodišnji dječak je ubio oca ubice njegovog oca u vlastitom dvorištu. A stvar je počela tako što je otac tražio da radnik sada ubijenog vrati 1.500 eura duga. Ubijeni & sinovi su došli u dvorište prvoubijenog da zaštite svog radnika. Nastala je Tuča na Balkanu. Nakon toga se pojavljuje mama sa ženskom tašnom, upada u dvorište i sinovima dijeli pištolje. Mama, daj i meni pištolj. Pištolji djeluju i jedan od sinova sada ubijenog ubija oca sada osumnjičenog. Sud ga, nepravosnažno još, osuđuje na petnaest lakih godinica. Ali to ne znači ništa jer pravni sistem ZIJE, Zapada i Jebene Evrope, ne može da se koristi za namirenja iz dubine duše, bića i familije. Navodno je krvna osveta najavljena još odavno. Šerpa krvi za šerpu krvi.
Osumnjičeni ima potpuno nekrvno ime. Renato. Bio je to, tada, prije trinaest godina, znak da bi se moglio ići u Evropu, na Zapad, kao što je i sadaubijeni imao lijepog bijelog mercediziranog zapadnog džipa a bavio se, kažu sumnje, istočnjačkim lihvarenjem.
Kroz život te dvije porodice, pametni i nezlonamjerni sociolozi i politikolozi, zaključiće sve. Od sadržaja mamine tašne koja govori o arsenalima po kućama, do toga da dijete, ako je tačno, rukuje pištoljem kao Sicilijanski Specijalac.
Vrlo brzo će se ustanoviti da problem BiH nisu Srbi Četnici i Republika Šumska, niti Ustaše Trećeg.
Transformacije bosanskog društva, pod palicom većinske vjerske, nisam rekao vjere, i nacionalne ideologije opasniji su i trajniji generator od nuklearnog.