четвртак, 4. март 2010.

OSLOBODITELJNO UBISTVO ESDEESOVCA
Nemam detalje presude i obrazloženje ali vijest da je neko sudsko vijeće u Doboju Rajka Savića oslobodilo optužbe za ubistvo predsjednika lokalnog esdeesa, Garića, i oduzelo mu pištolj na šest mjeseci, djeluje nestvarno, dobojski i esdeesovski.
Mada, koliko razumijem, postupak nije okončan jer postoje žalbe i više instance.
Doboj je jedna od najranijih esdeesovih srboslaninskih brdskoplaninskih začupaljevih referenci Kriminalizovane Odbrane Srpstva. Paraoslobođenje Doboja izvedeno je veoma rano, nakon pobjede nacionalističkih stranaka na višenacionalističkim izborima u BiH a sam Doboj je važno strateško mjesto na izlazu iz muslimanskih klisura Bosne prema lijevku posavske poljske plodne srpske i hrvatske zemlje i ključ kasnijeg koridora. Esdeesovi jurišnici, međutim, nisu se vodili tim geostrateškim mudrovanjima. Pljačka je u pitanju, Braćo Srbi.
Doboj je u čvorištu velikih brdskih područja koje su lokalni SAOSrbi nazvaki KVOT – Krnjin, Vučijak, Ozren, Trebava. Svako od tih svojih područja ima svoje karakterno-planinčugske osobine. A glavna im je da jedni druge ne podnose pa je Doboj i njegovo bogatstvo dušu bilo dalo za međusobnu otimačinu. O tome je pisala i Biljana Plavšić u svojim knjigama pominjući nekog ozrenca amerikanca koji je drpao humanitarnu pomoć. Toliko su drpali da su dvatriput skoro gubili taj slobodarsko oslobođeni Doboj pa su ga na kraju branile brigade iz drugih područja a lokalni ratnici bradatog, crjeparsko-prozorskog pljačkaškog i švercerskog senzibiliteta nisu bili upotrebljivi za odbranu.
U toj legaji edsees se bogovski zalegao i razlegao. To je uzorak i mikrokosmos Kriminalizovane Odbrane Srpstva. Ako ikada bilo koji narod bude imao potrebu da stvara nacionalno-folersku stranku, treba da pošalje pet,šest akademika, eksperata, istraživača, da im razgonetnu tehnologiju naciopljačkaštva.
U takvom brlogu izlegli su se i lokalni grabljivci. Tajkuni su umilna, lirska oznaka spram takvih nevremenika i izroda. Garić, ubijeni predsjednik esdeesa, bio je jedan od takvih. Izvještaji govore o milionskoj imovini koju je ostavio za sobom. Nema računice po kojoj bi se do nje došlo na legalan način. I drugi su se namirili, naročito oni koji su na vrijeme pasivizirali svoju esdeesovštinu. I oslobođeni ubica je jedan od takvih. Jeste radio ali je bio jedan od eksluzivnih graditelja u Doboju koji je došao do ogromnih visina počevši, zajedno sa esdeesom, od lopate i tačaka.
Zato se ne čudim sudskoj presudi o oslobađanju, mada nisam vidio zvaničan akt. U Doboju je sve doboj. Pa i sudstvo.
A to što esdees optužuje režim, misleći na SNSD, koji je, navodno, naložio Saviću da ubije Garića a Čađopolicy nije htjela da ga štiti, to je priča prevarenog muža čija se žena dala za fišek šećera a on laje po selu da je mogla za sepet kuruza.
U suštini, bolje bi im bilo da ne talasaju. Treba da budu sretni da Savić ne progovori o svemu. Možda su ga zato i proglasili neuračunljiivim, da bi se unaprijed mogli ograditi.
No, dobojska slobodarska storija još nije završena. To je sigurno.