петак, 26. март 2010.

MRSKI SNSD I DRSKI HDZ
Kažu, vijest je odjeknula kao bomba.
Čak su neki i jaukali, kao poslije bombe.
HDZ i SNSD dogovorili izbornu saradnju a SNSD će podržati Čovićevog kandidata za Člana Predsjedništva. Umjesto Desnice Komšića.
Prvo svega, što bi rekla moja komšinica, dvije stranke odavno sarađuju i razumiju se više nego što je to u BiH normalno. Drugo, nijedna od te dvije stranke nema sjedište u Sarajevu što je od presudne važnosti sa saradnju. Onaj ko sjedi u Sarajevu ne može ni skim. A ne mogu ni međusobno. Treće, nijedna od dvije stranke nije za unisarajizaciju. Četvrto, i HDZ, kao i SNSD imaju obavezu prema biračima a ne, kao mnoge strančice i tamo i ovamo, obavezu prema poturčavanju, poklonu pred Sarajevom ili pred inostranim dobroopćiteljima. Peto, hrišćani smo, ne treba nam giometar.
Dabome, da ima još mnogo stavki. Ali iza svega stoji činjenica da i Esenesde i Hadeze preuzimaju odgovornost a odgovornost podrazumijeva saradnju.
Samo primitivci mogu da govore o srpskoj ili hrvatskjoj izdaji, o tome da neka od ove dvije stranke zapostavlja srpske ili hrvatske stranke. Svaka politička stranka je zadužena za vlastito zapostavljanje. Ako je neko zapostavlja, to znači da je sama sebe, najprije, autirala.
Stvaranje haosa u hrvatskom političkom mozaiku, na temu jednog kandidata, zajedničkog kandidata... za Člana, smišljen je projekt da se opet iskomuša Komšić, ili neka slična fauna. Jedinstvenost glasača u slučaju Bandić pokazuje da nije razdrobljeno biračko tijelo. Razdrobljeni su opsjenari. Umjesto prela do pred zoru, kad svi moraju kući suvog Kvrgana, Čović je jasno rekao: Imaćemo svog kandidata.
Esenesde nema sličnih internih problema. Ali i jakom Esenesdeu je potrebna prekogranična saradnja, potreban je partner u hrvatskoj političkoj artikulaciji. I u Sarajevu, samo što za partnerstvo takođe trebaju dvije strane.
Esenesde je, na određen, pogodan, način prije deset godina poslao vijest da je Za Treći. Čović je govorio o Stolnom Gradu Mostaru što me veoma veseli.
Mogli bi svi, umjesto saradnje, sada da prebiraju po Jasenovcu i klanjima Srba, po pogromu Hrvata. Ali to nije put, to je povratak. Sve što opterećuje srpsku i hrvatsku stranu, treba da ostane kao neizbrisiva činjenica i putokaz kako ne treba. Oni koji su sada na sceni imaju odgovornost za BiH kao široku demokratsku naseobinu u kojoj će tri naroda da žive slobodno i demokratski, uključujući prava teritorije, prava vlastite vlasti i prava svog ustava.
Hadeze i Esenesde su se razumjeli.
Samo u tome je bomba.