уторак, 23. март 2010.

DVA PORAZA AMERIKE
Mi, iz svojih malih duplja, tapeciranih balkanskim smradovima, obloženim, s vana, recikliranom istorijom, historijom i povešću, armiranim našim vjekovnim mržnjama, ukrašenim i urešenim važnim nacionalnim i društvenim istinama kao što su Srpski Zagrebački Stan, utamničenje marginalca Ganića koji je slučajno zanoćio u evropskom karavan-saraju, mamenom potragom za nekim Šarićem, heroinovođom, oživljavanjem pozorja lutaka na Brdu kod Kranja, priznanjem Vojne Baze Kosovo, permanentnom Antidodik Kontrolom... ne vidimo šta se događa ispod našeg prozora, pošto je Crnac, iz kletve, pomokrio se i otišao put talibana, teherana i drugih demokratskih rana.
Ne vidimo da svijet puca, kao što je nama nekad pucao Kvrgan dok smo živjeli u bezviznom samoupravljanju Druga Tita i Komaprtije, naše dike.
Puca po stoljetnim šavovima. Stvaraju se nove ekonomske, moćničke i političke ploče zemljine kore. Kina. Rusija. Brazil. Sa cijelim nizom integracija koje obuhvataju Afriku, Australiju i Južnu Ameriku. Naftoislamska hemisfera.
Ne vidimo da stari totalitarni svijet gubi kapital i monopol pod nogama. Ne znamo gdje smo, niti znamo gdje ćemo biti na kraju ovog vijeka, kad jednog dana zaboravimo Mesija, Adrijanu Limu i malog priljubnika nekad lijepe Karle Bruni.
Anarhoradikalni Rusi bi rekli da Amerika propada. Sjećajustvujući komunisti bi rekli da Mao Ce Kina dokazuje da je komunizam živ ako ga ne grade budale iz nepismeno prorađenih manifesta komunističke partije. Očarane slavenske duše bi recitovale da Rusija, o, majka sa sisama Sibira i Volge, nikad ni posrtala nije. Nevidljivi živitelji šehitluka bi rekli da islam i dalje osvaja.
Mogao bih da se složim.
Čak i u pogledu Amerike.
Možda ne propada ali se transformiše i reališe. Nekad je pad propast a nekad propast samo pad. Obama je pred zadnjim korakom do usvajanja zakona o osnovnoj zdravstvenoj zašiti za sve stanovnike a ne samo za bogate. Za skoro 50 miliona ljudi. Neljudi. Google je pred korakom da bude šutnut u guzicu, na kapiji koja vodi iz Kine tamo odakle je i došao.
Osnovna zdravstvena zaštita je posljednji korak u ukidanju ropstva u Americi i prvi korak ka krahu tog militarističkog totalitarnog teritorijalizma zaodjenutog u samopropisani nacionalni interes, svuda po svijetu, i amborzijansko širenje demokratije putem bombi, krvi i razaranja.
Sa radošći se nadam da će Amerika svoje pare ubuduće trošiti na svoje građane a ne na svoje bombe za naše građane.
Kineski demokratski div, koji je ovaploćen u strahovitom napretku pod Državom Kompartije, i koji je Maocedungovu izreku da je svako pišanje uz vjetar - sranje transkribovao u moto da pamet i rad ne zavise od demokratije ili diktature, rekao je Gospodinu Googlu da nije u Americi nego u Kini. I da se u Rimu ne možeš ponašati kao Drakula.
Google je htio sa šest totina zaposlenih da drži trećinu tržišta Kine i više, da nikada ne objavi koliko zarađuje i da ne trpi miješanje kineskog zakonodavstva, pa i cenzure, u svoje poslovanje. Priskočila je u pomoć i Država Amerika. Ali nije išlo. Goog Le Van.
To su vjesnici novih ekonomsko-pauerskih ploča koje će oklapati zemaljsku kuglu na kraju ovog vijeka, kada prođu ekonomski ratovi, vojnički ratovi, nuklearni ratovi, jer se sve neće moći riješiti u igri mice-mace između Majke Tereze i Tate Gandija.
Mi, ovdje, iz svojih duplja, ne možemo da uradimo mnogo. Mi ne možemo čak ni da navijamo. Ali možemo dobro gledati na koju stranu okrenuti glavu kad bude trebalo i možemo, uvijek, dupe držati uzazid. Ako budemo na vrijeme shvatili kuda kome pucaju temelji a kud kome se dižu uspjesi, na vrijeme ćemo se prikloniti i biti dio novog svijeta.
A ako ne budemo, baviće se nama otpaci otomanskih oglua mažući nas lojem stabilnosti koju je donijela sablja, ili ćemo izumirati od kuge, po obodima stare kurvetine, žbunjare Evrope, kao njen zaselački predzid, nesposoban da se odupre, niti priključi, Novoj Moći vijekovima potcjenjivanih aktera.