недеља, 8. јун 2008.

NAJLJEPŠE JE BITI HRVAT
Hrvati imaju nevjerovatno širok spektar šovinizma i nacionalizma koji se pojavljuje u raznim likovima – u liku Savke, Pere, Budiše, Mesića ali i u liku najobičnijeg nogometnog navijača koji u jednoj aktuelnoj reklami za pivo kaže: Najljepše je biti Hrvat.
Znam da je to zasluga običnog writera u reklamnoj agenciji uz vjerovatnu malu pomoć drkadžije za marketing u odnosnoj pivari. Ali znam i da je to produkt stanja svijest društva u Hrvatskoj, odnosno stanja hrvatske svijesti društva Hrvatske.
Ta sintagma, Najeljpše je biti Hrvat, ponižavajuća je za sve Srbe, koliko ih je još uspjelo preživjeti Nezavisnu ružu vjetrova Hrvatske, Mađare, Talijane, Rusine... a o Ciganima i da ne govorim.
To je izravna poruka svima drugima da u Hrvatskoj ne treba da budu. Šta ćeš u zemlji u kojoj ti nije najljepše da budeš to što jesi. Ili da svi idu na plastičnu hirurgiju gdje se ugrađuju implatati hrvatstva.
To je sumorna poruka besperspektivnosti za sve druge osim za Hrvate.
To je zastrašujuća rasistička poruka podjele na sve druge na jednoj i na sve prve, Hrvate, na drugoj strani.
Najljepše je biti Hrvat, primitivan je izliv kompleksa minijaturne nacionalne svjesnosti i manje vrijednosti koji se ne vidi iznutra i kojeg oni koji su ga iznjedrili, ne vide jer im se čini da su sami. Zamislite da u BiH kažem: Najljepše je biti Srbin, Najljepše je biti Hrvat, Najljepše je biti Bošnjak.
To je sljedstvena osobina u Hrvata, događa se u slijedu. Za pretprošle olimpijade imali su televizijsku telop-najavu u CNN-stilu: Hrvati nastupaju. Bez obzira što svi sportisti nisu bili Hrvati. I bez obzira što to asocira i na vojnu akciju, vojnički marš.
Mogu i da razumijem što „Najljepše je biti Hrvat“ tako mrzi i ne podnosi druge. Ali što je sa Hrvaticama. One, jadnice, nemaju pravo na užitak u tome što su ženski dio te nacije. A ako se Hrvati toliko zanimaju nogomoetom i pivom, onda je doista tužno biti Hrvatica.
Što se mene tiče, nemam ništa protiv Hrvata Hrvatske ali bih im rado poklonio pravi slogan: Najljepše je navijati za Hrvatsku.
Privatno, više bih volio da su svi Hrvati Hrvatice.