субота, 11. фебруар 2017.

НЕРАВНОПРАВНИ
ПРЕДСЈЕДНИЧКИ
ИЗБОРИ

Занимљиво је анализирати Предсједничке Изборе у Србији, као и у Америци, из угла унапријед добијених и унапријед изгубљених.
Под претпоставком да ће се Вучић кандидовати, јасно је да ће побиједити у првом кругу, највјероватније.
Неколико фактора томе иде у прилог.
● Развио је изванинстуционални систем на живот и смрт.
● Покорио је све Медије и с њима се утркује у лажима и манипулацијама.
● Састав Бирача који излазе на изборе иде једино њему у прилог.
● Сви који су против њега понашају се по систему А де је печат.
● У великој је предности над другим кандидатима јер у дугом периоду износи своје ствове о стотинама питања. Док они имају на располагању кратко предизборно вријеме а нису се раније оглашавали као љута опозиција да би јавност знала за њихове позиције. Нити, сада, имају Медије.
*
Амерички Вучић, Вучица Хилари, такође је имала загарантовану побједу у њиховом првом кругу. О чему је сугерисало неколико фактора.
● Дио је система, којег су неки звали Клинтонизам, а који је много шири од тога.
● Имала је све медије уза се.
● Лажовчина је као и Вучић.
● Сви остали су, баш као и код Вучића, били аматери и натуршчици. Какви су и Јанковић, и Јеремић и, чак, Шешељ. Јер, Шешељ никада није био на власти, увијек око и испод власти, и сада ће, ако буде среће. Шешељ је Представа.
*
Шта је урадио Трамп од онога што неће урадити Вучићеви противкандидати. Неће, не умију, и не смију.
● Трамп је имао много више времена од њих. Амерички изборни систем садржи унутарстраначке кампање, као претходницу кампањи два номинована кандидата. И то вријеме је довољно велико да некога, као што је Трамп, из посве другог свијета преведе у Предсједнички Свијет.
● Трамп је говорио јасно, арогантно и рушилачки.
● Трамп је говорио тако да су Медији који су против њега а за Хилари, морали да му дају простор. Да би одбранили Хилари, што је њу, на крају, убило.
Способности, воље, снаге и знања, за тако нешто нема ни један од Вучићевих противкандидата. У србијанским размјерима, дабоме.
Ни један од њих није у стању да каже да ће он, кад побиједи, урадити То и То.
Вучић то не мора да каже. То се већ само ради. Да ли је то добро или лоше, о томе не вриједи расправљати јер се нема с чим успоредити.
Због свега тога су Предсједнички Избори Србија лажни, непоштени и изрежирани.
Они су Фарса о једној Представи.
Они су неравноправни.
А то не иде у корист Вучића већ иде на штету Србије.
Они који гласају, уз помоћ оних који неће да гласају, фаворизују политичаре типа Вучића, али увијек на силазној путањи. Јер, од Милошевића до Вучића, предсједничка и лидерска линија иде стално стрму.
Противкандидати, дабоме, не знају да се одлука Бирача о гласању доноси много прије него што су се они и поменули у Јавности као кандидати. На половини мандата.
И тако се и понашају.
Ко гладан срат. Напињу се да нешто кажу, да се одреде, стењу, боје се мрака.
Чешу се јал по глави, јал по гујици. У кампањи су а моле бога да не побиједе.
Онај ко има озбиљне политичке намјере, мора рачунати на дуг временски слијед своје политичке борбе. Која не може имати обзире, која често изгледа и као самоубилачка. Која је често стрелиште на коме је он мета. И у коме, времену, мора да се непрестано прецизно и провокативно изјашњава о свим питањима која су за Јавност важна.