среда, 21. децембар 2016.

ЗАШТО ЈЕ
СВАКА ДОЗВОЛА
ТЕРОРИСТИЧКА ЋЕЛИЈА
ЗА ГРАЂАНЕ

Дабоме да су у Бирократији, Администрацији и Управи, редом глупи људи.
Њихова сврха је да обаваљју процедуре. Сврха оних интелигентнијих је да их заобилазе а да се не види.
Пошто процедуре трају дуље од задржавања појединца на неком радном мјесту, појединци су подложни инерцији и вријеме проводе у упознавању са процедурама и њиховом провођењу. Они интелигентнији испослују више извршилаца како би себи лакшали. Док не оду на више мјесто.
Зато нико није задужен да размишља о рационализацији, иновацији, уштедама, технологији, побољшањима. Као што се то ради у Индустрији, нпр.
Ових дана хаос је са продужењем дозвола за посједовање оружја. Дозволе за ношење оружја су нешто друго, мада многи то не разликују.
Администрација је дала рок до Нове Године да се истекле Дозволе продуже.
Дабоме, нико не гледа своје дозволе сваки дан, не спава с њима а често и не зна гдје су. Као ни ја. И нико не зна када истичу.
Осим Ловаца, нпр.
Али најавећи дио власника оружја је пасиван слој. Само га има. Много је људи добило оружје у Рату. Ја сам, рецимо, добио, као награду од Бригаде, стари Тетејац који је аутоматски регистрован у МУП-у и добио сам дозволу за то. Сјећам се, сад, да сам то једном продужавао. А на почетку сам га подмазао и заштитио и никад више нисам узео у руке.
Ну. Држава тражи да се продужи Дозвола.
За то требају четири ствари.
● Љекарско увјерење
● Потврда Суда да се не води кривични поступак
● Потврда Суда да се не води прекршајни поступак
● Паре.
И да није гужви, цијели поступак је непотребан, понижавајући и много кошта.
Администрација не може и не жели да схвати само пар чињеница.
● Зашто продужавати дозволе за посједовање оружја. Дајеш је до краја живота. Или док сам не одлучи да неће да има оружје.
● Све се може ријешити Порезом. Ко неће оружје, преда га МУП-у, или овлаштено прода, нема пореза. Ибогтевеселио. Кад власник умре, насљедник чни исто.
● Чему Љекарско увјерење, које је ионако фол. Јер не треба за продужење Возачке а треба за оружје.
● Зашто Ималац мора у Суду да поднесе Захтјев за нешто што има МУП па онда тај папир носи МУП-у. И још плаћа таксу за то.
● Сви подаци постоје у компјутерима и базама. Ономе ко је примљен на психијатрију, на основу податка који се шаље МУП-у, одузети оружје. Као и онима који су починили кривична дјела и прекшраје који се косе са посједовањем. Те податке такође службено треба прослиједити МУП-у. Који, ваљда, има списак ималаца оружја.
Апсурдно је да до тога Администрација никад неће доћи. Јер никог не занима. Нико није награђен за убрзање, поједностављење и појевтињење.
Некада је ЈНА имала посебан одјел, у Генералштабу, који је примао иновације, поједностављења и рационализације, од формулара до опреме, и то користио.
Али. ЈНА је била Систем. Који је пропао. Данашња Администрација је Гокурац. И зато не може пропасти.

Администрација је Систем који никада неће пропасти. А Нагужених Грађана ће увијек бити.