петак, 2. септембар 2016.

ЧУВАЈ СЕ
ЛИДЕРСКЕ РУКЕ.
ПОЛИТИЧКА
СНАГА
КАО ТРАЈНА
КАТЕГОРИЈА.

Беспотребно мијешање Вучића и Политичког Вођства Србије уопште, у Референдум Српска, и резултанта тог аматерског сторијала, више него ишта, поручује Републици Српској да јој је потребна Велика Политичка Странка. Потребне су јој и двије. Али, засад, на видику има шансе само за СНСД.
Слаб СНС, скоро непостјећи, а то како Вучића добија гласове, то је за посебну анализу, омогућава овакво понашање Вучића. Које је тешко политички категорисати. Јер то није политика.
Његова изјава о томе да је љут јер се није држало договора пред сусрет у Београду, јер је Додик на некој телевизији изашао и рекао да ће Референдума бити и да је он имао других потеза и тактика, неће Републици Српској донијети неку штету, осим што ће јој отворити очи и рећи с ким и каквим имамо посла, а што је дијаметрално супротно ономе што од Београда очекујемо, Матица, Колијевка, Гарант Дејтона, Наша Браћа, али то може Србији отворити очи, да схвати да са оваквим Политичким Вођством неће далеко стићи. Не само према Бриселу. Неће се одмакнути од Косова увијек ће остати заробљеник тог камена о врату.
Вучић може да валерише и нијансира своје еквлибристике владавине изјавама, патетикама и конференцијама за медије јер СНС није Велика Политичка Странка. Јер није политичка снага.
И то је за Србију погубно. Србији више, као ни једној земљици распада и транзиција, нису потребне Громаде, Војсковође, Вође, Лидери, јер их не може породити и јер не могу ништа учинити. Потребна им је, Србији нарочито, Политичка Снага. Политички Артикулисан Национални Интерес. Кроз Политичку Странку. Јер, без живуће и реалне Велике Политичке Странке, у друштву, држави и нацији, нема Демократије.
Нема Демократије.
Република Српска има Савез независних социјалдемократа. За кога, у појединим такмичарским дисциплинама, гласа четвртина становника Републике Српске.
То је реална Политичка Снага.
Без обзира што се стало у њеној градњи, што се враћа назад, што се импровизује.
А једна од тих импровизација је и обиљежавање 20 година Есенесдеа.
То је отаљан посао.


Појавила се нека брошурица поводом те двије деценије. А ХДЗ је, прије неког времена приредио Енциклопедију. Мада је ХДЗ БиХ много мање учинио за Хрватски Народ него Есенесде за Републику Српску.
Отаљано је и све остало. Вредновање људи и актера. Одбора и изборних резултата.
Чернобилска посљедица Палатизације Странке.
Есенсде ипак има, једини, шансе да израсте у Политичку Снагу Српске. Јер има 180.000 чланова и јер никог другог нема на сцени. Есдеес је у стању Есенеса у Србији.
Што је Држава мања, већа странка јој је потребна. Не већи лидер.
У великој земљи не можеш ни организовати Велику Политичку Странку. Тамо мораш имати Путина.
Есенесде је требао да организује Референдумски Сабор.
Онда то више не би била Политичка Акција коју би ОХР, ЦИК БиХ, Сарајево, па и Београд, развлачили по окрајцима, старачама и рукавцима.
Онда то не би била ствар Милорада Додика и Александра Вучића.
Одласком у Београд, без обзира на став да се сви у Српску враћају јединствени и да ће се Референдум одржати, положај Републке Српске је ослабљен.
Ослабљен је и положај Србије. Само то Вучић не види. Јер, он кад каже Ја, мисли на Србију а кад каже Србија, не мисли нинашта.
СНСД се мора чвршће профилисати на технологији 2 х 3С. Као Странка Самосталности Српске. И као Странка Социјалног Савеза.
То значи, у националном стратешком интересу, идеја водиља, и пракса, мора да буде Самосталност Српске, или у оквиру изворне Дејтонске БиХ или изван БиХ. Та идеја подразумијева Двије Српске Државе. Која је много реалнија од припајања Србији. А ако би ова друга и била реална, Србија би за њу платила немилосрдно велику цијену.
У идеолошком смислу, Странка Социјалног Савеза значи окупаљње, представљање и бирање преставника, најширих слојева становништва Српске. Што мора бити економски потковано кориштењем природних и тржишнх могућности на основу здравог производног Приватног Сектора и државних предузећа као костура и окоснице свега па и НДД Сфере.

То значи да Есенесде треба добро да се престроји, преорганизује, да проведе Повратак Људима, да се ријеши губара, лишаја и мрмака.