среда, 8. јун 2016.

ЦИК,
ИЗБОРНЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈЕ

Бројне су слабости изборног законодавства, изборних институција и изборних процедура у БиХ.
Али није реално очекивати да тај сегмент живота буде бољи од цијеле сподобе звана Босна и Херцеговина.
Јер. Бирачки спискови су, поред кретањем становништва, које је, истина, већ одавно значајно смањено у односу на прве године послије рата, оптерећени нетачностима и хаосом због низа других закона и регулативе. По којима се свака будала типа Јуришић или Муазуки, може регистровати Ђеоће, на пишање и гласање у БиХ.
Ну.
И ЦИК БиХ доприноси хаосу. Дабоме, на основу Закона. Којег није могуће промијенити. Јер то није успјело ни Интерресорној Радној Групи. СТЈЖК. Жарено Калајисано.
Пред сваке изборе мијења се мозаик Бирачких Мјеста. Јер се ЦИК држи правила да једном БМ не треба да гравитира више од 1.000 бирача.
То доноси бројне проблеме Бирачима.
То многе од њих спречава, деморалише и онемогућава да изађу на Изборе и обаве своје демократско право, дужност и сексуални ужитак.
Општинске изборне комисије, на основу одлука Цика, комадају бирачко тијело и бирачка мјеста, полове улице и слично па се догађају комичне и збуњујуће ситуације.
То је проблем градских средина, не свих подручја. Па, једна страна улице гласа тамо а друга вамо.
Сви бирачи би требало да провјере гдје гласају или да уредно добију обавијест о томе. У пракси то, дабоме, не функционише.
То прави и велике проблеме Великим Политичким Странкама. Зато што су организоване и што имају много активиста, чланова и гласача. То их доводи у ситуацију да у задњи час повећавају број својих активиста и да их обучавају и да их распоређују на нова БМ. Да организацију прилагођавају у ходу. Да у задњи час дистрибуирају спискове и организују логистику.
То, коначно доводи до смањења броја гласова за ВПС. А мали љигавци немају тај проблем. Јер њихов квантум гласова се креће до једног одборничког мјеста. ВПС могу у тим преправкама Бирачких Мјеста, да изгубе два или три одборника. Ако не могу брзо да се прилагоде новој ситуацији.
Проблем је, када је ЦИК БиХ у питању, нерјешив.
Практично је рјешив. Повећањем броја кутија и званичног особља на истом мјесту, може да се услужи и више од 1.000 бирача. Је не излазе сви који су на списку.
То би Бирачима и Странкама олакшало изборни демократски живот.

Вријеме је да се Бирачка Мјеста устале. Као и Цркве, Жељезничке Станице и Озбиљније Кафане.