уторак, 15. март 2016.

ШТА ОСТАЈЕ
ИЗА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Риједак је примјерак Властопржца, какав је Вучић.
Он не врши Власт. Он пржи Власт. Све предсобом и све засобом.
По крајњим резултатима Власти Александра Вучића, тешко је процјењивати њене ефекте. Једно, због тога што нико не зна када ће се та Власт завршити а када ће се, онда, објелоданити и све њене посљедице. Друго, због тога што Вође Србије, од Милошевића, укључујући га, наовамо, одлазе не вољом бирача већ вољом вањских фактора. Па се тај одлазак још мање може предвидјети а Власт насљедница се мора, барем и дијелом, узимати у посљедице Вучићеве Власти. Као што је његова владавина неоспорна посљедица Тадићеве.
По садашњим ефектима Власти АВ, могуће је, међутим, процјењивати Србију и њено стање.
·        Десуверенизујући, понижавајући одлазак Косова. Србија није понижена самопроглашењем и извјесним интернационалним признавањем Косова. Јер је то противправни међународни чин и јер постоји Резолуција 1244. Али споразум Србије, којег Власт АВ, са додатком ИД, лажно представља као Споразум а неубједљиво као Бриселски, јавна је демонстрација одустајања Србије од Суверенитета и од властите територије. А управо то треба Бриселу и Вашингтону. Јер је вредније србијанско признање на неком папирићу у Бриселу од свих признања Косова од стране других држава Европе.
·        Тиха предаја Нато Пакту. Не ради се само о Споразуму који је ратификован једногласним скупштинским усвајањем одговарајућег закона и Николићевим потписом. Јер такав споразум је усвојила и Русија. Мада није једнако кад га прихвати Русија и кад га прихвати Србија. Ради се о уништавању војске, о обезвређивању доктрине, о поништењу система обуке и о одвајању војске од народа и друштва.
·        Имобилизација Србије. Вучић је учинио све да све факторе и полуге НДД Сфере увије у гипс или им стави удлаге. Ни један сегмент те сфере не функционише онако како би требало и како је то нормално. Од Универзитета до Медија. Није све од тога потчињено и тотализовано. Али јесте умртвљено.
·        Уништење политичке флоре и фауне. Србија више нема политичку артикулацију. Она нема политичке странке. Одсуство политичких странака доводи до ампутирања политичких идеја и политичких алтернатива. Поред тога што је то и чупање језика којим Србија прича са свијетом и сама са собом.
·        Бесперспективност. Два претходна стања онемогућују било какву перспективу Србије. Истина, она има алтернативу, али варљиву. Или да поптуно онемоћала живи у привиђеној неутралности или да се потпуно предана потчини Западу, односно Вашингтону.
·        Економско обогаљење. Задуживање Србије, њен наполичарски однос са економским свијетом, пола дајемо јавно, пола дајемо тајно, њена распродаја и њена привидна сарадња са страним инвеститорима као и незабиљежен одушевљавајући поданички однос према Берлину и Вашингтону, трајно ће онемогућити Србију као економски простор чак и за пропали неолиберални свијет а камоли за суверени државни облик.
·        Уништена Јавност и Јавна Свијест. Медији и Култура.
То је само кратак преглед видљивих посљедица. Чију погубност и коначност није могуће сада, ни изблиза процијенити.

Али, Србија, свјесна или несвјесна свих ових чињеница, застрашујуће равнодушна иде у Изборе у којима је Вучић већ изабрао.