среда, 29. април 2015.

ЕМИНА РАМОВИЋ:
С КИМ БИ РАДИЈЕ
СЈЕДИО
У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ:
а) СРБИН
б) ХРВАТ
ц) БОШЊАК

Видио сам. Нека је фркуша око неког упитивања за ученике у некој сарајевској школи. А онда су Фронталерси објавили фотке тих тестова и питања.
Тамо све безбожништво хуманизма, суживота, европског пута а и шире. Мислим на Братство и Јединство. А Алија, доље или горе, не знам гдје је, ако мисли, мисли на Мултиетничност, Мултиконфесионалност и Мултикултуралност.
Наставница Емина Рамовић је сачинила тај анкетни пројект за потребе свог магистарског рада. Каже да има дозволе за то. Будући магистри то масовно раде по школама, наставници помажу једни другима па реализују то. Теме се широке као што магистарске и могу да буду.
*
Ако нас је ичему научио Титин Комунизам, којег ја, од миља, зовем Самоуправни Социјализам, онда је то да Стварност не треба гледати само у очи него, понекад, и подреп. Не треба је уљепшавати већ је треба видјети онаквом каква јесте. А, ко јепаметнији, и каквом ће бити за који дан, годину или деценију. Ако је трула и смрдљива, не треба је китити љубичицама и јоргованом. Ми смо је, од Вардара па до Триглава, китили у 3лпм, па смо земљу китили крстовима и нишанима.
Драча лијпо мирише, кад процвјета, али боде се упиздуматерну.
*
Да конкретизујем.
Да ли је Анто, мада је било и других, крив што је, ономад, у сеоској кавани јебо Тити матер па одгулио три мјесеца затвора. Или је крив Друг Тито што је систем створио и много незадовољних.
Питање је за кокош и јаје.
*
Као што је и питање за Емину Рамовић, наставницу. Да ли је крива она и њена анкета, тест, шта ли, или Стварност. За коју и дјеца из њеног разреда, и Емина, и директор осмољетке, деветољетке, и надлежно министарство ентитетско, иначе нелегално, лажно, и медији и родитељи, знају каква је.
Ако је прије рата било случајева Немој са балијом, Немој са власима, а било је, ко ће очекивати, да послије братоубилачких ратова, или агресија и геноцида, да се послужим страним језиком, буде боље.
Умјесто напада на Емину треба погледати Стварности и подреп.
Ко би то урадио. Неће нико.
Мислим, ко би одвео један сарајевски разред у четничку бањалуку, код њиховог једног разреда. Три дана аутобусом. Или бањалучки разред, три дана у разред Емине Рамовић. Не би нико.
Да не идем даље од тога. Да ли би родитељи итакото.
Кад је Стварност таква, онда је непотребно нападати Емину. Као што је непотребно лажно позивати и на смиривање тензија послије Зворничког Тероризма. Јер је он прекретница у односима у БиХ. Да не понављам све што сам написао о његовом ширем значењу. Као што је непотребан дан жалости у Федерацији, јер огроман број инсана у себи мисли Нека их је упуцао, Шехид.
Највише што се може учинити јесте да се Стварност прихвати онаквом каква јесте. И да се покуша усмјерити тамо гдје је боље. Макар за педаљ тамовамо.

А спреј, са егзотичним мирисима, даље ће је само ускиснути.