среда, 1. април 2015.

ЗМАЈ
ОД ШИПОВЦА

Своједобно сам потписао уговор за писање романсираних биографија Радмила Шиповца, грешног Херцеговца који је оженио Которварошанку, под радним називом Скривена Камера Ормара, и Змаја од Шипова, онижег планинског мужјака због којег су кобиле, а онда и коњи, из цијелог тог краја, побјегле у дивљину купрешких заравни, под радним насловом Змајово Гнијоздо.
Али. Дошло је до неких процедурално-правних проблема па пројект никад није реализован а ја нисам успио до краја спознати везу Радмила Шиповца и Змаја од Шипова.
Али руку дајем, у мјешалицу за бетон, да је Радмило од Шиповца духовни отац Змаја од Шипова. И креативни директор. Јебо Мекенериксон.
Ако је Шиповац продавао Змаја од Шипова, зарадио је више него да је продавао Месија и Нејмара заједно.
Змаја од Шипова детаљније сам упознао на једном предизборном митингу у Шипову. Киша. Скуп иде у салу. Људи сила. Сала мала. Додик се ухватио говорнице. Туче. Људи туку аплаузом, смијехом запета овацијама. Кад је Додик, неком грешком, направио паузу да удахне, салом, и цијелим регионом, проломио се узвик Живиооооооо Додик. Из Додика је лично испао бијели костур, говорница се распала а микрофон је стајао у ваздуху слеђен и збуњен. Првих десет редова стајања попадало је у несвијест. Људима је само бијела пјена ишла на уста. Кров се једва одржао на шерклазу и анкерима. А међу полеглом свјетином стајао је Змај од Шипова висок и здепаст 161 сантим, црвен ко највећа мајмунска јаја, не црвен по лицу, већ црвен и по врату, прсима и црвен по пупку, одушевљно гледајући, својим дјечијим разрогаченим, раздраганим и разулареним окицама, у слеђеног Додика.
Послије тога Змај од Шипова је постао Змај за свадбе и сахране, Змај за све. Змај за Ријалити, СТЈЗ, Сунце Ти Јебем Змајебено.
Змај се вратио коријенима. Разоноди предака. Ријалитију.
Моја савјетница за летеће објекте, пицигин, бумеранг и изјаве, иначе Херцеговка, одушевљена је Змајем од Шипова.
Е, нек су и Херцеговци одушевљени неким осим сами собом.
Из свог малог себичног страха, бога молим да не сазна да је Шиповац Херцеговац који је ланисрао Звијезду Шипова која сада јебе цијелу Србију.
Они нама Милошевића, ономад, ми њима Змаја сада.
Ударио Србчин на Србчина. Танте за кукурику.
Без опште зајебанције, треба конставати да је Змај од Шипова споменик снази народа.
Иако се она изражава кроз фарсичног, сулудог и низаштонејебавајућег појединца.
Али. Цијели тај пројект, од синтагме, Змај од Шипова, коју не би смислио никакав Пиар ни Пимојкар, у Њујорк Париз па ни Лондон, до његових способности за хамлетовско уклапање у вишесетане говоре на гробовима или вербалисање са требама јевтине славе и телевизије уживо, без обзира што је све режирано, од вијагре коју му сипају у сок, до кључнх ријечи Парова и Карова, говори више о релаксираном егзистенцијализму овдашњег живља од свих смарајућих теза и страница Сартра и Камија.
Змај је доказ да ниједан Систем не може да убије човјека. Иако га, сада, покушава искористити.
Змај је и порука да су, што су времена теже а изгубљнија, Позитивне Будале све траженије и драгоцјеније.
Нажалост. Само се бојим да Змај од Шипова није један од задњих трзаја.

И. Не знам каква је та Телевизија Хепи. Али, тако је примјерена Србији.