понедељак, 30. март 2015.

КОЛИКО СУ
ЛАГУМЏИЈА И ТАДИЋ
САУЧЕСНИЦИ У
УНИШТАВАЊУ
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКЕ
И ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

Упросјечено се може узети да више Деморкатска Станка Бориса Тадића и Социјалдемократска Партија Златка Лагумџије, не постоје. У политичком мозаику, не значе ништа. Иако је Есдепе остао Партија а Деес се распао на мендељејев систем елемената, политички утицај, и његове перспективе, миноран је у оба случаја.
Нико није сачињавао анализу о томе како је дошло до краткотрајног краха Есдепеа и Дееса. Ко је био Копилот у једном и у другом случају. А ко је желио да провали врата. Која хидраулика је отказала, који мотор или закрилце. Зашто електроника није показивала стварну висину.
Само по себи, пропадање двију странака које су обиљежиле временски добре периоде у БиХ и Србији, није трагедија.
Трагедија је у томе што су оне трајно уступиле политички простор некоме другом.
И ту долазимо до првог налаза Истражне Комисије да ни једна несрећа није била случајна.
Лагумџија је политички простор уступио Бакировом Бошњаштву а Тадић Вучићевом Напредњаштву.
И Бошњаштво и Напредњаштво су те просторе добили на дуљи рок.
У бошњаштво је урачунат и Комшић, који је тај посао обављао и код Лагумџије. Његове кандидатуре су имале једину сврху да депресирају политичку вољу Хвата и да тај прстор заузме Бакирово Бошњаштво. Тада Сарајевско.
У Напредњаштво је урачунат и Ивица Дачић. Да се не би осећало проруски.
Да ли су Лагумџија и Тадић знали шта раде.
Углавном, нису.
Јер на одређеном ступњу развоја политичке моћи и потчињавања политичких снага, очи постану тамне наочаре за гледање помрачења Сунца.
Без обзира што нису знали шта раде, начинили су неколико заједничких грешака.
·        Нису никад схватили да и у коњским тркама има штафета. Да је њихов задатак да отрче једну етапу. Звала се она Лажна Мултиетничност или Стварни Брисел, Лажно Косово.
·        Нису имали праг до којег у Партију повлака Странку, пуштају, један локалне феудалце, други престолничке и регионалне менаџере.
·        Заборавили су Организам. Тијело страначке организације. Мислили су да се, ако се чиреви не појављују на њиховом личном челу, ако су у огледалу своме млади и лијепи, са нагласком на нарочито паметни, да чирева нигдје нема.
·        Нису пажљиво слушали оне које су слушали. Само су их слијепо слушали. То је било довољно онима који су говорили и сугерисали. Али двојици несретних лидера и њиховим странкама дошло је главе.
·        Мислили су, и Лагумџија и Борис Тадић, да њихове странке служе њима, да је то њихов Тамић За Властите Потребе. Нису схватили да Политичка Странка, велика и владајућа, какве су биле СДП и ДС, служе народу. Јесте фраза мало отрцана али сам је сто пута објаснио корз синтагму НДД Сфера и њену опрему.

А кад све то нису узели у обзир, и друго, овдје непоменуто, и треба да остану Голопартијаши. Гологузани.