субота, 7. март 2015.

3613.
ОПАСНОСТИ
ПОЛИТИЧКОГ СТАМПЕДА
И ГЛАСАЊА ПРОТИВ

Утицајна твитерашица је, некидан, поводом мрежастих провала Тома Ника, Предсидетеља Сербије, објавила занимљив, аналитичан, твит.
Kad je Srbija, glasajući protiv, dobila ono za predsjednika, koja nevolja onda čeka Republiku Srpsku.
Сјећамо се сви, избора у Сербији.
Тадић се чеше иза ува. Зашто сам изгубио. Николић се чеше иза ува. Зашто сам побиједио.
Слично се догађа и сада у Хрватској. Турила Колинда прст у пунђу. Зашто сам побиједила. А Иво у Е-молу. Закај сам изгубил.
Таква политичка ситуација на пиједесталној сцени не говори ништа о тим паровима актера. Да није Колинде, доколиндили би  они неку другу. Да није било Николића, да од радикала отме напредњаке, био би неки други. Код Србаља, барем то није проблем.
Политичке леје, мислим на све, од Политичког Мозаика и Страначког Система до НДД Сфере, у којима је то могуће, у дубокој су летаргији, мртвилу и сивилу.
У њима је, дуготрајним дрилом, кроћењем јавности, селектирањем тема и центрифугирањем једнократних актера, могуће покренути тај стампедо, политичку хајку, изборни цунами, који се, на дан избора претвара у процес Гласања Против.
У свим таквим процесима, Опозиција игра улогу статисте. Стоји у дубини кадра и шути.
Власт игра улогу рањене звијери, која је пројектовала летаргију и жабокречину, одвојила се од људи и уживала у љуљушкастом зеленилу алги и дозвољеној дози метана из трулежи, и која се, због тога, не сналази најбоље. Па је спремна на све. Чак и да одступи од свих програма и људи, да уведе нове обичаје које ће немилосрдно примјењивати ако опстане на власти.
Тај стампедо, и једнима и другима, и Опозицији и Власти, послужи за генетску промјену. За промјену карактера и личности која умјесто сварне, иде на сцену.
Какогод се заврши тај пројектовани стампедо Гласања Против, којег увијек пројкетју екстерне снаге, уз помоћ домаћих маргиналаца, политичка сцена, па и цијела НДД Сфера, тоне дубље. А то је и крајњи циљ Екстерних Пројектаната.
Ако на власт дође Опозиција, она је без кичме, програма и гаћа. Она је несложна јер је скрпљена, уторена, уколијенчена. Она је неспсобна, и неефикасна, јер није пред бирачима пложила све разреде и све предмете, да би се квалификовала за дипломски. За Власт.
Ако на власти остане Власт, она се отима и од програма, и од странака, и од људи. Почиње да користи средсва власти да би се одржала на власти. А не средства политичке борбе, акције, програма и идеје. Демократије и напретка. Затвара се. Кабинетизује се. Деквалитетизује се. На површину искачу мали, обојени, ситни, тешкопримјетљиви пловци. Умјесто бова.
Екстерни пројектанти сједе мирно са стране. Праве, или модификују, генетску слику актера, позиционирају их за сљедећи циклус, склапају мрежни план, јавни плашт и финансијску сласт.
Ко би могао да буде сљедећи предсједник, ММЈ.