субота, 24. јануар 2015.

3523.
РАЗОЧАРАВАЈУЋА
ПЛИТКОЋА
МУЉА

На којугод страну се окрнеш, дупе ти је позади.
Једна од чувених Маоцетунгових из давних црвених књижица револуционарне зајебанције.
Пратим цијелу седмицу, изузев ријетких свакачастних иступника, сву јаловину јавног децибелисања о једном питању које је озбиљно а које је укупна Јавност добила бесплатно и незаслужено. Да би, ако је баш жељна расправе о томе, на Страначку Организацију мислим, искористила тај подастирач за надграђујућу социолошку и политиколошку анализу, за слојевито сецирање демократије и утицаја страначке унутрашње технологије на вањске, друштвене релације, и обратно.
Јер, у јавности се можемо о свему зајебавати, о понечему можемо подјебавати, о многима можемо лагати, многе можемо вријеђати, површно се може надвикивати, колоквијално можемо загребати испод површине, али, озбиљно расправљати, износити стање, приједлоге и излазе, можемо само о ономе што знамо боље од других, или боље од већине, и о ономе чиме се бавимо.
Ми из Политичких Странака имамо спектар тема који покривамо знањем и праксом. То није пун круг. Ни близу. Исјечак тек. Дио тог спектра припада медијима и новинарима. Дио Плаћеницима. Дио камуфлажним служботајним спинерима. Дио интелектуалцима, политиколозима, правницима, уставњацима, економистима. Добар дио Културњацима.
Очекивао сам озбиљнији приступ свему.
Коликогод неко мислио да ја о себи мислим само најбоље, све најбоље и искључиво најбоље, спреман сам да устврдим да слојевитији, екстрактнији и конкретнији пресјек никада више неће бити понуђен јавности ни из које Политичке Странке.
Како је укупна јавност то прихватила.
Плиткомуљно.
Искористила плиткоумно.
Опет изузимам оне који се нису огријешили о чињенице а нису ме ни подржали, јер ми то и не треба.
Искористила је за инвентурисање, по милијардити пут. Ко мрзи Радојичића. Ко Васића. Ко Додика.
Господо јавна, то знамо. То сте толико пута саопштили да постаје дијагностички синдром. Постаје дегутантно. Постаје дисквалификујуће.
Сви постајете јавносници типа Бусраћ, Трефуновић, Стухало.
Дијелом зато што сте неспособни. Дијелом зато што сте монополизовали Јавни Простор. Дијелом зато што је Јавни Простор инвалидан и протезоидан.
НДД Сфера мора да попуни цијели свој спектар.
Тај круг почиње Будалашем а завршава се друштвеним интелектуалцем.
Не Будалашем за психијатрију већ оним што се карактерише као Ћоркан или као Сваки град уз наше море има свога лера.
Не Друштвеним Интелектуалцем по дипломи или катедри, већ мислеником који независно, неутицајно и необзирно анализира цијелу Сферу.
Шта ми имамо. Односно. Шта ви доказујете.
Наш круг на почетку има Будалаш, Будалаш, Будалаш, Будалаш. Па пет празних мјеста. Па опет Будалаш.
Понекад ми се чини да је то ради тога да би за све могли оптужити Додика, Босића и Тадића. Или неку другу тројку.
А сигурно је ради тога да се девастира сваки пункт, сваки појединац и свака вриједност. Да се јавна површина претвори у гранулат стиропора на површини воде, без икакве могућности да експандира.