четвртак, 11. децембар 2014.

3424.
МЛАДЕН ИВАНИЋ,
ПРИПАДНИК
СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ
ЏАМИЈСКИ ЛИСТИЋИ

Младен Иванић, MI17+, ЧланП из Републике Српске и Домовине, убрзано пере свој имиџ колаборационисте, нагодбењака и мешетарског адута Међународне Заједнице и Сарајева.
Непрестано шаље поруке о томе да је и за рат и за сарадњу са властима Републике Српске. Хрватским медијима даје изјаве да је Хрватима потребна нека територијална обликовина како се Не би осећало странцем. Српској говори да није угрожна без обзира на политичке подјеле. Осамосталитељима јамчи да промјена Дејтона неће бити.
Без обзира на то што све ове декларације садрже дозвољене емулгаторе, Младену Иванићу је потребно много више да опере свој овогодишњи изборни имиџ и своју дугогодишњу политичку линију зихераша, манипуланта и пасивца.
Иванић се позива на 317.000 гласова. И сматра да је то златни политички капитал. Јер је више него што је добио Додик.
Не каже, међутим, да је једва побиједио Жељку Цвијановић. Која није Додик. И коју је толико потцјењивао у кампањи да је требала добити нешто више од 30.000 гласова. Те искуснији је од ње, те зна више странаца, те оставо траг као МИП, те има бољу фризуру од ње, те боље му стоји сукња него њој, те има веће школе.
Младен Иванић нарочито не каже да је изабран диригованим, договореним и манипулисаним гласовима Бошњака.
Не каже да је изабран гласовима преварених Есдеесоваца.
Не каже да је изабран гласовима незадовољних гласача Есенесдеа и Додика.
Дабоме. Сви гласови су гласови. И изборни резултат не познаје отиске прстију.
Али за једног политичара је битно да ли су сви гласови његови гласови или су приручни једнократни алати изборног инжењеринга.
У Иванићевом случају, огромна већина гласова које је добио и којима је побиједио, немају валидност његовог бирачког тијела. Он је легално изабран али његов легитимитет не да није упитан већ не постоји.
Да је у изборној кампањи говорио да ће за њега гласати Бошњаци у Републици Српској, да се представио, на скуповима и јавно, као мултиетнички кандидат, ствар би била посве обрнута.
Он није Члан Предсједништва из Републике Српске. Он је однекле.
Та невалидност гласова најављује мрачну политичку судбину. Што у Иванићевом случају не игра неку улогу јер пред њим није каријера и он није озбиљан политички играч. Он је играч тренутне политичке лагодности. И не чеше се за више.
Како пролазе они који згрну преовлађујућу количину невалидних гласова, туђих гласова, манипулативних гласова, гласова стицаја околности, показује Војислав Коштуница. Он је побиједио туђим гласовима. И, на крају, нестао.
Да је Младен Иванић ишао својим грлом у гласове, као кандидат Педепеа, можда би добио тек поменутих 30.000 гласова.
Што се тиче његовог данашњег прања у београдским Вечерњим новостима, јер други нико није хтио да објави интервју с њим, насловом да није изабран Бошњачким гласовима, ради се о обичној лажи, тако примјереној Младену Иванићу.
Разумијем да политичари дођу у ситуацију да лажу.
Али лаж се мора избјегавати. У таквим случајевима примјењује се институт Прећуткивања. Ћути и покриј се ушима.
Нарочито када су сви подаци јавно доступни.
За свако бирачком мјесто у Босни и Херцеговини постоје прецизни подаци. Из тих података види се све. И ко је куповао гласове. Ко је куповао бирачке одборе. Ко је користио слабости организације и незадовољне сегменте. Ко је куповао од других странака. Гдје су радили лопови, власници биралишта у својим ареалима и забранима. Ко је с ким у талу. Ко је користио паре буџета, ко јавних предузећа а ко тајкуна.
Тако се и из Иванићевих и Цвијановићкиних резултата на појединачним бирачким мјестима види све.
Поред оног што сам објавио о резултатима за Иванића на бирачким мјестима типа Насер Орић и слично, прецизније ћу предочити моју анализу 50 најпроцентуалнијих бирачких мјеста. За Иванића посебно а посебно за Цвијановићку.
Жељка Цвијановић највеће проценте освојила је на српским бирачким мјестима. Постоје само три бирачка мјеста, у зворничкој општини, која су бошњачка и на којима је она забиљежила 88,61%, 75% и 75%. На тим мјестима је Коалиција Домовина добила, истим редом, 54,91%, 88,69% и 62,59%.
Битно је да су та бирачка мјеста и иначе оријентисана према Есенесдеу и на локалним изборима. Дакле, не ради се о једнократним аранжманима.
На свих осталих 47 бирачких мјеста гдје је високе проценте забиљежила Цвијановићка, Коалиција Домовина није добила ништа осим неколико занемарљивих процената. Али нигдје ни близу 3%, осим на једном – 5,06%.
Код Иванићевих 50 најбољих бирачких мјеста по процентима, Коалиција Домовина је на 40 биралишта добила високе проценте, у највећем броју случајева, далеко изнад 50% и углавном приближне или идентичне Иванићевим.
За предочавање осталих, стотина, бирачких мјеста са бошњачким гласачима, требала би цијела књига. Али би докази били идентични.
Младен Иванић је Глас Домовинске Захвалности.
И треба да ћути.